RECEPT: KROKANTE AARDAPPELRÖSTI MET GEMARINEERDE ZALM
/ Categorieën: Recepten

RECEPT: KROKANTE AARDAPPELRÖSTI MET GEMARINEERDE ZALM

Voor 2 personen

DIT HEB JE NODIG:

Krokante rosti

  • 450 g kruimige aardappelen
  • 80 g geklaarde roomboter
  • fijn zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el olijfolie
  • 1 bosje dille
  • 75 g Griekse yoghurt
  • 2 snackkomkommers
  • ½ komkommer
  • kiemgroenten, om te garneren (optioneel)

Gemarineerde zalm

  • 100 g grof zeezout
  • 20 g witte basterdsuiker
  • rasp van 1 citroen
  • 300 g dagverse zalm
  • 150 ml bietensap

Ook nodig

  • blokrasp
  • schone theedoek
  • kleine steelpan
  • koekenpan
  • spiraalsnijder

ZO MAAK JE HET

Gemarineerde zalm

  1. Meng voor de gemarineerde zalm het grove zeezout, de basterdsuiker en de citroenrasp.
  2. Strooi een derde van het zoutmengsel op de bodem van een schaal. Leg de zalmfilet erin en strooi de rest van het mengsel over de vis.
  3. Dek de schaal af met plasticfolie en leg daarop een andere schaal. Vul de bovenste schaal met een zwaar voorwerp (bijvoorbeeld een blik of pot) en zet 2 uur in de koelkast.
  4. Vul een lege schaal met het bietensap. Spoel het zoutmengsel van de zalm en leg hem in de schaal met bietensap. Draai de zalm na 20 minuten om en laat nog 20 minuten staan.
  5. Haal de zalm uit het bietensap en dep droog met keukenpapier. Snijd de zalm met een scherp mes in dunne plakjes.

Aardappelrösti

  1. Schil de aardappels en verwijder eventuele oneffenheden. Rasp de aardappel op een blokrasp en leg de aardappelrasp op een schone theedoek. Bestrooi met zeezout en rol de theedoel op. Druk het vocht uit de aardappelrasp; voor de rösti is het belangrijk dat de aardappel droog is, anders kun je hem niet krokant bakken.
  2. Smelt de roomboter in een kleine steelpan en schep het vette deel eraf (dit noem je geklarifeerde boter).
  3. Haal de aardappelrasp uit de theedoek en doe de rasp in een kom, samen met wat fijn zeezout, versgemalen zwarte peper en de olijfolie.
  4. Verwarm de helft van de geklarifeerde roomboter in een koekenpan, verdeel de helft van de aardappelrasp gelijkmatig over de bodem en druk aan. Bak de rösti 8 minuten per kant; als je hem omdraait, voeg je ook de rest van de geklarifeerde boter toe.

Yoghurtdip

  1. Snijd 10 takjes dille fijn en meng die met de Griekse yoghurt, wat zeezout en versgemalen zwarte peper.

Garneren

  1. Snijd de snackkomkommers in dunne plakjes en maak van de komkommer slierten met behulp van een spiraalsnijder. Serveer de krokante rösti met de dungesneden zalm, yoghurtdip, wat takjes dille en de (snack)komkommer. Garneer eventueel met wat blaadjes cress.

 

Tip #1: wil je het jezelf makkelijker maken? Je kunt de rösti ook in de oven bereiden. Verwarm dan de oven voor op 195 °C. Druk de aardappelrasp op de bodem van een ovenschaal of (twee) ovenvaste koekenpan(nen). Giet de geklarifeerde boter over de rösti en bak hem in 50-60 minuten gaar in de oven.

Tip #2: voor wat extra frisheid in de yoghurtdip kun je er citroensap doorheen roeren.

Vorige artikel RECEPT: SMOOTHIEBOWL MET PECANNOTEN, FRUIT, KOKOSYOGHURT EN MUNT
Volgende artikel SMOOTHIE VAN BOSFRUIT
Beoordeel dit artikel:
5.0