RECEPT: LAUWE ASPERGES MET RUCOLA, AARDBEIENVINAIGRETTE EN PIJNBOOMPITTEN
Makkelijk | Voor/hoofdgerecht | 4-8 personen
35-40 min bereidingstijd
Nodig: stoompan
DIT HEB JE NODIG:
Voor de aardbeienvinaigrette:
- 300 g aardbeien
- 1 el ruwe rietsuiker
- 50ml witte balsamico azijn
- 1 eetlepel (20 g) medium sterke mosterd
- 1 snufje zout
- 1 snuifje zwarte peper
- 50ml olijfolie
Voor de asperges:
- 1 l water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel ruwe rietsuiker
- 2 kg witte of groene asperges
Voor de rucola salade:
- 250 g rucola
- 40 g pijnboompitten
- 4 takjes basilicum
- Voor de garnering een beetje crema di balsamico azijn
ZO MAAK JE HET:
1. Aardbeien wassen, uitlekken en schoonmaken voor de aardbeienvinaigrette. Snijd eerst in de lengte doormidden, dan kruiselings in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik en doe in een kom. Meng met de ruwe suiker, giet er balsamicoazijn over en laat het ongeveer 20 minuten marineren.
2. Voor de asperges. Voeg water, zout en ruwe suiker toe in het onderste deel van de stoompan. Was en schil(witte) de asperges en plaats ze met de kopjes in dezelfde richting in de stoompan op het inzetstuk. Sluit de pan af met de deksel en breng het water aan de kook. Zodra de thermometer in de deksel 90-100 ° C graden aangeeft, stoom het geheel dan nog ongeveer 20-25 minuten op laag tot middelhoog vuur. De thermometer moet constant 90-100 ° C aangeven.
3. Was de rucola voor de salade en laat goed uitlekken. Rooster pijnboompitten in een pan zonder vet toe te voegen op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Leg ze vervolgens op een bord om af te koelen.
4. Voeg de mosterd, zout en peper in een slakom voor de vinaigrette. Roer de olijfolie erdoor . Giet de azijnmarinade af van de aardbeien en roer goeddoor (de gemarineerde plakjes aardbei worden later door de salade gemengd).
Wentel 5 minuten voor het serveren de rucola door de vinaigrette, dan de gemarineerde aardbeiplakken en verdeel over 4 of 8 borden. Laat de resterende vinaigrette in de slakom.
Bestrooi kort voor het opdienen de aspergestengels op of naast de rucola met de overgebleven vinaigrette.
5. Maak het gerecht af met de pijnboompitten, gewassen basilicum en druppen als garnering nog met een beetje crema di balsamico azijn over de asperges.
Bijgerecht tip: Sneetjes vers geroosterde ciabatta of stokbrood ingewreven met knoflook.