DE WMF FOODTRENDS VAN 2021
/ Categories: Keukengeheimen

DE WMF FOODTRENDS VAN 2021

In 2020 zagen we in heel Nederland de opmars van vega(n) food, waren het feestelijke alcoholvrije drankjes die de tafel sierden en werden we overdonderd door een heerlijke peulvruchteninvasie. Wat is komend jaar hot en happening op het gebied van food? Welke rages en trends komen eraan? Dit is wat 2021 ons aan culinaire vernieuwingen zal brengen.

Plantenwater

Kokoswater als verfrissende dorstlesser, door een smoothie of als smaakmaker in een curry, dit water kennen we al eventjes. Maak je klaar voor de follow-up: in 2021 maken we plek voor andere plantaardige waters in de koelkast. Denk aan cactuswater, water van de esdoorn of wat dacht je van artisjokwater? Smaakmakender dan kraanwater en ze beloven bovendien een aantal fijne pluspunten voor je gezondheid. Ze hydrateren je huid, bevatten soms ook antioxidanten en sommige schijnen zelfs te helpen om wat kilo’s te verliezen. Dus zet die mooie kan plantaardig water maar op je bureau en drink jezelf gezond!

Koken uit de voorraadkast

Anderhalvemetersamenleving, intelligente lockdown, quarantainekoken… Het corona-virus heeft een nieuw lijstje toegevoegd aan onze woordenschat. We kregen in deze gekke tijd ook de smaak te pakken als het gaat om koken met ingrediënten uit de voorraadkast. Ze waren er natuurlijk altijd al, die ingrediënten uit blik, pot en fles, maar we hebben onze ogen opnieuw geopend voor deze producten. In 2021 nemen we deze smakelijke blikvangers mee, wat bovendien zorgt voor verrassende gerechten. Even snel een kikkererwtenpannenkoek bakken in de koekenpan, een bonen-bietensmoothie uit de blender of een groene wafel uit de snackmaster op basis van doperwten.

Oliesoorten

Alvast onze excuses aan de nu nog populaire kokosolie en olijfolie, want jullie zullen plaatsmaken voor oliesoorten als avocado-olie, pistacheolie, maisolie en pompoenpittenolie. Deze oliesoorten geven in no time een andere smaaksensatie aan je gerecht, zonder dat je alles uit de kast hoeft te trekken. Proef, oordeel en probeer vooral lekker uit.

Breakfast

Of kunnen we beter zeggen break-slow? Nu we er al een poos aan gewend zijn om meer vanuit huis te werken, nemen we ook meer de tijd voor het ontbijt. Was het begin vorig jaar nog even een snelle shake, havermoutreep of banaan die je in tas propte, starten we nu met een kop druppel-koffie en een gezond ontbijt aan de eettafel.

Kikkererwten

We zagen in 2020 overal allerlei verschillende peulvruchten opduiken, dit jaar zoomen we in op één specifieke soort: de kikkererwt. Zagen we deze op het oog eenvoudige peulvrucht vooral in simpele gerechten als stoofpotten, hummus en falafel, gaan we hem nu gebruiken voor werkelijk álles. Houd je vast: kikkererwtenijs, frietjes van kikkererwt, kikkererwten-‘rijst’… Naast zijn veelzijdigheid zit hij ook nog eens bomvol eiwitten, die weer helemaal matchen met de blijvende vegan trend.

Afrikaanse keuken

Já, het gaat nu echt gebeuren! In 2019 dachten we al te zien dat de Afrikaanse keuken onze harten in 2020 zou veroveren, maar deze keuken vloog toch nog even aan ons voorbij. Het waren de Arabische, Amerikaanse en Aziatische keuken die het afgelopen jaar domineerden, maar ze moeten nu toch echt een stapje terug doen voor (west-)Afrikaanse invloeden. Qua gerechten kun je denken aan rijkelijke soepen, stoofpotten en tajines met rijst of zelfgebakken brood on the side. Puur, veelal vegetarisch en vooral heel smaakvol.

Recept: Afrikaanse kikkererwetenstoof

Let’s go digital

Restaurantkwaliteit en dat gewoon bij je thuis. Je hoeft je niet uren uit te sloven in de keuken, maar je kunt met een laag stresslevel digitaal je diner bestellen bij heel veel restaurants. We hebben er vorig jaar door alle coronamaatregelen al van mogen proeven en het wordt nu het nieuwe normaal. Food bestellen met je smartphone en thuis afmaken in kwalitatieve koeken- en kookpannen, daar gaan we voor. Dus zeg maar dag tegen je pizzabezorger en de frietzaak om de hoek, we gaan voor high-end mét al het gemak. En wil je toch iets meer tijd in de keuken doorbrengen? Ga voor een verrassingspakket met producten die anders over de datum zouden gaan, te bestellen via verschillende apps.

Mental food

Zorg voor je geest en lichaam; misschien wel belangrijker dan ooit. Ingrediënten die bijdragen aan een goed humeur, je immuunsysteem boosten en je mentale healthyness ondersteunen. Alle schijnwerpers zijn gericht op ingrediënten als verse kruiden, kurkumawortel, knoflook, mosterdzaad, pepers en noten. Geen spannende nieuwe ingrediënten, maar ze verschuiven op je bord van bijrol naar smakelijke hoofdrol.

Droomdesserts

Omdat we dit jaar voor extra gezond gaan, gaan we ook over de top als we het even niet zo healthy aanpakken. Ga maar lekker voor goed-fout, dus. Een simpele chocomousse wordt een chocolademousse met een hoog cacaopercentage in een krokant jasje, een romige panna cotta tover je om tot eentje waar drie smakelijke lagen in verstopt zitten en het schaaltje yoghurt vervangen we voor banaan-tahini-ijs. Cheaten we, dan doen we het kwalitatief én spectaculair!

 

Previous Article RECEPT: AFRIKAANSE KIKKERERWTENSTOOF
Next Article RECEPT: ZUURDESEMBROOD MET ELLEN VAN DUIJN
Rate this article:
5.0