6 GOEDE REDENEN OM JE ETEN TE STOMEN
/ Categorieën: Keukengeheimen

6 GOEDE REDENEN OM JE ETEN TE STOMEN

Stomen is één van de meest gezonde manieren om je eten te bereiden. Bovendien zijn gestoomde gerechten altijd lekker sappig, mooi én zitten ze boordevol smaak. Niet alleen blijven de vitaminen en mineralen beter behouden, de pure smaak komt ook duidelijker naar voren. Ook blijven de geur en kleur behouden en de structuur intact. Een goed idee dus in deze Corona-tijd, waarin iedereen toch een beetje extra op zijn of haar gezondheid let.

Gestoomde gerechten zijn niet alleen gezond, maar ook altijd lekker sappig, mooi én boordevol smaak. Eigenlijk kun je vrijwel alles stomen; van groente, aardappelen, vlees en vis, tot rijst en bijvoorbeeld couscous. Maar waarom zou je stomen verkiezen boven gewoon koken? Het antwoord is eenvoudig. WMF legt het uit en geeft 6 goede redenen om je eten te stomen.

KNAPPERIG & SMAAKVOL
Hou je van pure smaken? Dan is stomen echt iets voor jou. Bij het stomen van eten blijft de authentieke smaak heel goed behouden. Het eten komt op deze manier namelijk niet in aanraking met water, de damp van het hete water verhit de voedingsmiddelen en zorgt ervoor dat ze niet alleen gaar worden, maar ook knapperig en smaakvol blijven. 

GEUR, STRUCTUUR & KLEUR
Niet alleen de smaak, ook de geur en de kleur van je gerechten komen met stomen veel beter tot zijn recht. Zo blijven de kleuren veel feller en mooier wanneer je ze stoomt. Maar, niet alleen de kleur wordt er beter op. Ook de structuur blijft intact. Zo valt een broccoli-roosje tijdens het koken al snel uit elkaar, terwijl het met stomen prachtig stevig blijft.

SAPPIG & ZACHT 
Nog een voordeel: groenten, vlees en vis worden ook nog eens extra sappig door ze te stomen. Dankzij de vochtige hitte van de stoom drogen ze namelijk niet uit. Bovendien blijft elk stukje vis mooi intact. Vlees kun je ook stomen, maar krijgt dan alleen geen krokant korstje. Maar het stomen van kipfilet voor door de pasta of curry is bijvoorbeeld ideaal: zo blijft het lekker mals!

GEZOND & DUURZAAM
Daarnaast is stomen ook nog eens supergezond. Vitamines en mineralen blijven namelijk heel goed behouden. Als je groenten kookt in een pan met kokend water, dan gaan er zo’n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer je de groenten kookt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen daarentegen gaart het eten door de damp van kokend water, met als grote voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. En omdat de smaak zo goed behouden blijft, hoef je weinig of geen zout meer toe te voegen. Bovendien heb je ook minder water nodig, en gaart het voedsel door de efficiënte warmteoverdracht op een efficiëntere manier. Nog goed voor het milieu ook. 

SLANK & VETARM
Omdat je bij stomen geen olie of boter gebruikt, betekent stomen ook nog eens caloriearm koken! Ideaal dus als je op je gewicht wilt letten…

GEMAKKELIJK & SNEL
Tot slot is stomen erg eenvoudig. Groenten, vlees of vis kun je eventueel wat kruiden, hoeft niet, en vervolgens in de stoompan of stoomkoker bereiden. Makkelijker kan niet, toch?!

GEDEGEN STOOMUITRUSTING
Stomen kan op meerdere manieren, en met meerdere keuken-attributen. Je kunt een simpel stoommandje aanschaffen. Maar je eten stomen met een zeef of vergiet boven een pan werkt ook prima! Stomen kan eigenlijk boven iedere pan. Wel belangrijk is dat je een hittebestendig vergiet hebt die je boven de pan kunt hangen en een deksel om de pan mee af te sluiten. Belangrijk is wel dat de ingrediënten die je wilt stomen het water niet raken.

Mocht je de smaak van het stomen te pakken hebben, dan kun je er ook voor kiezen om een speciale stoompan, een elektrische stoomkoker of zelfs stoomoven aan te schaffen.

WMF heeft diverse stoompannen en stoomkokers in het assortiment, maar de WMF KITCHENminis® Stoomkoker lichten we graag even uit. Hierin bereid je heel gemakkelijk een heerlijke en gezonde 3-gangenmaaltijd voor het hele gezin. De WMF KITCHENminis® Stoomkoker heeft namelijk twee verdiepingen waar voedsel in bereid kan worden en een speciaal bakje voor bv rijst of couscous. Het onderste deel vul je met een kleine hoeveelheid water of bouillon en de twee verdiepingen kun je los van elkaar programmeren met de gewenste warmte en tijd. Het glazen deksel zorgt ervoor dat er geen lucht ontsnapt en de geïntegreerde thermometer maakt het mogelijk om direct de temperatuur waar te nemen.

Zodra de ingrediënten op de stoomrekken liggen kan je dus lekker even wat anders doen. Het water begint te borrelen, de stoom stijgt op en het resultaat is gezond, lekker en snel klaar – niets komt in contact met het water! 

Meer weten over de WMF KITCHENminis® Stoomkoker? Klik dan hier.

Liever toch een stoompan? Dan is de WMF Vitalis Stoom-/Braadpan een goede keuze. Deze pan wordt namelijk niet voor niets beschouwd als de kleinste professionele keuken ter wereld, want met slechts één pan kun je koken, stomen, roosteren, braden en smoren. Een gezonde maaltijd voor je gezin bereiden word je dankzij deze pan een stuk gemakkelijker gemaakt. De maaltijd behoudt zijn volle smaak, maar je zult zien dat je eten er ook een stuk kleurrijker uitziet.

Nice to know: Door je eten vaker te bereiden in deze WMF Vitalis Stoompan bespaar je ook nog eens energie en draag je dus bij aan een beter milieu. De warmte wordt namelijk tijdens het koken snel en gelijkmatig opgeslagen door de hele pan en ook langere tijd opgeslagen dankzij de TransTherm® universele bodem. Zodra de warmte is opgeslagen kan het fornuis dus lager worden gezet.

Meer weten over de WMF-Vitalis-stoompannen? Klik hier

Vorige artikel WAAROM FILTERKOFFIE NIET ZO’N GEK IDEE IS
Volgende artikel HÉT PERFECTE CADEAU VOOR MOEDERDAG
Beoordeel dit artikel:
4.0

x