WAAROM FILTERKOFFIE NIET ZO’N GEK IDEE IS
/ Categorieën: Keukengeheimen

WAAROM FILTERKOFFIE NIET ZO’N GEK IDEE IS

Een kopje koffie. Veel van ons ‘kunnen niet zonder’. En juist nu we veel thuis zijn vanwege de Corona-crisis, hebben mensen behoefte aan écht lekkere koffie. Espresso, cappuccino, of een lekkere latte macchiato, we drinken het in alle soorten en maten, op ieder moment van de dag. Maar het tij lijkt een beetje te keren. Ingewikkelde koffiecreaties maken steeds vaker plaats voor de ouderwetse manier van koffiezetten: met filter dus. WMF zet de voordelen van filterkoffie op een rij.

DE COMEBACK VAN FILTERKOFFIE
Filterkoffie is bezig aan een regelrechte comeback. Na de spectaculaire opmars van Senseo, Nespresso en andere hippe espressoapparaten grijpt de consument weer steeds vaker terug naar de nostalgische filterkoffie. Bij coffeelovers en (thuis-)baristi al een tijdje een trend, maar ook het gewone publiek kiest weer steeds vaker een voor een gewone kop filterkoffie, zo signaleren verschillende food trendwatchers. “De consument wil meer terug naar de basis. We leven in een tijd vol haast. Daarmee is veel verloren gegaan aan tradities, maar ook aan smaakbeleving. De consument van nu is op zoek naar een goede smaak en men komt steeds vaker uit bij producten die uit het oog zijn verloren. Filterkoffie is er zo een. Die staat voor genieten en beleving van de echte smaak van koffie”, aldus Marjan Ippel van trendwatcher Talkin Food. 

PUURDERE SMAKEN
Juist nu we veel thuis zijn vanwege de Corona-crisis, hebben mensen behoefte aan écht lekkere koffie. Filterkoffie zorgt voor die lekkere, pure smaak. Koffiezetten met een filterapparaat is namelijk de methode bij uitstek waarbij je veel smaak uit de boon haalt. Bij espresso haal je in korte tijd en onder hoge druk, bepaalde smaken uit de koffiebonen, maar gaan er ook veel aroma’s verloren. Bij filterkoffie gebeurt dat veel langzamer en subtieler. Daardoor kun je heel duidelijk het karakter en de oorsprong van de koffieboon herkennen. Daarbij is filterkoffie vaak wat zachter en minder intens van smaak dan bijvoorbeeld espresso. 

CAFEÏNE BOOST
Nog een voordeel van filterkoffie is het cafeïnegehalte. Een kop filterkoffie bevat namelijk veel meer cafeïne dan bijvoorbeeld een espresso. Hoe dat precies zit? Het cafeïnegehalte van een kop koffie hangt niet alleen af van de grootte van de kop, maar ook van de manier waarop de koffie wordt gezet. Ook het type boon is van invloed, zo bevatten Arabica-bonen bijvoorbeeld minder cafeïne dan Robusta-bonen. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de hoeveelheid cafeïne per koffiesoort. 

Dus, heb jij een beroerde nacht gehad en dringend behoefte aan een cafeïne boost? Laat die espresso dan achterwege en kies voor gewone filterkoffie!

FILTERKOFFIE IS GEZOND
En nog een reden waarom je beter voor filterkoffie kunt kiezen: het is nog gezonder ook. Filterkoffie bestaat namelijk voor 98,8 procent uit water, dus geen calorieën. Bovendien bevat koffie geen suikers, koolhydraten, eiwitten en vetten. Wel zitten er in de olie van koffiebonen verzadigde vetten zoals cafestol, dat het LDL-cholesterol in je bloed verhoogt. Een teveel hiervan blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe minder cafestol erin zit. Als je namelijk koffiezet met een filterkoffie-apparaat, dan blijven deze verzadigde vetten achter in de filter en krijg je ze dus niet binnen. Zo bevat koffie uit een ouderwetse papieren filterapparaat een stuk minder van dit stofje dan bijvoorbeeld koffie uit cups, gezet met een espressomachine of met een cafetière. 

GOOD OLD FILTERKOFFIEAPPARAAT IN EEN NIEUW JASJE
Haal dus je good old filterkoffieapparaat maar weer van de plank of schaf snel een nieuw filterapparaat aan. WMF speelt slim in op die trend en heeft deze WMF KITCHENminis®Aroma Koffiemachine met Thermoskan sinds een tijdje in haar assortiment. Dit ruimtebesparende filter koffiezetapparaat zorgt niet alleen voor heerlijke verse koffie in de ochtend. Er zit een speciale timer op die je zo kunt instellen dat jouw verse koffie klaar staat wanneer je wakker wordt. En door de meegeleverde thermosbeker to-go kun je je koffie ook meenemen naar je werkkamer, dan hoef je niet continu naar de keuken te lopen voor een nieuw kopje koffie en kun je geconcentreerd doorwerken of studeren, met verse koffie binnen handbereik.

Vorige artikel ZO CREËER JE EEN FEESTELIJKE PAASBRUNCH MET HET GEZIN
Volgende artikel 6 GOEDE REDENEN OM JE ETEN TE STOMEN
Beoordeel dit artikel:
5.0

x