DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN GEWONE OLIJFOLIE EN DE EXTRA VIERGE VARIANT
/ Categorieën: Keukengeheimen

DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN GEWONE OLIJFOLIE EN DE EXTRA VIERGE VARIANT

Olijfolie is een basis smaakmaker en dus een musthave voor in iedere keuken. Het bestaat in heel veel geuren en kleuren en is een geliefd en leuk cadeau. Maar wat betekenen de termen ‘koudgeperst’ of ‘extra vierge’ nou eigenlijk precies? WMF legt uit.

Olijfolie is er in meerdere soorten en maten en wordt gemaakt van geperste olijven. De kleur hangt af van de olijven die zijn gebruikt, maar zegt weinig over de kwaliteit. Aan sommige olijfolie wordt een groene kleurstof toegevoegd omdat uit marktonderzoek is gebleken dat de consument denkt dat groene olijfolie gezonder is. Olijfolie-proevers gebruiken daarom bij het proeven van olijfolie ondoorzichtige glazen, zodat ze niet worden beïnvloed.

ZUURGRAAD
Het verschil tussen de ene olijfolie en de andere zit hem in het fabricageproces, de toevoegingen en de zuurgraad. De zuurgraad van de olie bepaalt de kwaliteit. Daaraan valt af te leiden in welke mate de vetten zijn afgebroken in vetzuren. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn goed je, ze verlagen je cholesterol. Daarom wordt olijfolie vaak gezien als een gezond alternatief voor andere, dierlijke, vetten.

Om een voorbeeld te geven: olijven die aan de boom hangen, hebben doorgaans een oliezuurpercentage dat lager is dan 0,5 procent. Wanneer deze voorzichtig behandeld worden tijdens en na het plukken en er veel zorg aan het bereidingsproces van de olie wordt besteed, dan blijft dit percentage zo laag en ontstaat er een kwaliteit goede olie.

GERAFFINEERDE EN ONGERAFFINEERDE OLIJFOLIE
Olijfolie is te verdelen in twee groepen:

Geraffineerde olijfolie: deze olie is gezuiverd en behandeld en is egaal van structuur. Hierdoor heeft het vrijwel geen smaak, kleur en zijn er geen antioxidanten meer aanwezig. Vaak wordt er wat kleurstof toegevoegd voor de verkoop.

Ongeraffineerde olijfolie: dit is een pure olijfolie. Deze olie kan van kleur verschillen en hier zitten alle smaken, geuren, vetten en antioxidanten nog in. ‘Extra vierge’ olijfolie en ‘vierge’ olijfolie zijn beiden ongeraffineerde olijfolie.

EXTRA VIERGE
De meest prestigieuze en beste olijfolie is die met het stempel ‘extra vierge’ op het etiket. Letterlijk betekent dit ‘extra maagdelijk’, in de zin van onaangeraakt, onbehandeld en dus puur natuur.  Niet iedere olijfolie mag zomaar ‘extra vierge’ heten. Hiervoor moet de olie aan strenge eisen voldoen, met als belangrijkste criterium dat de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Bovendien moet de olie van de eerste koude persing zijn. Dat betekent dat de olie niet behandeld is met chemicaliën of warmte bij de persing. De kleur is goudgroen en de smaak is peperachtig. Deze variant bevat veel vitaminen en mineralen en de prijs is doorgaans hoger dan die van gewone olijfolie.

VIERGE OLIJFOLIE
‘Vierge’ olijfolie is het jongere zusje van de ‘extra vierge’- variant. De smaak is iets minder vol, maar nog steeds lekker. Het wordt op dezelfde manier geperst als ‘extra vierge’ olijfolie en behoort ook tot de ongeraffineerde-familie. Bij de bereiding van ‘vierge’ olijfolie worden eveneens geen chemicaliën of warmte gebruikt. Het persingsproces is echter iets minder strikt gereguleerd als dan bij ‘extra vierge’ olijfolie. Het grootste verschil tussen beiden is dat ‘vierge’ olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en ‘extra vierge’ een van maximaal 1 %.

PURE OLIJFOLIE
Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie. Het is behandeld met warmte en/of chemicaliën tijdens de persing en de zuurgraad ligt tussen de 3-4% en is dus minder duur dan ‘extra vierge’ olijfolie en ‘vierge’ olijfolie. Ook wel de ‘gewone olijfolie’ genoemd. Deze olie heeft weinig smaak en vrijwel geen kleur en is daarom minder geschikt als smaakmaker in de salade bijvoorbeeld, maar juist weer heel geschikt om groente, vis en vlees in te bakken. Frituren in olijfolie moet je niet doen. Het walmpunt ligt iets hoger dan bij de ongeraffineerde olijfoliën en heeft weinig smaak en vrijwel geen kleur.

OLIJFOLIE ALS SMAAKMAKER
Maar waar gebruik je die de ‘vierge of ‘extra vierge’ variant nou eigenlijk voor? Olijfolie ‘Extra Vierge’ is heerlijk om je brood in te dippen. Dippen! Schenk een klein beetje in een schaaltje met zout en peper. Meer heb je niet nodig. Ook lekker om hierbij nog een beetje balsamico azijn te doen. Verder is de ‘extra vierge’-variant ook heel lekker als basis in dressings, in soep, salade, saus over een pizza en pasta. En last but nog least: Een mals biefstukje wordt extra lekker als je hem na het bakken, even laat rusten in ‘extra vierge’ olijfolie.

Bakken en braden
De ‘extra vierge’ en ‘vierge’ olijfolie is minder geschikt om je vlees in te bakken. Gebruik dan liever gewone olijfolie, zonnebloemolie, roomboter of bakboter. Frituren gaat al helemaal lastig met olijfolie, omdat je de olie niet tot zo’n hoge temperatuur kan verhitten.

HET OOG WIL OOK WAT
WMF heeft diverse accessoires waar die heerlijke ‘extra vierge’ olijfolie zeker niet in misstaat. Wat dacht je van een luxe olie dispenser uit de stijlvolle WMF De Luxe Serie. Staat supermooi op een feestelijk gedekte tafel. Deze oliedispenser is gemaakt van hoogwaardig Cromargan 18/10 roestvrijstaal en glas. Er is ook een oliefles en een oliespray. Allemaal even stylish en erg handig.

Vorige artikel SNIJDEN ALS EEN KOK DOE JE ZO
Volgende artikel STOMEN IS LEKKER ÉN GEZOND
Beoordeel dit artikel:
3.9