5 MANIEREN OM JE TE ZOUTE MAALTIJD TE REDDEN
/ Categories: Keukengeheimen

5 MANIEREN OM JE TE ZOUTE MAALTIJD TE REDDEN

Een beetje zout verrijkt bijna elk gerecht. Schiet je uit, dan is je gerecht niet meer lekker. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je te zoute maaltijd te neutraliseren. WMF deelt 5 trucs om je te zoute maaltijd te redden.

1. EEN ANDERE SMAAK TOEVOEGEN

Door de vijf smaken (zout, zoet, zuur, bitter en umami) in balans te brengen wordt een gerecht lekker. Bij te zuur voeg je wat zoet (suiker of honing) toe, bij te zoet voeg je wat zuur (citroensap, azijn) toe. Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.

2. MAAK HET VOLUME GROTER

Smaakt je soep te zout? Dan kun je meerdere dingen doen. De meest voor de hand liggende oplossing na een uitschieter met zout is het recept verdubbelen, maar de hoeveelheid zout hetzelfde laten. Zo is te zoute soep of saus eenvoudig op te lossen: maak het volume groter! Voeg meer water en ingrediënten toe. Zo voeg je bij een tomatensoep meer tomaten toe, bij een groentesoep meer groenten. Soepen op waterbasis kun je gemakkelijk verdunnen met zoutloze bouillon. Als je dit niet in huis hebt, kan het ook gewoon met water. Voeg wel wat extra kruiden toe om de smaak weer in balans te brengen.

3. EEN AARDAPPEL NEEMT ZOUT OP

Heb je geen extra ingrediënten meer in huis, maar nog wel een aardappel liggen? Voeg die dan toe en laat hem meekoken; het teveel aan zout wordt hierdoor opgenomen. Maar let op: de aardappel neemt veel vocht op dus moet je ook wat extra vocht toevoegen. Haal de aardappel uit de soep als deze een deel van het zout heeft opgenomen en je zult merken dat je soep of saus een stuk minder zout is. Een andere truc is wat verse peterselie toevoegen, dit neutraliseert de smaak ook.

4. NEUTRALISEREN MET EEN ONGEZOUTEN BIJGERECHT

Ben je per ongeluk uitgeschoten tijdens het op smaak brengen van je vlees of vis en is het té zout geworden? Je kunt dit oplossen door met keukenpapier zachtjes het zout op te deppen, maar let op dat je niet te veel vleessappen opneemt. Een andere oplossing is om te zoute groente en vlees te serveren met een ongekruid bijgerecht, zoals rijst, couscous of ongezouten aardappel(puree). Dit neutraliseert en brengt de balans terug. Een zachte, vrij smakeloze kaas zoals ricotta of mozzarella of een schijfje citroen kan ook helpen de zoute smaak wat af te zwakken.

5. BUBBELS

Een andere truc: serveer een mousserende wijn of simpelweg bronwater met bubbels bij je te zoute gerecht. Koolzuur zorgt ervoor dat de smaak van zout geneutraliseerd wordt en de overheersende zoute smaak wordt hierdoor verminderd.

PEPER EN ZOUT OP TAFEL

Uiteindelijk is de hoeveelheid peper en zout in een gerecht een kwestie van persoonlijke smaak. De een houdt van wat meer peper, de ander liever wat meer zout. Daarom is het altijd verstandig om een peper en zoutstelletje op tafel te zetten, zodat je gasten hun maaltijd zelf op smaak kunnen brengen. WMF heeft een scala aan stijlvolle en kwalitatief goede peper en zout molens. Neem bijvoorbeeld de 2-delige set: Ceramill Nature. Door de combinatie van Cromargan® en elegant Zebranohout krijgen deze molens uit de WMF Ceramill® collectie en hoogwaardige uitstraling. Het fijne aan deze molens is dat het maalwerk aan de bovenzijde van de molen zit waardoor er geen geknoei op tafel is. Met behulp van de draaischijf binnenin de kruidenmolen kun je de maalsterkte moeiteloos instellen. De speciale geurbehoudende deksel zit stevig vast en zorgt voor behoud van het kruidenaroma. Ook fijn: De molens hebben een exclusief keramisch maalwerk, hierop zit 10 jaar garantie.

Benieuwd waar je WMF kunt kopen? Klik dan hier.

 

Previous Article RECEPT: BROOD MET TOMATEN EN OLIJVEN
Next Article HET VERSCHIL TUSSEN GIST EN BAKPOEDER
Rate this article:
4.1