KOOKLES: SNIJTECHNIEK JULIENNE
/ Categories: Chef’s Special

KOOKLES: SNIJTECHNIEK JULIENNE

Mooi en goed gesneden groenten zorgen voor naast een gelijkmatigere garing, ook voor een showspektakel op het bord. De snijtechniek "julienne" is de basis voor wat complexere snijtechnieken als brunoise en chinoise. We leggen je graag stap-voor-stap uit hoe je een winterpeen tot julienne snijdt!

 Julienne gesneden groenten, zijn heerlijk te verwerken in soepen, salades, ovenschotels en in veel Aziatische gerechten, zoals een noedelsalade of verse loempia’s.

Stap 1: snijd in gelijke stukken

Belangrijk is dat je de groente in gelijkmatige stukken snijdt, dit is de basis zodat je gelijkmatige lengtes krijgt (perfect is tussen de 3 en 4 cm). Een goed en scherp mes is hiervoor belangrijk, anders wordt het perfect en recht snijden een uitdaging of zelfs gevaarlijk omdat je sneller uitschiet. 

Stap 2: snijd tot een blok

Vervolgens, in het geval van een wortel, zorg je ervoor dat de stukken rechthoekige blokken worden. Hiervoor snijd je de ovale randen van de stukken wortel af. 

Stap 3: snijd in dunne vlakken

In de derde stap, snijd je het blok in dunne repen. Voor wortel julienne houd je voor de dikte 2 tot 3 mm dikte aan. 

Stap 4: snijd in dunne repen

Tot slot snijd je de vlakken in dunne reepjes. Houd hier weer 2 tot 3 mm aan voor de perfecte julienne.  

 

Previous Article 3X FAVORIETE LENTE-GROENTE
Next Article RECEPT: PASTASALADE MET ASPERGES, AARDBEIEN EN BASILICUMPESTO
Rate this article:
4.0