RECEPT: AFRIKAANSE KIKKERERWTENSTOOF
/ Categories: Recepten

RECEPT: AFRIKAANSE KIKKERERWTENSTOOF

Hoofdgerecht  | voor 4 personen | Kooktijd: 120 minuten 

DIT HEB JE NODIG:

  • 1 witte ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 6 el kokosolie of olijfolie, om in te bakken
  • 1 blikje tomatenpuree (à 70 g)
  • 1½ el gemalen gember
  • 1½ el gemalen komijn
  • ½ el gerookte-paprikapoeder
  • 5 kleine gedroogde chilipepers, plus extra (optioneel)
  • 1 kaneelstokje
  • 75 g ongekookte rode linzen
  • 500 ml passata
  • 1 blikje tomatenblokjes (à 400 g)
  • 100 g gezouten pinda’s
  • 1 blikje kikkererwten (á 400 g)
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 tl zeezout, plus extra (optioneel)
  • 350 g gekookte rijst óf 4-6 sneetje geroosterd brood, voor erbij

Krokante kikkererwten

  • 1 blik kikkererwten (à 400 g)
  • ½ tl gerookte-paprikapoeder
  • ¼ tl zeezout
  • ¼ tl uienpoeder
  • ¼ tl gemalen komijn
  • snuf cayennepeper

Verder nodig

 

ZO MAAK JE HET

Krokante kikkererwten

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Spoel voor de krokante kikkererwten de kikkererwten af in een zeef, laat ze uitlekken en dep ze goed droog met een schone theedoek.
  3. Doe de kikkererwten in een kom samen met het gerookte-paprikapoeder, zeezout, uienpoeder, de gemalen komijn en cayennepeper. Schep goed om en verdeel de kikkererwten over de met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze in 40-50 minuten krokant en laat ze vervolgens afkoelen.

Afrikaanse stoof

  1. Pel de ui en snipper hem fijn. Pel de knoflook en hak hem fijn of gebruik een knoflookpers. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de paprika en snijd hem in kleine blokjes.
  2. Verhit in een grote pan de kokos- of olijfolie en fruit de uien en knoflook een paar minuten op middelhoog vuur, tot ze lichtbruin verkleuren. Voeg dan de paprikablokjes toe en bak ze nog even mee.
  3. Voeg de tomatenpuree toe en verwarm hem op middelhoog vuur een paar minuten mee, tot hij zoet van smaak wordt.
  4. Voeg de gemalen gember, komijn, het gerookte-paprikapoeder, de gedroogde chilipepers en het kaneelstokje toe, gevolgd door de linzen. Verhit dit alles al roerend een paar minuten mee; blijf voortdurend roeren, zodat de specerijen niet verbranden.
  5. Blus het geheel af met de passata en tomatenblokjes. Breng aan de kook, draai dan het vuur laag en laat ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Doe intussen de pinda’s in de keukenmachine en maal ze fijn tot een gladde pasta. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef, spoel ze af en laat ze nog eens goed uitlekken.
  7. Voeg de kokosmelk, pindapasta, het zeezout en de uitgelekte kikkererwten toe aan de stoof en laat nog eens 30-45 minuten op laag vuur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan, tot het geheel is ingekookt.
  8. Proef de kikkererwtenstoof en breng eventueel op smaak met extra zeezout. Ben je gek op pittig? Voeg dan nog wat chilipeper toe. En is de stoof te dik, dan kun je hem aanlengen met een scheutje water. Strooi tenslotte de krokante kikkererwten over het gerecht net voor je hem serveert. Je kan er eventueel nog een paar takjes korander bij doen.
  9. Serveer de stoof met het geroosterd brood of gekookte rijst.

Tip: je kunt de krokante kikkererwten in een afgesloten pot bewaren als ze zijn afgekoeld. Ook lekker als snack!

 

Previous Article RECEPT: SUMAKZALM MET GRAPEFRUITSALADE
Next Article DE WMF FOODTRENDS VAN 2021
Rate this article:
3.0