ZO MAAK JE PERFECTE (WITTE) RIJST
/ Categories: Keukengeheimen

ZO MAAK JE PERFECTE (WITTE) RIJST

Te weinig water zorgt voor een droge korrel en met te veel water krijg je een zompige toestand. Toegegeven: het koken van rijst kán een gedoe zijn. Tenzij je gebruik maakt van onderstaande tips.

Eén keer proberen en je hebt de smaak te pakken.

Afspoelen

Van de magnetron tot de rijststomer: er zijn -tig verschillende manieren om witte rijst te koken, maar het is altijd belangrijk dat je de rijst eerst afspoelt met koud water voordat je de boel op een warmtebron zet. Waarom? Rijst bevat – net als aardappels - zetmeel en als je de korrels niet wast, krijg je tijdens het koken een onhandige schuimlaag in je pan. Gevolg: je rijst gaat klonteren en de smaak wordt minder fijn. 

Tip: gebruik je zilvervliesrijst, Basmati, Jasmine of Texmati, laat de korrels dan nog een uurtje weken. 

De juiste hoeveelheid water

Vervolgens is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid water gebruikt. Natuurlijk is het ook een kwestie van smaak (de een houdt van plakrijst terwijl een ander een droge korrel lekkerder vindt), maar over het algemeen geldt: één deel rijst op twee delen water. Klungelen met maatbekers is niet nodig, door een kopje met rijst te vullen (en daarna twee kopjes water) kom je al een heel eind. 

Heb je geen kopjes, bekers of ander soortgelijks in huis? Voeg dan water toe tot één vingerkootje boven de rijst. 

Ga voor kwaliteit

In een simpele pan kun je prima rijst (en andere maaltijden) bereiden, maar beter is om voor een kwalitatief sterke variant te gaan. Deze zijn vaak makkelijker in gebruik, duurzaam, vormvast, geschikt voor alle warmtebronnen, vaatwasser- en ovenbestendig én gaan lekker lang mee.  

Neem bijvoorbeeld de WMF Function 4. Dit ontwerp bevat een siliconen rand onder de glazen deksel en vier verschillende openingen. Hierdoor kun je gekookt water afgieten zonder dat je een te heet geworden deksel hoeft vast te pakken. Ook fijn: de holle handgrepen worden tijdens het koken niet heet en dankzij de TransTherm universele bodem wordt de warmte gelijkmatig verdeeld en opgeslagen. Zo kan je fornuis snel een tikkie lager – wel zo energiebesparend. 

Of kies voor de FUSIONTEC: de meest robuuste en sterkste pannenserie van WMF, die er zelfs na intensief gebruik nog als nieuw uitziet. Want of je nu een stoofpot maakt of een heerlijk stuk vlees bakt, deze pannen kunnen wel tegen een stootje. Tevens zorgen ze er door de perfecte warmtegeleiding en het sterke materiaal voor dat zelfs het lastigste gerecht een succes wordt. 

Previous Article DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN RODE, WITTE EN ZWARTE PEPER
Next Article DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN BLENDER EN EEN FOODPROCESSOR
Rate this article:
4.5