RECEPT: SMAAKVOLLE ZELFGEMAAKTE PEPERNOTEN
Voor ongeveer 150 stuks – voorbereidingstijd: 20 minuten – baktijd: 13 à 15 minuten
DIT HEB JE NODIG:
- 2 grote theelepels (5 gram) speculaaskruiden
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 80 gram koude boter, in blokjes
- 3 eetlepels melk
- Snufje zout
ZO MAAK JE HET:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng in een grote schaal de speculaaskruiden, het bakmeel, de suiker, boter en zout.
- Zorg ervoor dat alles goed gemengd is en kneed er een bal deeg van.
- Kneed nu beetje bij beetje de eetlepels melk erdoor tot een soepele deeg.
Deeg nog iets te droog? Voeg dan een extra eetlepel melk toe.
- Verdeel de deeg op en maak kleine knikker grote stukjes. Verdeel deze op een bakplaat.
- Zorg voor voldoende ruimte tussen de pepernoten en druk ze iets aan.
- Bak vervolgens de pepernoten in 13 á 15 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven.
- Haal ze uit de oven en laat de pepernoten afkoelen.
Smakelijk!
TIPS:
- De onderkant van de pepernoot verkleurd (en verbrand) het snelst, let dus goed op tijdens het bakken.
- Maak de pepernoten ongeveer even groot, kleine balletjes van 3 à 4 gram deeg als je er 150 stuks wilt maken. Uiteraard kan je ook grotere pepernoten bakken net als op de foto.
- Pepernoten smaken natuurlijk extra lekker met chocolade! Op de site van Ellen vind je aanvullend een recept voor het maken van chocolade pepernoten.
- Dit is een recept van Ellen van Duijn – MadebyEllen.com