MAKKELIJK ETENTJE THUIS ORGANISEREN! 7X TIPS VOOR PASEN
/ Categories: Smaakmakers

MAKKELIJK ETENTJE THUIS ORGANISEREN! 7X TIPS VOOR PASEN

Uit onderzoek blijkt dat steeds minder mensen etentjes thuis organiseren. Waarom? Mensen vinden het vaak gedoe en stressvol. Dit vinden wij jammer! Het is namelijk juist zo ontzettend gezellig. Daarom organiseerden wij samen met foodblogger Ellen van Duijn van Made by Ellen een etentje bij haar thuis voor Pasen.

Aan de hand van een aantal stappen en zeven tips willen we laten zien dat een etentje organiseren echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn. Want het gaat uiteraard om lekker eten maar nog veel meer om de gezelligheid en het samen zijn, toch? Lees deze blogpost van Made by Ellen maar snel!

Ellen: "Trots ben ik op mijn samenwerking hiervoor met WMF Nederland. Mijn moeder heeft al mijn hele leven producten van dit prachtige merk. En sinds ik op kamers ben gegaan, ik ook. WMF heeft niet alleen zeer kwalitatieve pannen maar mooie producten voor elk moment. Van voorbereiden en koken tot het eten & drinken aan tafel. Zo zijn de waterglazen, karaf, bestekset & steakmessen, saladekom en keukengerei op de foto’s, allemaal prachtige WMF producten."

MAKKELIJK ETENTJE THUIS ORGANISEREN? DAT DOE JE ZO!

VOORBEREIDEN

1. DE UITNODIGING

Als eerste nodig je vrienden en/of familie uit. Dit kun je met een appje doen maar ik liet mijn dochter een uitnodiging maken met als thema ‘Pasen’. Originele kaart toch?! Het handigst is om erbij te vermelden dat je graag voor een bepaalde datum hoort of ze erbij kunnen zijn. Op deze manier heb je niet tot het laatst onrust en kun je rustig gaan voorbereiden.

2. LIJSTJE MAKEN

Wanneer je eenmaal weet hoeveel mensen er gaan komen is het tijd om een lijstje te gaan maken voor de boodschappen:

3. BOODSCHAPPEN

Zelf vind ik het meestal wel leuk om boodschappen te doen en ik probeer hier dan ook altijd iets gezelligs van te maken. Zo kom ik graag bij de winkeliers en maak ik er altijd een praatje. Op deze manier leer ik altijd weer iets bij. Bijvoorbeeld over de vis die ik koop. En om het mezelf ook echt een beetje makkelijker te maken laat ik de vis eigenlijk altijd wel door de specialist fileren. Voor dit etentje wordt het een keer roodbaars.

Onze eieren kopen we meestal in de straat bij ons in de buurt. Dit vinden de kids ook altijd leuk. En dan rijden we meteen door naar de boerderij waar ze bijna elke dag verse bloemen verkopen. En uit de tuin knipte ik een paar bloesemtakken voor op tafel. Maar als je hier niet zo van bent of er gewoon geen tijd voor hebt dan kun je het jezelf natuurlijk makkelijker maken door de boodschappen zoveel mogelijk op één plek te kopen, zoals de supermarkt.

4. TAFEL DEKKEN

Begin op tijd met tafel dekken. Ik probeer dit zelfs al na de lunch te doen. Op deze manier is er rust en heb ik er nog geduld voor. Items die je voor het dekken van je (Paas)tafel eventueel nodig hebt:

• Tafellaken

• Servetten

• Bestek

• Borden

• Waterglazen

• Wijnglazen

• Waterkaraf en eventueel een decanteer karaf

• Peper & zoutmolen

• Bloemen of een andere decoratie zoals paastakken, paaseieren, een naamkaartje of gedroogde kruiden voor aan het servet

• En mocht je nog stoelen van buiten of uit een schuur moeten halen om bij te zetten? Doe dit dan ook tijdig zodat iedereen er droog en warmpjes bijzit

KOKEN

5. IN DE KEUKEN STAAN

Het handigst is om alvast zoveel mogelijk voor te bereiden. Op deze manier hoef je het later ‘slechts’ af te maken en zit je er zelf ook nog gezellig bij. En kijk of je kinderen wellicht ook al met een klusje in de keuken kunnen helpen. Zo maakte onze dochter een gerechtje voor de kinderen. Aangezien zij gek is op eieren koos ze voor zachtgekookt ei met soldaatjes. En hoe toepasselijk voor Pasen! Eerst kookte ze heel makkelijk de eitjes in een eierkoker. Deze vul je dan met een klein laagje water, je prikt elk ei in zodat deze tijdens het koken niet barsten, deksel erop en de eierkoker doet in enkele minuten de rest.

 

We kookten meteen een aantal eieren extra om vrolijke gele paaseieren te maken. Wist je dat je hier helemaal geen verf voor nodig hebt maar dit ook met natuurlijke ingrediënten kan? Roer een flinke eetlepel kurkumapoeder in een pan met ongeveer 500 ml water. Breng aan de kook en laat voor een half uurtje zachtjes koken. Zet het vuur uit. Leg hardgekookte eieren voor een half uurtje in het kurkuma water of totdat de eieren de juiste kleur geel hebben. Laat uitlekken op een stuk keukenrol en wanneer de eieren droog zijn, wrijf je deze in met een beetje zonnebloemolie zodat ze mooi gaan glanzen. Hier lees je meer over hoe je met natuurlijke ingrediënten paaseieren kan verven én decoreren.

