RECEPT: FRANSE TARTE FIN AUX POMMES
/ Categories: Recepten

RECEPT: FRANSE TARTE FIN AUX POMMES

Is het geen plaatje? Ga creatief aan de slag met een klassieke Franse tarte fine aux pommes, samen met de WMF KITCHENminis® Keukenmachine One For All. Dankzij de planetaire dubbele mengbeweging is dit apparaat zeer effectief als het om mixen, kneden, roeren en kloppen gaat.

DIT HEB JE NODIG

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 120 gram ongezouten boter, in dobbelsteentjes
  • 1 grote eidooier
  • IJskoud water


Voor de banketbakkersroom:

  • 3 grote eidooiers
  • 3-4 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel maizena
  • 240 ml melk
  • 1 vanillestokje


Voor de appellaag:

  • 3 grote of 4 kleine appels
  • 70 gram suiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel citroensap, optioneel
  • 1 eetlepel ongezouten boter


Voor het glazuur:

  • 80 gram abrikozenjam
  • 1 eetlepel citroensap

ZO MAAK JE HET

  1. Meng voor het deeg de bloem, suiker en zout in een grote kom (van een keukenmachine). Voeg de koude boter toe en meng deze door het bloemmengsel tot de boter in kleine stukjes wordt vermengd.
  2. Voeg de eierdooier toe en meng dit goed door het deeg. Voeg vervolgens eetlepel voor eetleper koud water toe, net zo lang totdat het er een deeg ontstaat, waar je een deegbal van kan kneden.
  3. Vorm en druk het deeg plat tot een gladde schijf, wikkel het in huishoudfolie en zet het 2 uur of een nacht in de koelkast.
  4. Voor de banketbakkersroom, klop je in een grote kom de eidooiers en de suiker door elkaar.
  5. Klop de bloem en maizena erdoor tot er een gladde massa ontstaat. Zet daarna apart.
  6. Verwarm in een steelpannetje de melk met het (in lengte opengesneden) vanillestokje bijna aan de kook.
  7. Verwijder het vanillestokje en klop de melk langzaam en geleidelijk door het eimengsel.
  8. Zeef het mengsel en giet dit terug in de pan. Breng het mengsel aan de kook, terwijl je blijft roeren, tot het ingedikt is. Laat dit al roerend nog een halve minuut koken en haal dan van het vuur.
  9. Giet de banketbakkersroom in een bakblik of lage schaal en dek af met huishoudfolie. Laat dit vervolgens goed afkoelen (bijvoorbeeld in een ijsbad, of wanneer dit op kamertemperatuur is, in de koelkast).
  10. Verwarm je oven voor op 200 C. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne schijfjes.
  11. Doe de plakjes in een kom en meng ze voorzichtig met de suiker en kaneel. Als de appels bruin beginnen te verkleuren, kun je een eetlepel citroensap toevoegen.
  12. Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 1 cm dik en plaats deze in een 22 cm taartvorm, waarbij het overtollige deeg wordt weggesneden (dat over de rand valt)
  13. Roer met een garde door de banketbakkersroom om het luchtig en los te kloppen. Verdeel de dit vervolgens over de bodem van het deeg.
  14. Schik de appelschijfjes in een patroon over de banketbakkersroom en bestrijk de appels met kleine klontjes boter.
  15. Wikkel eventueel reepjes aluminiumfolie rond de randen van de taartvorm om de korst te beschermen tegen aanbranden. Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten gaar.
  16. Verwijder de folie en bak nog 10 minuten verder, of totdat de appels en korst mooi gekleurd zijn.
  17. Terwijl de taart staat af te koelen, verwarm je de abrikozenjam met het citroensap tot het kookt. Zeef dit en gebruik vervolgens een kwast om het abrikozenglazuur over de appels te smeren.
Previous Article RECEPT: PUMPKIN SPICE LATTE
Next Article RECEPT: GEGRILDE REE MET DUINDOORNBES CHUTNEY EN PADDENSTOELEN
Rate this article:
5.0