CREËER JOUW STAYCATION MET DEZE DRIE ZOMERSE RECEPTEN
/ Categories: Recepten

CREËER JOUW STAYCATION MET DEZE DRIE ZOMERSE RECEPTEN

Haal deze zomer een stukje van het buitenland in huis en creëer in eigen keuken tóch een beetje het gevoel dat je op vakantie bent. Om het ultieme staycation gevoel compleet te maken, verzamelden we drie heerlijke zomerse recepten. Geniet van een snelle Spaanse paella met zeevruchten, zoete crème brûlée of vegan gezouten karamelijs. 

1. Snelle Paella met zeevruchten

Deze snelle Spaanse Paella heb je zo op tafel en smaakt ook nog eens heerlijk authentiek, voor een echt vakantie gevoel!

Makkelijk | Voor/hoofdgerecht | 2-4 personen
20 min bereidingstijd
Nodig: snelkookpan

DIT HEB JE NODIG:

  • 250 g risottorijst
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 l groentebouillon
  • 1 chili
  • 200 g kipfilet, in blokjes
  • 600 g zeevruchten
  • 150 g diepvrieserwten
  • 1 rode paprika
  • ½ theelepel saffraan
  • 1 handvol gehakte peterselie
  • Geraspte schil van 1 biologische citroen
  • olijfolie
  • Grof zeezout en versgemalen peper

ZO MAAK JE HET:

  1. Ontdooi de zeevruchten
  2. Snijd de ui in blokjes, hak de knoflook fijn en snij de chili in ringen, zweet in 3-4 el olijfolie, voeg rijst toe, stoom kort en voeg de bouillon toe.
  3. Snijd de kipfilet en paprika in blokjes. Voeg ze samen met de erwten en ontdooide zeevruchten toe aan de pan en roer goed door.
  4. Verspreid de saffraan in de pan, sluit de deksel en bouw de druk op bij maximale hitte.
  5. Kook de Paella ongeveer 6-8 minuten op niveau 2.
  6. Volg de instructies om het deksel te openen, breng op smaak met verse peterselie, de citroenrasp, zout en peper. Serveer in diepe borden.

TIP: Echte Spanjaarden eten Paella altijd met een lepel en geen vork, de rijst van een paella hoort namelijk enigszins droog en los van structuur te zijn. Dat eet zich niet heel handig met een vork.


2. Crème Brûlée 

Waan je in Franse sferen met deze favoriet van jong en oud

Makkelijk | Na/bijgerecht | 4 personen
45 min  bereidingstijd 
Nodig: kleine jampotjes, garde

DIT HEB JE NODIG:

  • 150ml melk
  • 150ml slagroom
  • 25g suiker
  • ¼ vanille stokje (merg)
  • 2 eieren
  • 1 eigeel
  • 20g extra suiker voor de eieren
  • 40g bruine suiker

ZO MAAK JE HET: 

1.    Verwarm de melk, slagroom, vanille merg en 25g suiker tot net tegen het kookpunt in een steelpan en laat even trekken.
2.    Meng in een aparte kom de eieren met 20g suiker
3.    Schenk vervolgens voorzichtig de warme vloeistof bij de eieren en meng direct goed door met een garde en zeef het mengsel.
4.    Verhit ondertussen in een stoompan een laagje water tot 90° C of verwarm de oven met een ovenschaal gevuld met een laagje water. 
5.    Vul de vier jampotjes van gelijke grootte met het mengsel en zet ze met ruime afstand in het waterbad.
6.    Laat gedurende 1 uur langzaam garen. Laat het vervolgens afkoelen en vervolgens opstijven in de koelkast tot gebruik.
7.    Vlak voor serveren, bestrooi met bruine suiker en karamelliseer met een brander de suiker kort. Let op dat de suiker niet verbrand, dan wordt de smaak bitter. 

TIP: Geen brander thuis? Zet de jampotjes met suiker kort onder de hete grill in de oven. 


3. Vegan gezouten karamelijs

Samen genieten deze zomer van dit verrukkelijke ijsje!

Makkelijk| Na/bijgerecht | 500 gram ijs
30 min bereidingstijd 
Nodig: ijsmachine

DIT HEB JE NODIG: 

  • 50 g cashewnoten
  • 200 ml soja slagroom
  • 100 ml sojamelk
  • 3 el agave nectar
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 theelepel tapiocazetmeel
  • Een snufje xanthaangom
  • 50 g dadels
  • 30 ml water
  • ¼ theelepel fijn zeezout

ZO MAAK JE HET:

1.    Zet de vriescontainers van de ijsmachine een nacht voor bereiding in de vriezer.
2.    Week de cashewnoten en dadels apart in warm water gedurende een uur en giet het water vervolgens in een aparte bak, bewaar.
3.    Doe de cashewnoten, soja slagroom, sojamelk, agavenectar en vanille-extract in een blender en meng tot een glad mengsel.
4.    Voeg 1 eetlepel sojamelk toe aan het tapiocazetmeel en roer tot het glad is.
5.    Doe het cashew-roommengsel in een pan en breng al roerend aan de kook. Roer het tapiocazetmeel erdoor. Laat al roerend een halve minuut sudderen op een laag tot middelhoog vuur. Haal van het vuur en meng de xanthaangom er goed doorheen.
6.    Laat afkoelen en laat het mengsel minstens een uur in de koelkast op stijven.
7.    Zet de ijsmachine op 20 minuten en giet, terwijl de motor loopt, het ijsmengsel en de mengkom.
8.    Neem ondertussen 30 ml van het water dat eerder bewaard is voor het weken en pureer met de dadels tot een gladde massa. Roer vervolgens het zeezout erdoor.
9.    Meng de dadelkaramel door het ijs.
10.    Serveer onmiddellijk of bewaar in overdekte vriescontainer(s) in de vriezer.

TIP: Heb je geen ijsmachine? Ook zonder ijsmachine kan je dit recept maken, het is alleen iets arbeidsintensiever. Giet het roomijsmengsel in een platte vriescontainer en zet in de vriezer. Roer gedurende 2-3 uur elke 30 min het ijs door om ijskristallen vorming te voorkomen. Laat het daarna gedurende een nacht goed harden in de vriezer. 
 

Previous Article MET DEZE APPARATEN BESPAAR JE RUIMTE ÉN ENERGIE
Next Article EEN COMPLEET VOORJAARSGERECHT UIT EEN STOOMPAN? DAT KAN!
Rate this article:
5.0