BIJLES BALLEN MAKEN
/ Categories: Keukengeheimen

BIJLES BALLEN MAKEN

Gehaktballen maken is een kunst op zich. Want hoe maak je ze zo, dat elke tafelgenoot ze zal onthouden? WMF legt stap voor stap uit hoe je stevige en sappige ballen maakt.

 

Stap 1: Het juiste gehakt

Een perfecte bal begint bij goed vlees. In principe kun je alle soorten gehakt gebruiken, als het maar vers is, van goede kwaliteit, niet te mager en liefst biologisch. In principe kun je van elke soort vlees gehaktballetjes maken, maar vettere soorten zoals rund, lams en varken zorgen voor een zachter resultaat. Mager gehakt zorgt namelijk voor droge ballen en dat wil je niet. Voor een sappige, maar niet te vette bal kun je het best half-om-half gehakt gebruiken, niet te fijn gemalen. Als je toch liever een magere vleessoort zoals kip of mager rundergehakt gebruikt, pas dan op dat je ze niet te lang gaart. Koop het bij de slager, dan weet je zeker dat je goede kwaliteit vlees hebt.

Stap 2: Voeg voldoende vocht toe

Om te zorgen dat de ballen sappig blijven en niet uit elkaar vallen, kun je het beste een binder gebruiken. Dat zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt tijdens het bakken en dat de eiwitten die in het vlees zitten niet taai worden. Het eiwit in het vlees zorgt ervoor dat de ballen krimpen tijdens het bakken. Om dit te voorkomen kun je een eitje in combinatie met paneermeel of broodkruim gemengd met wat melk toevoegen aan het gehakt. Dit helpt ook als bindmiddel zodat ze niet of minder snel uit elkaar vallen en zorgt voor stevige en sappige ballen. 

Stap 3: Kruiden

Misschien wel het allerbelangrijkst: de kruiden die je toevoegt aan het gehakt. Smaken verschillen natuurlijk, maar een fijngesnipperd uitje, een schep mosterd, een scheutje ketjap of ketchup, wat zout en versgemalen peper leuken je bal al snel op. Maar hoe goed het recept dat je gebruikt ook is, proef altijd vooraf of ze voldoende op smaak zijn gebracht. Rauw proeven gaat wat lastig, dus een handige tip is om voor het kneden van de ballen even een klein burgertje te bakken in de pan en voor te proeven. Voeg indien nodig extra zout, peper, kruiden en andere smaakmakers toe. Dat kunnen zijn: fijngehakte peterselie of basilicum, een schep tomatenpuree, wat sambal, Worcestersauce, een snuf nootmuskaat of kerrie, knoflook, geraspte Parmezaanse kaas of pijnboompitten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in een bal.

Stap 4: Kneden

Heb je al deze voorbereidingen getroffen, doe dan alles bij elkaar in een kom. Om te voorkomen dat het gehakt aan je handen blijft kleven tijdens het kneden maak je je handen eerst even nat. Let op: Kneed totdat alle ingrediënten gemixt zijn. Te lang kneden kan resulteren in taaie gehaktballen. Liever geen vieze handen? Dan biedt de WMF KITCHENminis® Keukenmachine One for All uitkomst. Het is niet alleen een pronkstuk in de keuken, maar ook een handige hulp voor tijdens het koken en bakken. Je kunt er praktisch alles mee doen, zo ook gehakt kneden. Dankzij de planetaire beweging is deze keukenheld zeer effectief als het om mixen, kneden, roeren en kloppen gaat. Of je nu zoete of hartige recepten wilt bereiden, deze compacte WMF-keukenmini kan het allemaal!

Stap 5: Rust

Om het gehakt zijn stevigheid terug te geven laat je het na het kneden minstens een half uur rusten in de koelkast. Dat zorgt ervoor dat je er makkelijker ballen van kunt draaien. Bovendien behouden ze eenmaal in de pan dan beter hun vorm. Tip: Zorg dat alle ballen dezelfde grootte hebben, dan zijn ze tegelijk klaar om te eten.

Stap 6: Bakken 

Niets is lekkerder dan gehaktballen met een krokant korstje. Bak ze niet in een dikke laag olie op hoog vuur, maar gebruik een mengsel van boter, olie of een andere vetstof. Zet het vuur hoog en laat de braadpan goed heet worden, smelt een lekkere klont room- of bakboter gemengd met olie in een braadpan en wacht tot het schuim is verdwenen. Voeg de gehaktballen toe en bak ze op middelhoog vuur rondom bruin. Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat ze nog 20 minuten tot een half uur sudderen, afhankelijk van de grootte. Supersappige gehaktballen krijg je door bijvoorbeeld 300ml runderbouillon toe te voegen voordat je de deksel op de pan doet. Draai de ballen af en toe om zodat ze gelijkmatig garen. 

Eet smakelijk! Als je het zo doet, zal je gegarandeerd genieten aan tafel.

Voor meer bak en braadtips: lees het artikel 3 stooftips uit de WMF keuken

 

 

 

Previous Article TARTE TATIN VAN APPELTJES
Next Article ZO DOE JE DAT: 3 X INFUSED WATER OP TAFEL
Rate this article:
3.5