7 BELANGRIJKE WEETJES OVER DE AVOCADO
/ Categories: Smaakmakers

7 BELANGRIJKE WEETJES OVER DE AVOCADO

Avocado is zo’n superfood wat je altijd in huis wilt hebben. Als basis voor een zelfgemaakte guacamole-dip, als smaakmaker in salades of op brood. WMF deelt 7 leuke feitjes over deze veelzijdige vrucht die iedere foodlover hoort te weten.

Wist je dat…

 1. Avocado’s goed groeien in zonnige oorden, want een avocado boom heeft gemiddeld zo’n 2000 zonuren per jaar nodig? Ze worden onder andere geteeld Zuid-Spanje, Israël, Zuid-Afrika en in delen van Zuid- Amerika zoals Brazilië, Colombia, Peru en Chili.
 2. De avocado vanwege de geribbelde schil ook wel de bijnaam alligatorpear of krokodillenpeer heeft?
 3. Er meer dan vijfhonderd verschillende avocadosoorten bestaan, die stuk voor stuk verschillen in smaak, uiterlijk en rijping? 

De vier bekendste soorten zijn: 

 • PINKERTON: deze is peervormig, heeft een dikke, groene schil die heel gemakkelijk loslaat. Hij smaakt lichtzoet. Bewaren: niet kouder van 7°C. 
 • RYAN: deze soort is ovaal, bijna rond, met een ruwe schil en heeft een romige notensmaak.
 • HASS: deze avocado is ovaal en heeft een dikke, zwarte, ruwe schil. De avocado smaakt een beetje naar noten en heeft een enorm aroma. Bij de rijping verandert de schil van groen naar zwart. 
 • FUERTE: deze avocado is peervormig en heeft een gladde, groene schil. De smaak is romig. Het fijne aan deze avocado is dat hij ongekoeld zeer snel narijpt.
 1. De avocado in vergelijking met andere vruchten veel eiwit en vetten bevat? Om een voorbeeld te geven: een peer bevat 1 gram eiwit, terwijl er in een avocado maar liefst 6 gram zit. Het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten en verlaagt het cholesterol. En door de hoge concentratie foliumzuur, wordt de avocado bovendien gerekend tot de afrodisiaca: lustopwekkende levensmiddelen. Maar let op: eet ze met mate dan maken ze niet dik!
 2. Het een fabel is dat dat je de pit in je guacamole moet bewaren om bruining tegen te gaan? Een beetje limoen- of citroensap toevoegen aan je opengesneden avocado of guacamole werkt veel beter. Zo blijft de avocado langer vers. Vacuüm verpakken in vershoudfolie werkt trouwens ook goed. 
 3. Wist je dat je in een avocado kunt knijpen om te kijken of hij rijp is? Als het vruchtvlees meegeeft dan is hij rijp. Maar nog veel handiger is de steeltest. Verwijder het knopje bij de steelaanzet en kijk naar de kleur die hieronder verschijnt. Is deze heel erg licht of mintgroen? Dan is de avocado nog niet rijp. Is hij lekker groen, dan kun je hem meteen eten. Zodra hij bruin kleurt, kun je hem beter weggooien of laten liggen in de winkel.
 4. Je avocado’s beter niet kunt bewaren in de koelkast? Alleen zeer rijpe avocado’s die je nog niet wilt eten kun je in de koelkast bewaren. De koelkast vertraagt namelijk het rijpingsproces. Tegenovergestelde situatie: heb je een avocado die wat sneller rijp moet worden? Stop hem in een papieren zak of krant samen met wat appels of bananen, sluit de zak goed af en leg hem een nacht weg. Door het ethyleengas dat op deze manier vrijkomt, rijpt de avocado sneller. De volgende ochtend is je avocado gegarandeerd zacht genoeg voor gebruik.

Benieuwd waar je WMF kunt kopen? Klik dan hier.

 

 

 

 

Previous Article HET VERSCHIL TUSSEN GIST EN BAKPOEDER
Next Article DIT IS DE REDEN WAAROM WE KOFFIE SCHENKEN NA HET ETEN
Rate this article:
2.5