3 X MAKKELIJKE ÉN SMAAKVOLLE EENPANSGERECHTEN
Heb jij momenteel naast het (thuis)werken, kinderen lesgeven of tóch nog even snel dat rondje hardlopen voor 21:00, weinig tijd of zin over voor het koken? Dan zijn eenpansgerechten een mooie uitkomst; weinig vaat, relatief snel klaar en toch erg smakelijk. Wij zetten 3 lekkere en gevarieerde recepten voor je op een rijtje.
1. PASTA MET KIP EN TOMATEN
DIT HEB JE NODIG:
Let op: de ingrediënten zijn voor 4 personen
- 150 gram champignons
- 1/3 prei fijngesneden
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 4 dl kippenbouillon
- 3 eetlepels olijfolie
- Peper uit de molen
- 400 gram kipfilet of dijenvlees in stukjes gesneden
- 2 eetlepels groene pesto
- 4 tomaten in stukjes gesneden
- Peper en zout uit de molen
- Olijfolie
- Eventueel 1 dl room voor door de saus
- Geraspte Parmezaanse kaas
- Een (serveer/hapjes) pan met deksel
ZO MAAK JE HET:
- Doe de olie in de pan.
- Snijd de champignons in vieren en doe die in de pan samen met de gesneden kip. Bak alles kort aan.
- Voeg daarbij de knoflook, pesto, kippenbouillon, gesneden tomaat en wat peper uit de molen. Roer alles door elkaar.
- Voeg de pasta toe. Breng alles al roerend aan de kook.
- Doe de deksel op de pan en kook op laag vuur voor 12-15 min (afhankelijk van de pasta).
- Voeg eventueel de room door de pasta en verwarm dit nog heel even.
- Breng op smaak met peper en zout en serveer de pasta met de geraspte kaas.
2. Indiase Biryani
DIT HEB JE NODIG:
Let op: de ingrediënten zijn voor 4 personen
- 200 g Basmati rijst
- 10 g kerripoeder
- 4 laurierblaadjes
- 6 kardemom peulen
- 5 kruidnagels
- 10 g Masala
- 25 g cashewnoten
- 50 g rozijnen
- 250 g kipdijfilet
- ½ grote ui
- 2 eetlepels boter
- Zout
- Zonnebloemolie
- Optioneel: verse koriander
- Een (serveer/hapjes) pan met deksel
Voor de raita
- 250 gr Griekse yoghurt
- 5 muntblaadjes
- 5 cm komkommer
- 1 tl komijnpoeder
- Zout
ZO MAAK JE HET:
- Kook de rijst volgens de verpakking met de laurierblaadjes, gekneusde kardemom peulen en kruidnagels.
- Hak de uien fijn en snijd de kipfilet in stukjes.
- Verhit de olie in de pan en fruit de ui aan. Voeg dan de kip en toe en bak even mee.
- Voeg een scheutje water toe aan het geheel en laat even sudderen, todat het water is verdampt.
- Giet de rijst af en verwijder de kruiden. Voeg dit toe aan de kip en ui.
- Voeg de masala, kerriepoeder en rozijnen toe en roer goed door.
- Voeg een deboter toe en breng het geheel op smaak met een snuf zout.
- Garneer met de cashewnoten en eventueel de grofgehakte koriander.
- Snijd de komkommer doormidden en verwijder met een theelepeltje de zaadlijsten. Rasp de komkommer fijn, besprenkel met wat zout en laat even staan.
- Druk zoveel mogelijk vocht uit de komkommer met een lepel.
- Hak de muntblaadjes fijn. Roer dit samen met de komkommer en komijnpoeder door de yoghurt en serveer dit bij de biryani.
3. Vegetarische rode linzen soep
Let op: de ingrediënten zijn voor 4 personen
DIT HEB JE NODIG:
- 1 rode ui
- 1 knoflookteen
- 100 gr wortel
- 100 gr prei
- 100 gr knolselderij
- 3 tl olijfolie
- 180 gr rode linzen
- 4 tl rode peperpasta
- 1 liter groentenbouillon
- Zout
- Peper
- Komijnpoeder
- Chilipoeder
- Peterselie
- Citroenschil (halve citroen)
- Handje geroosterde pijnboompitjes
- Zure room of soja room voor de garnering
- 4 pitabroodjes om erbij te serveren
- Een soep- of hoge kookpan
ZO MAAK JE HET:
- Snipper de ui en fruit deze aan in olijfolie. Hak de worteltjes, prei, knolselderij en knoflook fijn en voeg dit toe aan de ui. Bak even zachtjes aan.
- Voeg de rode linzen en peperpasta toe en roer door.
- Giet de groentebouillon erbij en breng op smaak met peper, zout, komijn en chilipoeder.
- Kook dit voor 20 minuten op zacht vuur (net onder het kookpunt), zodat de linzen zacht worden.
- Rasp de citroenschil en hak de pijnboompitten en peterselie fijn. Voeg toe aan de soep.
- Serveer de soep in kommetjes met een eetlepel (soja)room en met een pitabroodje.
Tip: vind je de soep te dik? Pureer deze dan nog even kort met een staafmixer.