RECEPT: VEGAN IJS VAN KIKKERERWTENVOCHT
/ Categorieën: Recepten

RECEPT: VEGAN IJS VAN KIKKERERWTENVOCHT

Kikkererwtenvocht: wellicht gooi je het normaal gesproken weg. Maar wist je dat je van deze 'left-over' heerlijke gerechten kan maken? Het wordt ook wel 'aquafaba' genoemd. Wanneer je het opklopt, ontstaat er een romige witte massa (vergelijkbaar met opgeklopt eiwit) waar je naast ijs, ook mousse of meringue mee kan makenEen uniek ingrediënt waar je prima mee kan experimenteren! 

DIT HEB JE NODIG

  • Vocht van 1 blik kikkererwten (ongeveer 200 ml)
  • Merg van 1 vanillepeul 
  • 75 gram poedersuiker 
  • Optioneel: gehakte pure chocolade, diepvriesfruit, kokossnippers en/of nootjes 
  • Keukenmachine of handmixer

ZO MAAK JE HET

  1. Het proces is vergelijkbaar als dat van het opkloppen van eiwitten met poedersuiker. Allereerst klopt je het vocht op met een handmixer of keukenmachine, totdat er een lobbige substantie ontstaat. 
  2. Vervolgens voeg je langzaam bij beetje de poedersuiker toe, terwijl je het geheel blijft opkloppen. 
  3. Schraap de merg uit het vanillestokje en voeg ook toe. Blijft kloppen ott er een romig en luchtig mengsel ontstaat.
  4. Hak eventueel de chocolade grof, indien je dit wil gebruiken. Meng dit voorzichtig met een spatel door het schuim heen. Hetzelfde geldt voor fruit/nootjes/kokos: meng dit voorzichtig door het mengsel. Eventueel kun je het ijs ook eerst 2 tot 3 uur later invriezen, zodat het minder snel naar beneden zakt.
  5. Vries het ijs voor minstens 6 uur in in de vriezer en voilá! Genieten maar. 

 

Vorige artikel SMOOTHIE VAN BOSFRUIT
Volgende artikel RECEPT: Chinese mandarijnpannenkoekjes met Pekingeend
Beoordeel dit artikel:
4.8