9 REDENEN WAAROM JE ALTIJD GEMBER IN HUIS MOET HEBBEN
/ Categories: Smaakmakers

9 REDENEN WAAROM JE ALTIJD GEMBER IN HUIS MOET HEBBEN

Gember is één van de meest gezonde specerijen ter wereld. Het wordt niet alleen als smaakmaker gebruikt in vele maaltijden en als ingrediënt voor thee, maar staat ook bekend om zijn positieve effect op je lichaam. Een smaakmaker die je dus maar beter standaard in huis kunt hebben…

Niet voor niets dat gember al jarenlang wordt voorgeschreven in de Chinese en Indiase geneeskunde. Naast het feit dat gember gewoon heel lekker is, heeft het ook nog eens een heel positief effect op je lichaam. Zo verdrijft dit geneeskrachtige wondermiddel misselijkheid, werkt het verwarmend en helpt het tegen een opgeblazen gevoel. Het kan zelfs wonderen doen bij menstruatiepijn en migraine. 

En we hebben nog meer goed nieuws: je hoeft geen mega dosis gember te eten om de heilzame eigenschappen van gember te ervaren. Experts adviseren om ongeveer 2 gram gember per dag te consumeren: dit staat ongeveer gelijk aan 1 eetlepel versgeraspte gember of 3/4 theelepel gemberpoeder. 

Voor de zekerheid zet WMF de voordelen van dit wondermiddel nog even op een rij:

1. BRON VAN ANTIOXIDANTEN

Wist je dat gember bomvol antioxidanten zit? Deze beschermen je lichaam tegen verschillende ziektes en zijn goed voor je huid. Zo is de gemberwortel rijk aan zogenaamde shogaolen en gingerolen die ervoor zorgen dat chemische toxische stoffen afgebroken worden, en zich niet opstapelen in het lichaam. Shogaolen werken vooral pijnstillend en ontstekingsremmend en gingerolen stimuleren de leverfunctie. Deze beschermen het lichaam tegen oxidatieve stress en de gevolgen hiervan. 

2. NATUURLIJKE ONTSTEKINGSREMMER

Meerdere studies wijzen uit dat gember een goede ontstekingsremmer is en een antibacteriële eigenschap heeft. Daarom biedt gember uitkomst als je last hebt van keelpijn, blaasontsteking of andere kwaaltjes. Reden te meer om altijd een beetje verse gember of standaard een potje gemberpoeder in huis te hebben.

3. STIMULANS VOOR DE SPIJSVERTERING

Heb je last van een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur? Een kleine hoeveelheid gember kan al snel verlichting geven. Omdat gember de stofwisseling op gang helpt, kan het drinken van een beetje gemberthee helpen bij maag- en darmklachten. Doordat gember de alvleesklier stimuleert, bevordert gember de spijsvertering, wat resulteert in een snellere opname van diverse voedingsstoffen. Daarnaast verhoogt gember de maagcontracties (samentrekking) waardoor de maaginhoud sneller naar de darmen vloeit. Hierdoor verdwijnt je opgeblazen gevoel sneller af en kan het als natuurlijk middel werken tegen brandend maagzuur. Een absolute aanrader dus om na het eten een kopje gemberthee te drinken.

4. UITSTEKEND MIDDEL TEGEN DUIZELIGHEID, WAGENZIEKTE EN MISSELIJKHEID

Gember is een geweldig (en bewezen) middel tegen wagenziekte, duizeligheid en misselijkheid. In gember zit het stofje gingerol en dat werkt maagversterkend, beschermt het maagslijmvlies en normaliseert de darmbeweging bij braakneigingen. Dus heb je last van wagenziekte? Neem dan voordat je gaat rijden een kopje gemberthee, wellicht doet het zijn werk. Gember werkt ook tegen ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap. Dus ben je zwanger en heb je veel last van ochtendmisselijkheid? Ook dan is gember zeker het proberen waard.

5. BOOSTER VOOR JE IMMUUNSYSTEEM 

In de herfst zeker geen overbodige luxe: De vitamine C in gember, in combinatie met andere stoffen, geven het immuunsysteem een enorme boost. Hierdoor krijgen ziektes, infecties en andere kwalen bijna geen kans. Bovendien zit gember vol met immuun-stimulerende antioxidanten en fungeert het als een natuurlijke pijnstiller. De wortel bevat sesquiterpenen; chemicaliën die het rhinovirus (de meest voorkomende oorzaak van verkoudheid) bestrijden. Daarnaast kan gember ook een plotselinge toeneming van het bloedvolume in de bloedvaten (congestie) tegengaan en griepproblemen verminderen, volgens onderzoekers van de Cardiff University. 

6. NATUURLIJKE DETOX

Gember zorgt voor een natuurlijke detox. Het stimuleert de bloedsomloop en wekt een gezonde transpiratie op. Op die manier verlaten afvalstoffen je lichaam.

7. GEHEUGENSTEUNTJE

Start iedere dag met een kop verse gemberthee, want uit onderzoek blijkt dat gember een positief effect heeft op de concentratie en het denkvermogen. Vroeger werd het ook al gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties. Het is dan ook goed om het geheugen te verbeteren. Preventief, maar ook als je al last hebt vergeetachtigheid.

8. WONDERMIDDEL TEGEN HOOFDPIJN EN MIGRAINE

Goed nieuws voor iedereen die regelmatig kampt met hoofdpijn of migraine: gember is misschien de oplossing. Onderzoek wijst uit dat het nemen van gemberpoeder net zo effectief is bij het behandelen van migraine als sumatriptan (tabletten die de pijn verlichten bij een migraineaanval). Gember remt namelijk de prostaglandinesynthese, waardoor de bloedvaten niet verwijden. Dit laatste creëert druk, wat weer hoofdpijn of migraine veroorzaakt.

9. GEMBER ALS SMAAKMAKER

Gember is een pittige, maar betoverende smaakmaker, die veel wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Denk aan koeken en cakes, maar ook in Oosterse recepten wordt er veel mee gewerkt. En niet te vergeten: verse gember is ook een veel gebruikte variant op de verse muntthee. Met een beetje honing en citroen een superlekkere warme drank met dit herfstige weer. Kortom: Geef jouw eten extra smaak met wat versgeraspte gember of gemberpoeder. Niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond!

WMF GEMBERRASP

Het raspen van gember wordt nog wel eens als lastig ervaren. Met de gemberrasp van WMF is dat verleden tijd. Met deze handige keukenhulp rasp je de gember voortaan heel eenvoudig. Door de scherpe kartels rasp je de gember heel easy en de gember wordt opgevangen in het bakje, waardoor je niks meer verspilt of knoeit. 

Benieuwd waar je WMF kunt kopen? Klik dan hier.

Previous Article TAFELETIQUETTE: HOE HEURT HET EIGENLIJK?
Next Article DE LEUKSTE CADEAUTIPS VOOR FOODIES
Rate this article:
4.2