3X FAVORIETE LENTE-GROENTE
Eindelijk schijnt de lentezon weer in de tuin, op het balkon en de parken om de hoek. Geef toe, het is bijna moeilijk om je niét een beetje meer happy te voelen in deze tijd van het jaar. Wat voor extra voorjaarsgeluk zorgt? Al die heerlijke lentegroentes, waar we er vandaag drie van uitlichten. Stuk voor stuk lekker, stuk voor stuk easy to cook!
Blije bietjes
De biet is een van die verbluffend veelzijdige groentesoorten die er in allerlei kleuren is, van dieppaars, wit en geel tot een snoepachtige variant met een knap, roze patroon. Dankzij hun zoete en aardse smaak zijn ze heerlijk als bijgerecht, maar ze worden nog lekkerder als je ze laat pronken als de helden van een goede lunch of hoofdgerecht. Paarse bietjes zijn bijvoorbeeld heerlijk met wat olijfolie, gehakte verse kruiden, een snufje zout en versgemalen peper. En rauwe gele of chioggia-biet kun je ook in flinterdunne plakjes schaven voor een knapperige touch in salades. Of wat dacht je van een smeuïge bietenhummus op geroosterd brood met een beetje tuinkers? Gaan we je het recept voor geven!
Rode-bietenhummus
- 2 rode bieten, gekookt, in blokjes
- 1 blik kikkererwten (à 400 g), afgespoeld, uitgelekt
- 2 tenen knoflook, gepeld, grofgehakt
- 2 el tahin
- 3 el extra vierge olijfolie
- 1 el komijnzaad, gemalen
- sap van ½ citroen, plus extra (optioneel)
- zout
- versgemalen zwarte peper
Doe de bieten, kikkererwten, knoflook, tahin, olijfolie, het komijnzaad en citroensap in de keukenmachine of high speed blender en maal tot een smeuïge hummus. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper, plus eventueel wat extra citroensap als je dat lekker vindt.
Punten scoren met asperges
Asperges, ze vormen op-en-top het voorjaar op je bord! Ze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar: lang en dun, groen en wit, wild en slank of juist lekker dik. Ze zijn allemaal heerlijk en beslist de moeite waard. Houd er rekening mee dat het onderste uiteinde van de asperge houtig en hard is. Een goede truc: pak de onderkant stevig vast en buig de asperge vanuit het midden tot-ie breekt. Het natuurlijke breekpunt ligt daar waar het houtige deel ophoudt. Lekkere smaakcombinaties maak je met mals lamsvlees, witvis, romige mozzarella, parmezaan, geroosterde amandelen, een eitje, room en verse kruiden als dragon, bieslook en citroentijm... de lijst is waanzinnig lang, dus experimenteer er gerust op los.
Groene-aspergepesto
- 5 groene asperges, schoongemaakt, in stukjes (à 3 cm)
- 50 g walnoten, ongezouten
- 50 g parmezaan, in stukjes of geraspt
- 2 teentjes knoflook, gepeld, grofgehakt
- sap van ½ citroen, plus extra (optioneel)
- 40-50 ml extra vierge olijfolie
- zout
- versgemalen zwarte peper
Breng een pan water aan de kook, doe de stukjes asperges erin en kook ze beetgaar. Giet de asperges af, laat ze uitlekken en iets afkoelen. Doe ze dan samen met de walnoten, parmezaan, knoflook, het citroensap en 40 ml olijfolie in de keukenmachine of high speed blender en maal tot een grove pesto. Is de pesto nog niet smeuïg genoeg? Voeg dan wat extra olijfolie toe. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper, plus eventueel wat extra citroensap als je dat lekker vindt.
Heb je geen keukenmachine of blender? Je kunt deze pesto ook met een goede staafmachine maken.
Dol op de doperwt
Denk je aan erwten, dan denk je misschien wel als eerste aan erwtensoep – en daarmee meteen winterse kost. Maar erwten in de lente? Ja, juíst. Want vers van het voorjaarsland zijn ze zoveel lekkerder dan diepgevroren of die uit pot of blik. Ze hebben iets licht zoets en knapperigs. De écht verse herken je aan hun glinstering en piepen als je ze tegen elkaar schuurt. Laat de peulen met gele en witte blosjes liggen, die hebben hun glorietijd al wel gehad. We hebben een frisse doperwten-muntspread voor je in petto, maar verse erwten zijn ook lekker is de combinatie met basilicum, zalmsnippers of Spaanse chorizo voor wat extra pit. Geniet van deze lentegroente!
Doperwten-muntspread
- 200 g gedopte doperwten
- blaadjes van 2 takjes vers basilicum
- blaadjes van 4 takjes verse munt
- 3-4 el extra vierge olijfolie
- sap van ½ limoen
- zout
- versgemalen zwarte peper
Breng een pan water aan de kook en blancheer de doperwten 4-5 minuten, tot ze beetgaar zijn. Giet af, spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Doe de doperwten samen met het basilicum, de munt, 3 eetlepels olijfolie en het limoensap in de keukenmachine of high speed blender en maal tot een fijne spread. Is de spread nog niet smeuïg genoeg? Voeg dan wat extra olijfolie toe. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Heb je geen keukenmachine of blender? Je kunt deze spread ook met een goede staafmachine maken.