 

Verder schilden we alvast asperges en aardappeltjes. Wist je trouwens al dat je van de aspergeschillen heel goed een soep kan maken? Kijk hier voor het recept. 

Ook maakten we gehaktballetjes. Want dat vindt sowieso iedereen lekker.

En ik bereidde alvast het toetje voor. Dit werd een groot experiment. Enig idee wat het is?!

ETEN

6. TAFELEN

En toen was het tijd voor het ontvangst en samen tafelen. De eettafel zag er gezellig uit met paasaccessoires en mooie waterglazen, een peper & zoutmolen en waterkaraf van WMF.

En onze vrienden waren blij met de persoonlijke uitnodiging. Het geeft toch een leuke touch.

Bij binnenkomst schonken we een alcoholvrije wijn die we eens wilden uitproberen met een schijfje grapefruit en rozemarijnblaadjes. Dit viel goed in de smaak!

Het water op tafel bracht ik op smaak door met een dunschiller plakjes komkommer en gember te snijden. Ziet er ook nog eens feestelijk uit! De kinderen waren inmiddels al een beetje hongerig. Omdat ik de gehaktballetjes al in z’n geheel had voorbereid en de WMF Fusiontec pan zo prachtig is, kon ik deze direct op tafel zetten.

Dit bleek een uitstekend idee….

Na de gehaktballetjes was het tijd voor de zachtgekookte eieren met soldaatjes van mijn dochter. De eitjes serveerden we in de WMF McEgg’s en die waren een groot succes bij de kids (en bij de volwassenen)!

Vervolgens kwam de vis met asperges. Zowel de vis als de asperges stoomde ik. Op deze manier zaten we niet in de geur van gebakken vis, veel voedingsstoffen blijven bewaard en de smaak is boterzacht. Deze stoompan kun je trouwens ook gebruiken voor het roken en frituren van eten. Een ideale 3-in-1 pan dus.

Ik had hier een Hollandaise saus bij bedacht. Deze saus kun je eigenlijk het beste vlak voor het serveren bereiden. Hier ging alles nog goed……

Daarna ging het dus een beetje mis. Soms kun je gewoon teveel je best willen doen. De Hollandaise saus was eigenlijk perfect maar ik wilde het nog net iets beter doen en zeker weten dat de saus optimaal zou zijn. Hierdoor sloeg ik de saus toch echt wel dood en viel deze ook niet meer te redden. Mijn leermomentje was dan ook dat goed ook gewoon goed genoeg kan zijn. Ik serveerde de saus toch en gelukkig vond iedereen de smaak in ieder geval wel erg goed. Ja, ik baalde hier wel even van maar zette me er overheen want we hadden het vooral heel gezellig.

Het toetje daarentegen had ik dus nog nooit gemaakt en was een waar experiment. Ik stoomde puddinkjes en verstopte er een gevuld paasei in. Heerlijk met een espresso erbij. Dit was een groot succes!

DRINKEN

7. NATAFELEN & EEN DRANKJE

Als laatste tip wil ik vooral meegeven dat het om de gezelligheid gaat. Ja, natuurlijk willen we graag lekker eten. Als je zoveel mogelijk voorbereidt, er net een beetje extra aandacht aan geeft maar er vooral zelf zin in hebt, dan komt het allemaal wel goed. Het gaat tenslotte om de gezelligheid en de herinneringen die je met elkaar maakt. Zelf ben ik altijd dol op natafelen omdat je dan als gastvrouw/kok helemaal klaar bent. Heerlijk met de voetjes omhoog en nog even rustig een drankje erbij. Het bleef tot in de late uurtjes gezellig! In de aanloop van Pasen zal ik een aantal van deze recepten en nog andere met je delen. Heb je een voorkeur voor een bepaald recept laat me dit dan vooral even weten. Zoals je ziet heeft WMF voor alle momenten, van voorbereiden & koken tot aan eten & drinken’ mooie producten. 

WINACTIE: WMF nodigt alle foodlovers en hobbykoks uit om mee te doen met WMF-Chefstafette.

Is koken je lust en je leven, vind jij het leuk om een diner te geven voor vrienden of familie en houd je van mooie keukenspullen? Doe dan nu mee met de WMF-Chefstafette en wie weet word jij gekozen als de nieuwe smaakmaker van WMF en win je mooie prijzen.

ZO DOE JE MEE

Organiseer een Smaakmakers-diner: plan een etentje met familie en of vrienden, kook iets lekkers, dek de tafel mooi en deel het resultaat op Instagram en/of op Facebook, met de #WMFsmaakmakers #chefstafette en tag @WMFnederland in je bericht.

DIT KAN JE WINNEN

Onder de deelnemers verloten we 3 mooie WMF prijzen:

• FusionTec Mineral, pannenset 2-delig t.w.v. € 199,00

• Vitalis Stoompan, rond 28 cm t.w.v. € 149,00

• Basic Waterkaraf, t.w.v. € 44,95

LET OP: de foto’s kunnen worden gebruikt op de website of social media van WMF. Houd hier rekening mee als je meedoet. Meedoen met de WMF-Chefstafette kan tot en met 30 juni 2019. Over de winnaars kan niet gecorrespondeerd worden.

 

Previous Article STOMEN IS LEKKER ÉN GEZOND
Next Article ASPERGES MET ROODBAARSFILET EN HOLLANDAISE SAUS
Rate this article:
4.0