RECEPT: APPEL-NOTENCAKE
DIT HEB JE NODIG
Voor de cake:
- 250 gram boter
- 250 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snuifje zout
- 4 eieren
- 350g meel
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- Geraspte schil van een halve sinaasappel
- 1-2 theelepels melk
- Wat paneermeel of notenmeel voor de springvorm
- 750g zure appels
- 3 eetlepels + theelepel kaneel
Voor de merengue:
- 3 eiwitten
- wat citroensap
- 200 g fijne suiker
Voor de crunch:
- 100 g gemengde noten en zaden, zoals walnoten, pecannoten, pistachenoten, pompoenpitten, zonnebloempitten
-
50 gram suiker
ZO MAAK JE HET
1. Klop de boter 6 – 8 minuten bij kamertemperatuur romig, voeg de suiker en het zout toe en klop tot alles is opgelost. Werk dan één voor één de eieren erdoor. Meng bloem met bakpoeder, kaneel, geraspte walnoten en sinaasappelschil en roer er snel door. Voeg een eetlepel of twee melk toe als het deeg te stijf is.
2. Vet de springvorm goed in, bestrooi met paneermeel of notenmeel en giet het deeg erin.
3. Acht de appels met een snijvorm (of met een schilmesje) en verdeel over het deeg, bestrooi met kaneelsuiker en bak 40 minuten op 180°. Klop ondertussen 3 eiwitten met een paar druppels citroen stijf en giet er langzaam de suiker bij. Klop los en vul een spuitzak.
4. Haal de cake uit de oven, bedek met eiwit en bak nog 15 - 20 minuten in de oven.
5. Karameliseer de noten en zaden met suiker in een ingevette pan en verdeel over bakpapier. Als het afgekoeld is, hak het dan grof en verdeel het over de gebakken cake.