DIT IS DE REDEN WAAROM JE ELKE DAG EEN HANDJEVOL BLAUWE BESSEN ZOU MOETEN ETEN
/ Categories: Smaakmakers

DIT IS DE REDEN WAAROM JE ELKE DAG EEN HANDJEVOL BLAUWE BESSEN ZOU MOETEN ETEN

Dat je voldoende groente en fruit moet eten om de nodige vitamines binnen te krijgen, dat weten we allemaal. Maar vooral in de winter kan ons lichaam wel een extra vitamine-injectie gebruiken. Kies wat vaker voor de blauwe bes, want deze bessensoort steekt er qua voedingswaarden met kop en schouders bovenuit. Ze zitten bomvol vitaminen en mineralen, helpen je immuunsysteem op peil te houden en zorgen vaak ook nog eens voor een jeugdig, glanzend huidje. De voordelen op een rij…

Blauwe bessen zijn zoet, voedzaam, bevatten weinig calorieën en behoren daarom tot een van de gezondste stukken fruit. Ze zitten tjokvol antioxidanten en vitamines. Bovendien zijn de bessen een bron van vitamine K - en dat is goed voor je botten -, zitten ze vol vezels en boordevol vitamine E. Een goede reden dus om dat dure doosje toch wat vaker in je winkelmandje te stoppen… 

Stralende huid
Héél veel fruit is rijk aan antioxidanten, maar blauwe bessen bevatten in verhouding tot vele andere fruitsoorten net wat meer. Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen van alle regelmatig geconsumeerde fruitsoorten de meeste antioxidanten bevatten. Het eten van blauwe bessen werkt dan ook ontstekingsremmend en kan huidproblemen verhelpen. Ze vertragen je natuurlijk huidverouderingsproces en zorgen zo voor een strakke en stralende huid zonder rimpels of kraaienpootjes. Want naast antioxidanten geven blauwe bessen je ook een vitamine A en C boost. Deze vitamines zijn goed voor je huidstructuur en zorgen voor een gezonde dosis collageen. Vitamine A en C zorgen tevens voor vertraging van rimpels en werken goed tegen donkere kringen. 

Jong van geest
Blauwe bessen houden niet alleen je huid jong en glanzend, ze houden je geest ook scherp. Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in blauwe bessen de hersengebieden die essentieel zijn voor de intelligentie kunnen verbeteren. Door met regelmaat blauwe bessen of het sap ervan te drinken versterkt je hersenfunctie en verbetert je geheugen en je concentratievermogen.

Goed voor de blaas
Net als cranberry’s, bevatten blauwe bessen stoffen die bepaalde bacteriën beletten om zich aan de wand van de urineweg te hechten. Dit kan urineweginfecties voorkomen.

Verlaagt de bloeddruk
Dat rode bieten en gember je bloeddruk verlagen is alom bekend, maar ook het eten van blauwe bessen heeft een positief effect op de hoge bloeddruk. Maar de helende werking gaat verder: de blueberrybrengt een verstoort cholesterolgehalte weer in evenwicht, verlaagt de kans op aderverkalking en op hart- en vaatziekten. 

Beschermt tegen kanker
Het eten van de bessen zou je zelfs beschermen tegen veel voorkomende soorten kanker en de ontwikkeling van tumoren vertragen. De reden hiervoor is het grote aantal antioxidanten die in de fruitsoort zitten. Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen sommige vrije radicalen die DNA beschadigen (een proces dat dagelijks duizenden keren per dag in je lichaam plaatsvindt en niet alleen de reden is dat we ouder worde, maar ook een belangrijke oorzaak vormt van aandoeningen als kanker) kunnen neutraliseren. 

Bevordert de darmgezondheid
Uit een studie gepubliceerd in de Journal of Argricultural and Food Chemistrybleek dat mannen die gedurende zes weken dagelijks een blauwe bessendrankje consumeerden, een verhoogde concentratie hadden van twee soorten bacteriën die een gunstige effect hebben op de darmgezondheid.

Gezonde dosis blauwe bessen
Oké, het is wel duidelijk dat blauwe bessen enorm voedzaam en gezond zijn. Maar ze bevatten ook fructose of fruitsuiker. Eet er dus zeker niet teveel van want dat is niet goed voor de lijn. Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.

Bewaren
Bessen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden: leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. Blauwe bessen kun je – in tegenstelling tot vele andere fruitsoorten - ook prima invriezen. Ze blijven lang goed van smaak en de vitaminen, mineralen en voedingstoffen blijven zo ook optimaal. Het beste is om ze ‘vers’ in te vriezen in een afsluitbaar bakje of een plastic zakje.

RECEPT VOOR RODE BIETEN-SMOOTHIE MET SINAASAPPEL, GEMBER EN BLAUWE BESSEN

Dit heb je nodig:

(Voor 4 glazen)

Zo maak je het:

  1. Pers de sinaasappels  
  2. Snij de appel en de rode bieten in 4 stukken en stop ze in de WMF-Kult Pro Blender.
  3. Doe de gember en de zwarte bessen erbij en voeg tot slot de vers gepeste jus d’orange erbij.
  4. Et voilà, je hebt 4 dagen lang voor iedere dag een supergezond sapje.

Ben je benieuwd waar je WMF kunt kopen? Klik dan hier.

Previous Article DRY JANUARY: 3 X INSPIRATIE VOOR VIRGIN COCKTAILS
Next Article HERTENSTOOF MET GEBAKKEN EEKHOORNTJESBROOD EN PUREE VAN KNOLSELDERIJ
Rate this article:
4.2