HET VERSCHIL TUSSEN GIST EN BAKPOEDER
/ Categories: Keukengeheimen

HET VERSCHIL TUSSEN GIST EN BAKPOEDER

Taart, cake en gebak rijzen niet zomaar de lucht in, daar heb je bakpoeder of baksoda voor nodig. Gist en bakpoeder worden beiden gebruikt om deeg te laten rijzen. Bakpoeder is een chemisch rijsmiddel en gist een natuurlijk rijsmiddel. Wat gebruik je wanneer? WMF legt uit.

Baksoda

Baksoda, ook wel bakingsoda, natriumcarbonaat of zuiveringszout genoemd, heeft een beetje zuur nodig om zijn werk te kunnen doen. Het is dan ook alleen te gebruiken in combinatie met een product waar een zuur in zit, zoals karnemelk, citroen of yoghurt. Het koolzuur dat ontstaat door de combinatie van baksoda en zuur zorgt voor een luchtig gebak.

Bakpoeder

Bakpoeder wordt veel gebruikt in zoete baksels. Het bevat baksoda en een zuur zoals wijnsteenzuur, zodat het gebak ook zonder zure ingrediënten rijst. 

Verse of droge gist?

Gedroogde gist koop je gewoon in zakjes in de supermarkt, is lang houdbaar en kan direct worden toegevoegd aan de bloem. Verse gist daarentegen kun je kopen bij de plaatselijke bakker of natuurvoedingswinkel en is twee weken houdbaar in de koelkast. De verse variant moet worden opgelost in lauwwarm water om zijn werk te kunnen doen. Droge gist komt iets langzamer op gang dan verse gist en je hebt er doorgaans iets minder van nodig, maar beide soorten zorgen voor hetzelfde bakresultaat. Deel voor de juiste hoeveelheid het aantal gram verse gist door drie.

Conclusie: Met beide producten kun je prima een gistdeeg maken. Het enige verschil zit ‘m dus in de bereiding, de hoeveelheid die je nodig hebt en de verkrijgbaarheid van het product. De werking is uiteindelijk hetzelfde.

De juiste tools

En als je van bakken houdt, dan is deze WMF KITCHENminis® Keukenmachine One for All geen overbodige luxe. Niet alleen een lust voor het oog, je maakt er in een handomdraai allerlei soorten deeg en beslag mee, zonder al het zware werk zelf te moeten doen. Met dit apparaat maak je het leven in de keuken een stuk eenvoudiger en verdient een plaats in iedere keuken. Hij is er in drie kleuren: grijs, ivoor, poeder roze. 

Benieuwd waar je WMF kunt kopen? Klik dan hier.

Previous Article 5 MANIEREN OM JE TE ZOUTE MAALTIJD TE REDDEN
Next Article 7 BELANGRIJKE WEETJES OVER DE AVOCADO
Rate this article:
4.0