RECEPT: GEGRILDE REE MET DUINDOORNBES CHUTNEY EN PADDENSTOELEN
/ Categories: Recepten

RECEPT: GEGRILDE REE MET DUINDOORNBES CHUTNEY EN PADDENSTOELEN

De herfst is weer begonnen! En dat betekent dat we weer kunnen gaan genieten van een mooi stukje wild vlees. Ellen, van Made By Ellen, bereidde dit keer een prachtig stukje ree biefstuk op de contactgrill. Het leuke van het grillen op de prachtige WMF Profi Plus Contact Grill Perfection is dat je hier ook verrassende culinaire gerechten op kunt maken.

Dit blog is geschreven door Ellen van Duijn, auteur van het kookboek “Made by Ellen - Elke dag verrassend lekker eten” en foodblogger van de gelijknamige blog madebyellen.nl


Zo bereidde Ellen er een mooi stukje ree op. Je kan met de aanwezige “vleesfunctie” precies de gewenste gaarheid instellen. “rare”, “medium” of “done”. En omdat je er ook een stukje vlees uit kan halen zonder dat dit het “vleesprogramma” onderbreekt, kun je heel eenvoudig, naar ieders wens, de gaarheid bepalen.

Naast vlees, kun je ook heerlijk groenten en fruit grillen op de grill, zoals paddenstoelen. Ellen: "Als je de paddestoelen ietsje langer grillt worden deze heerlijk krokant. Dit geeft een lekkere bite in combinatie met het mooie zachte vlees en de fluweelzachte aardappelpuree. De duindoornbes churtney maakt het gerecht helemaal af!"

DE DUINDOORNBES

"Ken jij de duindoornbes al? Deze oranje/gele besjes groeien aan stekelige takjes op kalkrijke duinen. In Nederland voornamelijk rondom de kustgebieden. Het fruit is super gezond aangezien het bomvol vitamines zit. De smaak is vrij zuur maar na bereiding zijn deze heerlijk. Erg geschikt om een chutney of jam mee te maken.

Voor eigen gebruik mag je in de natuur kleine hoeveelheden oogsten. Je knipt dan alleen uiteinden van de takjes die bomvol met duindoornbessen zitten. Neem hiervoor een goede snoeischaar en een handschoen mee. Mocht er geen duindoornbessen bij jouw in de buurt groeien kijk dan of je deze ingevroren kunt vinden of vervang deze bessen bijvoorbeeld voor veenbessen of gebruik cranberries."

 

DIT HEB JE NODIG 

Voor 4 personen – voorbereidingstijd: 15 minuten – kooktijd: 20 minuten

  • 4 tot 8 stukjes ree biefstuk
  • Zwarte peper en zeezout uit de molen
  • Scheutje olijfolie
  • Mix paddestoelen, zoals wilde paddestoelen of shii-takes, kastanje paddestoelen, oesterzwam
  • Zelgemaakte aardappelpuree
  • Duindoornbes chutney
  • Voor de duindoornbes chutney:
  • Scheutje olijfolie
  • 15 gram ui, fijngehakt
  • ½ theelepel fijngeraspte verse gember
  • Snufje chilipoeder
  • 25 gram duindoornbessen
  • 25 gram geleisuiker
  • 50 gram appelazijn

ZO MAAK JE HET

  1. Bereid als eerste de aardappelpuree voor en houd deze warm in de pan met de deksel erop. Ondertussen zet je ook een steelpannetje op het vuur en doe de olie samen met de ui, gember en chili erbij. Fruit op middelhoog vuur totdat de ui een mooie, goudbruine kleur heeft. Voeg de duindoornbessen toe en roer alles voor enkele minuten door.
     
  2. Doe de suiker erbij en vervolgens de appelazijn. Laat rustig aan de kook komen en draai vervolgens het vuur zacht. Laat inkoken totdat het mengsel net stroperig begint te worden. Schep uit de pan en doe het in een schoon potje of op een schaaltje.
     
  3. Zet de WMF Profi Plus Contact Grill Perfection aan en stel deze in op de "M" voor de paddestoelenmix. Terwijl de contactgrill opwarmt, borstel je de paddestoelen schoon en scheur je deze in stukjes of snijd je in plakjes. Wanneer je een piepje hoort is de WMF Profi Plus Contact Grill Perfection klaar om te grillen.
     
  4. Schenk een klein beetje olie over de paddestoelen en breng op smaak met een beetje zout en peper. Leg de paddestoelen nu op de grill en grill deze totdat de groente goudbruin is. Haal alles van de grill en stel deze nu in voor het vlees.
     
  5. Vervolgens schenk je een klein beetje olie over de ree biefstuk en breng je deze op smaak met peper en zeezout. Wanneer je een piepje hoort is de WMF Profi Plus Contact Grill Perfection klaar om het vlees te grillen. Leg de stukjes ree biefstuk op de grillplaat en doe de grill dicht. Blijf er bij want ree heeft echt maar een minuutje nodig.
     
  6. Haal uit de grill en leg op een bordje. Doe er een stukje aluminiumfolie overheen zodat het vlees heel even kan rusten.
     
  7. Zet de borden klaar en verdeel de aardappelpuree en de gegrilde paddestoelen. Leg het gegrilde vlees op een schone vleesplank en snijd het in mooie plakjes. Verdeel over de borden en maak het gerecht af met de duindoornbes chutney. Serveer meteen. Enjoy!

TIP: Kun je niet aan duindoornbes komen? Gebruik dan bijvoorbeeld verse veenbes, cranberry of een andere lekkere chutney. Of gebruik bessen uit de vriezer.

 

Previous Article RECEPT: FRANSE TARTE FIN AUX POMMES
Next Article RECEPT: POMPOENSOEP MET KOKOSMELK, GEMBER EN KANEEL
Rate this article:
5.0