3 X MAKKELIJKE ÉN SMAAKVOLLE EENPANSGERECHTEN
            
            
		
            
                Heb jij momenteel naast het (thuis)werken, kinderen lesgeven of tóch nog even snel dat rondje hardlopen voor 21:00, weinig tijd of zin over voor het koken? Dan zijn eenpansgerechten een mooie uitkomst; weinig vaat, relatief snel klaar en toch erg smakelijk. Wij zetten 3 lekkere en gevarieerde recepten voor je op een rijtje. 
             
            1. PASTA MET KIP EN TOMATEN 
DIT HEB JE NODIG:
Let op: de ingrediënten zijn voor 4 personen 
 - 150 gram champignons
 
 - 1/3 prei fijngesneden
 
 - 1 teentje knoflook fijngesneden
 
 - 4 dl kippenbouillon
 
 - 3 eetlepels olijfolie
 
 - Peper uit de molen
 
 - 400 gram kipfilet of dijenvlees in stukjes gesneden
 
 - 2 eetlepels groene pesto
 
 - 4 tomaten in stukjes gesneden
 
 - Peper en zout uit de molen
 
 - Olijfolie
 
 - Eventueel 1 dl room voor door de saus
 
 - Geraspte Parmezaanse kaas
 
 - Een (serveer/hapjes) pan met deksel
 
ZO MAAK JE HET:
 - Doe de olie in de pan.
 
 - Snijd de champignons in vieren en doe die in de pan samen met de gesneden kip. Bak alles kort aan.
 
 - Voeg daarbij de knoflook, pesto, kippenbouillon, gesneden tomaat en wat peper uit de molen. Roer alles door elkaar.
 
 - Voeg de pasta toe. Breng alles al roerend aan de kook.
 
 - Doe de deksel op de pan en kook op laag vuur voor 12-15 min (afhankelijk van de pasta).
 
 - Voeg eventueel de room door de pasta en verwarm dit nog heel even.
 
 - Breng op smaak met peper en zout en serveer de pasta met de geraspte kaas.
 
 
2. Indiase Biryani
DIT HEB JE NODIG:
Let op: de ingrediënten zijn voor 4 personen 
 - 200 g Basmati rijst 
 
 - 10 g kerripoeder 
 
 - 4 laurierblaadjes
 
 - 6 kardemom peulen
 
 - 5 kruidnagels
 
 - 10 g Masala
 
 - 25 g cashewnoten
 
 - 50 g rozijnen
 
 - 250 g kipdijfilet 
 
 - ½ grote ui
 
 - 2 eetlepels boter 
 
 - Zout
 
 - Zonnebloemolie
 
 - Optioneel: verse koriander
 
 - Een (serveer/hapjes) pan met deksel
 
Voor de raita
 - 250 gr Griekse yoghurt
 
 - 5 muntblaadjes 
 
 - 5 cm komkommer
 
 - 1 tl komijnpoeder
 
 - Zout
 
ZO MAAK JE HET:
 - Kook de rijst volgens de verpakking met de laurierblaadjes, gekneusde kardemom peulen en kruidnagels. 
 
 - Hak de uien fijn en snijd de kipfilet in stukjes. 
 
 - Verhit de olie in de pan en fruit de ui aan. Voeg dan de kip en toe en bak even mee. 
 
 - Voeg een scheutje water toe aan het geheel en laat even sudderen, todat het water is verdampt.
 
 - Giet de rijst af en verwijder de kruiden. Voeg dit toe aan de kip en ui. 
 
 - Voeg de masala, kerriepoeder en rozijnen toe en roer goed door. 
 
 - Voeg een deboter toe en breng het geheel op smaak met een snuf zout.
 
 - Garneer met de cashewnoten en eventueel de grofgehakte koriander. 
   
 - Snijd de komkommer doormidden en verwijder met een theelepeltje de zaadlijsten. Rasp de komkommer fijn, besprenkel met wat zout en laat even staan.
 
 - Druk zoveel mogelijk vocht uit de komkommer met een lepel.
 
 - Hak de muntblaadjes fijn. Roer dit samen met de komkommer en komijnpoeder door de yoghurt en serveer dit bij de biryani. 
 
 
3. Vegetarische rode linzen soep
Let op: de ingrediënten zijn voor 4 personen 
DIT HEB JE NODIG:
 - 1 rode ui
 
 - 1 knoflookteen
 
 - 100 gr wortel
 
 - 100 gr prei
 
 - 100 gr knolselderij 
 
 - 3 tl olijfolie
 
 - 180 gr rode linzen
 
 - 4 tl rode peperpasta 
 
 - 1 liter groentenbouillon 
 
 - Zout
 
 - Peper
 
 - Komijnpoeder
 
 - Chilipoeder
 
 - Peterselie
 
 - Citroenschil (halve citroen)
 
 - Handje geroosterde pijnboompitjes
 
 - Zure room of soja room voor de garnering
 
 - 4 pitabroodjes om erbij te serveren
 
 - Een soep- of hoge kookpan 
 
ZO MAAK JE HET:
 - Snipper de ui en fruit deze aan in olijfolie. Hak de worteltjes, prei, knolselderij en knoflook fijn en voeg dit toe aan de ui. Bak even zachtjes aan. 
 
 - Voeg de rode linzen en peperpasta toe en roer door.
 
 - Giet de groentebouillon erbij en breng op smaak met peper, zout, komijn en chilipoeder. 
 
 - Kook dit voor 20 minuten op zacht vuur (net onder het kookpunt), zodat de linzen zacht worden.
 
 - Rasp de citroenschil en hak de pijnboompitten en peterselie fijn. Voeg toe aan de soep.
 
 - Serveer de soep in kommetjes met een eetlepel (soja)room en met een pitabroodje.
 
Tip: vind je de soep te dik? Pureer deze dan nog even kort met een staafmixer.