RECEPT: A LA MINUTE GEROOKTE ZALM MET AARDAPPELBLINI'S EN MIERIKSWORTELMAYONAISE
DIT HEB JE NODIG
Voor 10 personen
Voor de zalm
- 1 kg zalmfilet, zonder vel
- 20 gr suiker
- 10 gr zout
- ½ sinaasappel, alleen rasp
- ½ citroen, alleen rasp
- 2 el rookmot
- 1 eierdoosje (2 stukjes)
Voor de aardappelblini's
- 400 gr aardappels
- 30 gr boter
- 20 gram bloem
- 3 eidooiers
- 40 gr crème fraîche
- 3 eiwitten, opgeslagen
- 100 gr geklaarde boter
Voor de mierikswortelmayonaise:
- 4 eidooiers
- 30 gr scherpe mosterd (Dijon)
- 20 gr witte wijnazijn
- 400 ml zonnebloemolie
- 50 gr mierikswortelpuree
ZO MAAK JE HET
BEREIDINGSWIJZE ZALM
- Verwijder zorgvuldig alle graatjes uit de zalmfilet en leg de zalm in de WMF stoompan.
- Bestrooi de zalmfilet eerst met suiker en daarna met zout en zorg dat de korrels echt goed verdeeld zijn.
- Rasp de sinaasappel en de citroen boven de zalm en verdeel ook dit zo goed mogelijk. Laat de zalm even marineren terwijl je de blini’s maakt.
- Leg 2 stukjes eierdoos in de hoek van de stoompan, steek goed in brand met de crème brûlée brander en bestrooi met de rookmot (eiken, kersen, wat je lekker vindt). Sluit de stoompan direct af met het deksel en laat zo een kwartier staan. Verwijder het deksel en laat de zalm goed uitwasemen.
BEREIDINGSWIJZE AARDAPPELBLINI’S
- Kook de aardappels gaar (zorg dat ze allemaal een beetje dezelfde maat hebben, snijd de grote eventueel door), laat een paar minuten staan. Prak de aardappels fijn en “werk” door de tamis (platte zeef).
- Roer de nog warme aardappel met de boter smeuïg en meng daarna met de gezeefde bloem.
- Spatel daarna de eidooier door de puree en daarna de crème fraiche en breng op smaak met zout en peper.
- Klop het eiwit stijf, spatel door de puree, en vul hier een spuitzak mee.
BEREIDINGSWIJZE MIERIKSWORTELMAYONAISE
- Vul een maatbeker met de eidooiers, mosterd, azijn en olie, in die volgorde, dus in laagjes!
- Zet de staafmixer onder in de beker en draai op de hoogste stand. Als de massa egaal van kleur begint te worden haal dan de staafmixer langzaam naar boven.
- Breng de mayonaise op smaak met zout en peper en verdun evt. met een beetje water als het te dik is.
- Meng de rest met de mierikswortelpuree.
À LA MINUTE
Verwarm de koekenpan goed voor. Spuit met een spuitzak platte bolletjes beslag van ø 6 cm en bak die heel rustig* in geclarifieerde boter om en om gaar. Aangezien het om 20 blini’s gaat zou ik er per batch 10 in de koekenpan spuiten (een halve spuitzak beslag dus). *doordat er ei in dit recept zit verwerkt kunnen de blini’s snel aanbakken. Een laag vuur en geen haast is het credo!
*doordat er ei in dit recept zit verwerkt kunnen de blini’s snel aanbakken. Een laag vuur en geen haast is een must.
OPMAAK
Snijd de gerookte zalm haaks op de filet in lange rechte plakken. Serveer per bord met 2 warme blini’s en een streep mierikswortelmayonaise