WMF LEGT UIT: ALLES OVER DEEG
/ Categories: Keukengeheimen

WMF LEGT UIT: ALLES OVER DEEG

Er zijn superveel verschillende deegsoorten. Maar waarvoor gebruik je al die verschillende soorten deeg en hoe maak je het perfecte deeg eigenlijk? WMF legt uit…

Deeg wordt gebruikt voor diverse broden en gebak. Het basisingrediënt van deeg is meel, dit wordt aangevuld met rijsmiddelen (gist, bakpoeder, ei), vloeistoffen (melk of water) en smaakstoffen zoals suiker en zout. Deeg is kneedbaar en dik van consistentie, beslag is een vloeibare substantie. Deeg moet gekneed of geroerd worden om de ingrediënten te mengen en een luchtige structuur van het gebak te verzekeren. Grofweg zijn er vijf soorten deeg die als basis voor brood, hartige taarten of gebak kunnen dienen.

Brooddeeg

Brooddeeg is een mengsel van tarwemeel of tarwebloem, wat water of melk, gist of zuurdesem en zout. Zowel gist als zuurdesem zorgen ervoor dat het deeg gaat rijzen en er een luchtig brood ontstaat. Om een elastisch deeg te krijgen, moeten de ingrediënten gedurende 10 tot 15 minuten stevig gekneed worden. Zo ontvouwen de gluten zich en kan het brood goed rijzen. Deeg met gist bereid moet ongeveer een uur rijzen op een warme plek (maximaal 40 o Celsius). Daarna moet het deeg nog een keer goed gekneed worden om de grote luchtbellen te verwijderen. Vervolgens kan het deeg in een bakblik worden gedaan of in de gewenste vorm op een bakplaat worden gelegd. Dan moet het deeg nogmaals rijzen tot het dubbel zo groot is geworden. Pas dan kan het brooddeeg in de oven gebakken worden tot het brood gaar is. Brooddeeg bevat geen suiker, maar zoet brood zoals brioche wel. En je zou het niet meteen bedenken, maar brooddeeg kan ook als bodem voor een vlaai gebruikt worden.

Biscuitdeeg

Biscuitdeeg vormt de basis voor de meeste gangbare taarten en wordt bijvoorbeeld gebruikt als basis voor slagroomtaart. Er zit geen boter in en is daardoor lekker luchtig. De kunst is om de eieren lang te kloppen en de bloem voorzichtig erdoorheen te spatelen, zo krijg je een luchtige taartbodem. 

Het recept hieronder is geschikt voor een ronde vorm van 24 cm doorsnede en circa 6 cm hoog.

Dit heb je nodig:

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 gram bloem
  • 25 gram maïzena
  • Snufje zout

Cakebeslag

Ook cakebeslag moet goed worden geklopt om de cake lekker luchtig te krijgen. De klassieke verhouding voor cake is 100 g boter, 100 g bloem en 100 g suiker op twee eieren. Wil je het beslag iets luchtiger maken? Voeg dan een beetje bakpoeder toe.

Zanddeeg of boterdeeg

Zanddeeg wordt gebruikt voor het bakken van taarten en koekjes. Het heeft een kruimelige structuur en breekt makkelijk. Door boter, bloem, suiker en een beetje ei kort te kneden ontstaat zanddeeg. Dit deeg kent geen vaste verhoudingen, er kunnen ook eieren of andere smaakstoffen (zoals vanille) aan toegevoegd worden die de verhoudingen van bloem, boter en suiker beïnvloeden. De handigste verhouding is 100 g suiker, 200 g boter, 300 g bloem. Let op: de boter moet hard en ijskoud zijn. 

En als je de suiker weglaat krijg je korstdeeg, wat je kunt gebruiken voor het maken van hartige taarten of quiche. De perfecte verhoudingen zijn dan: 200 gr bloem, 100 gr boter, 1 ei, een snufje zout en eventueel 1 eetlepel water. Bereid het deeg net zoals zandtaartdeeg en wikkel het in plasticfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast en verwerk het daarna.

Soezendeeg

Soezendeeg, ook wel kookdeeg genoemd, lijkt listig om te maken, maar het valt in de praktijk reuze mee. Breng het water of de melk met de boter aan de kook en laat de boter smelten. Voeg de bloem in één keer toe en roer heel goed, zodat het goed mengt. Na stevig roeren ontstaat een glanzend egaal deeg: een samenhangende bal die van de bodem loslaat. Haal vervolgens het deeg van het vuur af en voeg de eieren een-voor-een toe. Goed roeren tot het ei helemaal is opgenomen en dan pas het volgende ei toevoegen. Blijf nog ongeveer 3 minuten goed roeren, zodat het deeg gaat glimmen en in stukken van de lepel valt. Door het deeg te koken gaart de bloem, waardoor de soezen in de oven goed rijzen en van binnen hol worden. Die holte kun je later goed opvullen met slagroom, banketbakkersroom of ander lekkers.

Ideale verhoudingen voor soezendeeg:

  • 1 dl water of melk
  • 50 gr boter 
  • 50 gr bloem 
  • 1 ei 
  • Snufje zout

Keukenheld

En als je van bakken houdt, dan is de WMF KITCHENminis® Keukenmachine One for All geen overbodige luxe. Niet alleen een lust voor het oog, je maakt er in een handomdraai allerlei soorten deeg en beslag mee, zonder al het zware werk zelf te moeten doen. Met dit apparaat maak je het leven in de keuken een stuk eenvoudiger en verdient een plaats in iedere keuken. Hij is er in drie kleuren: grijs, ivoor, poeder roze. 

 

Previous Article RECEPT: RABARBER-AARDBEIENCRUMBLE MET AMANDELEN EN ROOM
Next Article 3 STOOFTIPS UIT DE WMF KEUKEN
Rate this article:
3.9