DIT IS DE REDEN WAAROM WE KOFFIE SCHENKEN NA HET ETEN
/ Categories: Tafelmanieren

DIT IS DE REDEN WAAROM WE KOFFIE SCHENKEN NA HET ETEN

Veel mensen sluiten de maaltijd graag af met een kopje koffie. Maar waarom schenken we eigenlijk koffie na de maaltijd? WMF legt uit waarom koffie het favoriete after dinner drankje van menigeen is.

Psychoactieve middelen, zoals chocolade, alcohol, maar ook koffie, hebben invloed op het gedrag van de mens. Koffie is de meest geconsumeerde stof in deze categorie en bevat de oppeppende en verslavende stof cafeïne. We sluiten de maaltijd graag af met een kop koffie. Waar komt die gewoonte vandaan?

Sociale functie

Vaak wordt er koffie geschonken na de maaltijd. Het is een soort traditie of gewoonte om je gasten na het toetje koffie aan te bieden. Vroeger had dit vooral een sociale functie. Het serveren van koffie na de maaltijd was hét signaal dat er een sigaret of sigaar mocht worden opgestoken. Er werden dan meteen ook digestieven zoals cognac geschonken.

Koffie als pepmiddel

Een andere reden is dat we koffiedrinken na het eten omdat we denken zo een zware maaltijden beter te kunnen verwerken. Waar een cappuccino de spijsvertering in de weg zit, kan een espresso juist helpen. De stoffen cafeïne en chlorogeenzuur die in koffie zitten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten en helpen ze de vetvertering een handje. Ook zorgt het drinken van koffie ervoor dat het voedsel zich sneller door het spijsverteringskanaal beweegt. Daar komt bij dat je je nog weleens suf kunt voelen na een etentje. Want het eten verteren kost nou eenmaal energie. De welbekende after dinner dip. Ook daarvoor is een bakkie leut heel goed voor, de cafeïne geeft je weer energie. 

Een zoete toet

Maar koffie schenken na het eten heeft nog een derde reden. Toetjes zijn vaak heel zoet en koffie is juist bitter. Een sterke kop koffie biedt daarom een goed tegenwicht voor overdadige desserts met veel suiker. Zwarte koffie werkt het beste. De melk in cappuccino beperkt de wrangheid van koffie en biedt dus niet genoeg bitter tegenwicht. 

Koffie van WMF 

De WMF KITCHENmini® serie van Cromargan® 18/10 roestvrijstaal is ontwikkeld om aanzienlijke ruimtebesparing te realiseren, het gebruik van waardevolle hulpbronnen te verminderen en energie te besparen. En ook aan een ‘old school filter koffiezetapparaat’ is gedacht. Dus of je nou koffie zet voor jezelf of voor vrienden en familie, het stijlvolle WMF KITCHENminis® koffiezetapparaat staat voor je klaar! Het compacte en aantrekkelijke WMF-filter koffiezetapparaat met Cromargan® behuizing en een glazen kan voor 5 kopjes brouwt precies de juiste hoeveelheid voor kleine huishoudens. De warmhoudplaat met automatische uitschakeling houdt de koffie in de Aroma glazen kan lang warm. 

 

Previous Article 7 BELANGRIJKE WEETJES OVER DE AVOCADO
Next Article DE BASISREGELS VOOR EEN PERFECTE RISOTTO
Rate this article:
4.6