STOMEN IS LEKKER ÉN GEZOND
/ Categories: Smaakmakers

STOMEN IS LEKKER ÉN GEZOND

Stomen is één van de meest gezonde manieren om je eten te bereiden. Door te stomen blijven niet alleen vitaminen en mineralen beter behouden, de smaak komt ook duidelijker naar voren. Maar hoe werkt stomen nou eigenlijk precies en wat zijn de verschillende manieren om dit thuis ook te doen? WMF legt uit.

Wat stomen onderscheidt van koken is dat het eten niet in aanraking komt met water. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als grote voordeel dat de smaak, maar ook de vitamines en mineralen beter intact blijven dan wanneer je het kookt. De damp van het hete water verhit de voedingsmiddelen en zorgt ervoor dat ze gaar worden, maar toch knapperig en smaakvol blijven. Als je groenten kookt in een pan met kokend water, dan gaan er zo’n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest.

Maar kun je alles stomen? Eigenlijk geldt de regel: alles wat je kunt koken, kun je ook stomen. Hoewel je waarschijnlijk meteen aan groenten, rijst en aardappeltjes denkt kun je ook vlees, vis, gevogelte en zelfs schaal- en schelpdieren heel goed stomen. Maar ook rijst en bijvoorbeeld couscous kun je stomen.

STOOMUITRUSTING
Stomen kan op meerdere manieren, en met meerdere keuken-attributen. Je kunt een simpel stoommandje aanschaffen. Maar je eten stomen met een zeef of vergiet boven een pan werkt ook prima! Stomen kan eigenlijk boven iedere pan. Wel belangrijk is dat je een hittebestendig vergiet hebt die je boven de pan kunt hangen en een deksel om de pan mee af te sluiten. Belangrijk is wel dat de ingrediënten die je wilt stomen het water niet raken.

Mocht je de smaak van het stomen te pakken hebben, dan kun je er ook voor kiezen om een speciale stoompan, een elektrische stoomkoker of zelfs stoomoven aan te schaffen.

Speciale stoompan
Een stoompan bestaat altijd uit twee delen: een onderstel voor water en een bovenstel met gaatjes in de bodem waarin je het eten legt. Zo werkt het: een stoompan is een ruime pan, waarin een andere pan past met een gaatjesbodem. Je sluit hem af met een deksel, zodat de stoom niet kan ontsnappen. Als je een redelijk grote stoompan hebt kun je ook een groot stuk vis of een hele kip stomen of meerdere porties tegelijkertijd.

WMF heeft diverse stoompannen in het assortiment, maar de WMF Vitalis Stoom-/Braadpan lichten we graag even uit. Deze pan wordt namelijk niet voor niets beschouwd als de kleinste professionele keuken ter wereld, want met slechts één pan kun je koken, stomen, roosteren, braden en smoren. Een gezonde maaltijd voor je gezin bereiden word je dankzij deze pan een stuk gemakkelijker gemaakt. De maaltijd behoudt zijn volle smaak, maar je zult zien dat je eten er ook een stuk kleurrijker uitziet.

De Vitalis-collectie bevat verschillende kookinzetstukken en porseleinen schalen, waarmee meerdere gerechten tegelijk kunnen worden bereid. De thermometer (tot 100° C) in de glazen deksel vergemakkelijkt de temperatuurcontrole op ieder moment.

Nice to know: Door je eten vaker te bereiden in deze WMF Vitalis Stoompan bespaar je ook nog eens energie en draag je dus bij aan een beter milieu. De warmte wordt namelijk tijdens het koken snel en gelijkmatig opgeslagen door de hele pan en ook langere tijd opgeslagen dankzij de TransTherm® universele bodem. Zodra de warmte is opgeslagen kan het fornuis dus lager worden gezet.

Meer weten over de WMF-Vitalis-stoompannen? Klik hier.

Elektrische stoomkoker
Hierin bereid je heel gemakkelijk een heerlijke en gezonde 3-gangenmaaltijd voor het hele gezin. De WMF KITCHENminis® Stoomkoker heeft namelijk een stoomrek waar je vis, groenten en rijst of couscous tegelijkertijd in klaarmaakt. Vul het rechthoekige onderste deel met een kleine hoeveelheid water of bouillon en legt de ingrediënten naast elkaar op het stoomrek.

Het glazen deksel zorgt ervoor dat er geen lucht meer tussenkomt en de geïntegreerde thermometer maakt het mogelijk om direct de temperatuur waar te nemen. Zodra de ingrediënten op het stoomrek liggen kan je dus lekker even wat anders doen. Het water begint te borrelen, de stoom stijgt op en het resultaat is gezond, lekker en snel klaar – niets komt in contact met het water! Niets brandt aan, niets droogt uit en de meeste vitaminen blijven bewaard.

De WMF KITCHENminis® stoomkoker is gemaakt van het hoogwaardige Cromargan® roestvrijstaal, voorzien van handvatten die niet heet worden en een TransTherm® universele bodem: de hitte wordt gelijkmatig en snel door de gehele pan verspreid en voor langere tijd opgeslagen om energiebesparend koken te stimuleren!

Meer weten over de WMF KITCHENminis® Stoomkoker? Klik dan hier.

Stoomoven in je keuken
Stomen in een speciale stoomoven is ook mogelijk. Er zijn zelfs stoomovens die met hoge druk werken. Daarmee zijn producten gemiddeld in ongeveer een derde van de normale tijd klaar.

STOMEN, ZO DOE JE DAT

  1. Groente stoom je gaar boven een pan met water, in een speciale stoofpan of in een elektrische stoomkoker.
  2. Zorg er wel altijd voor dat in het onderste deel van de pan voldoende water of bouillon zit, belangrijk is dat het niet de groente raakt.
  3. Breng het water aan de kook. Plaats het bovenste deel met het eten en sluit af met een deksel. Zodra er stoom onder het deksel vandaan komt, kan het vuur laag.
  4. Zet het vuur niet zo hoog dat de vlammen om de pan heen slaan. Juist de buitenkant van het vuur is het heetste, dus dan zou er energie verloren gaan.
  5. Bij stomen is het belangrijk dat het water blijft dampen. Dampt het niet, zet dan het vuur toch wat hoger.
  6. Belangrijk is om altijd de deksel op de pan te doen zodat de stoom niet de kans krijgt om te ‘ontsnappen’.
  7. Maak je jus of saus? Met het overgebleven vocht (met al zijn vitamines en mineralen) dat na het stomen overblijft kun je jus of saus maken.
  8. Let op: de stoomtijd is doorgaans iets langer dan de kooktijd, denk aan 3 tot 5 minuten meer. De exacte tijd verschilt natuurlijk per groentesoort.

VARIATIE-TIP
Experimenteer naast water ook eens met een lekkere bouillon, water met kruiden of wijn voor extra smaak.

 

Previous Article DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN GEWONE OLIJFOLIE EN DE EXTRA VIERGE VARIANT
Next Article MAKKELIJK ETENTJE THUIS ORGANISEREN! 7X TIPS VOOR PASEN
Rate this article:
4.3