FERMENTEREN KUN JE LEREN
Fermenteren, een loeioude term, die weer hipper dan hip is. Een trendwoord uit de oertijd en weer helemaal van nu. We nemen je mee in de wereld van bacteriën en schimmels. Nou-nou, daar krijgen we nu niet meteen trek van hè? We beloven je dat je na het lezen van dit artikel meer van ze gaat houden dan ooit – spoiler alert: je eet al meer gefermenteerde producten dan je denkt…
Let’s start! bij het begin. Als we onze grote vriend Van Dale erbij roepen dan wordt fermenteren uitgelegd als ‘gisten’. Wikipedia is alweer wat uitgebreider: ‘Fermenteren is, in de biochemie, het omzetten van biologische materialen in afwezigheid van zuurstof. Micro-organismen zoals bacteriën en schimmels (inclusief gisten) staan bekend om hun vermogen organische stoffen te fermenteren.’ Simpel gezegd is fermenteren het veranderen van eten met behulp bacteriën en schimmels, waardoor het beter verteerbaar, langer houdbaar en vooral ook lékkerder wordt.
Laten we voor de luchtigheid even een klein ja-nee-testje doen, want dat klinkt allemaal vrij zwaar, al zeggen we het zelf.
- Eet je weleens yoghurt?
- Mogen we je een broodje kaas voorzetten of houd je daar niet van?
- Bestel je in je favoriete kroeg weleens een biertje?
- Een olijfje bij de borrel, pik jij er graag eentje mee?
- Voor jou geen sushi zonder sojasaus?
- Word jij niet wakker zonder koffie?
Heb je minimaal één keer ja ingevuld? Zonder dat je het doorhebt, eet of drink je dus al gefermenteerde producten. Yoghurt, kaas, bier, olijven, sojasaus, koffie… Allemaal gefermenteerd om ze langer houdbaar te maken, beter verteerbaar en ook lekkerder.
ZUURDESEMBROOD
Het leuke is dat je op een laagdrempelige manier ook zelf aan het fermenteren kunt slaan. Maak bijvoorbeeld eens zuurdesembrood, waarbij je begint met een zuurdesemstarter. Dat is even een werkje, omdat je het fermentatieproces zijn gang moet laten gaan (en je de starter regelmatig moet voeden), maar bij het proeven ervan wil je nooit meer supermarktbrood. Zelfs als je homemade zuurdesembrood oud is, maak je er nog steeds de lekkerste tosti’s van of een sneetje avo-toast. Dat is dan weer wel zo gepiept.
GEFERMENTEERDE GROENTEN
Ook lekker zijn gefermenteerde groenten voor in je salade of op je bammetje kaas. En het allerfijnst: het kan eigenlijk niet misgaan. Zo’n augurk uit een glazen pot is al reuze, maar zelfgemaakt eet je zo een hele pot zure bommen op, zelfs als je niet zwanger bent. Zorg voor een brandschone weckpot of gebruik een vacumeermachine. Deze vacumeermachine van WMF is heel fijn door het slimme automatische programma, het kinderspel is om hem te bedienen en dankzij de gelaste sealnaad kan er ook niets ontsnappen. Doe in je weckpot of vacuümzak kleine komkommertjes en voeg eventueel smaakmakers toe. Denk aan ui, venkelzaad, mosterd (heerlijk!), tijm en peperkorrels. Voeg een schepje zout toe en vul af met water. Roer tot het zout is opgelost en doe dan het deksel dicht. Nu is het geduldig wachten tot de komkommertjes zich tot augurken ontpoppen en lekker knapperig zijn. Ready? Dan kun je ze in de koelkast bewaren, zo stop je ook het fermentatieproces.
Ontdek de wereld van het fermenteren en je zult al snel de smaak te pakken hebben. Het is niet ingewikkeld, al klonk dat in het begin wellicht wel zo. Het gaat je leven juist lekkerder én easy maken. Want doordat je – bijvoorbeeld – groentes langer houdbaar maakt, heb je altijd wat te snacken. Enjoy!