IS KARDEMOM HET NIEUWE KURKUMA?
/ Categorieën: Smaakmakers

IS KARDEMOM HET NIEUWE KURKUMA?

Foodhypes komen en gaan. Drinkt de ene dag nog iedereen kurkuma latte, houdt de volgende dag iedereen zich bezig met vegan food en is vlees eten bijna taboe. Nu schijnt ineens kardemom de nieuwe kurkuma te zijn. We onderzoeken deze nieuwe hype en vertellen graag meer over deze ineens zo hippe smaakmaker…

Kurkuma is goed voor je, dat weten we inmiddels allemaal. Kurkuma door je thee, door je rijst, door je koffie…want: deze specerij zit bomvol antioxidanten, het helpt bij de spijsvertering en kan zelfs de kans op heel veel ziektes verminderen. Maar ineens lijkt kardemom ook heel gezond te zijn én onmisbaar in je keuken.

Groen superfood

Overal duikt de groene specerij op als hét nieuwe superfood. De Indiase specerij staat dan ook steeds vaker op de menukaart. Kardemon heeft de vorm van een peultje en zit bommetje vol met calcium, ijzer en magnesium. Dat houdt je hart sterk en helpt met de bloedcirculatie. Maar is het ook lekker is de grote vraag?

Dure specerij

Kardemom is de gedroogde vrucht van een plant afkomstig uit Zuid-India. Het zijn een soort peulen met daarin kleine donkere zaadjes. Deze zaadjes hebben een sterke citroenachtige smaak met een intens aromatische geur. Het poeder is het gemalen zwarte zaad uit de groene kardemom peul en versterkt zowel hartige als zoete smaken. Het heeft een frisse, bloemige smaak met een warm, krachtig en pikant aroma.

Er zijn twee soorten kardemom, de groene en de zwarte. Wanneer er in een recept ‘kardemom’ staat, kun je ervan uitgaan dat het om de groene gaat. Groene kardemom, ook wel ‘echte kardemom’, is de peul van een plant uit de gemberfamilie. Het oogsten is geen gemakkelijke klus, het is dan ook de duurste specerij die er bestaat, na saffraan en vanille.

Kardemompoeder in de keuken

Kardemom is zeer geliefd in de Indiase en Arabische keuken, maar ook een veelgebruikte smaakmaker in Scandinavische gerechten. Het is een onmisbaar ingrediënt in kruidenmengsels als curry en garam masala. In Azië kruidt men er ook vlees en rijst mee. De kruid combineert goed met chilipoeder, kaneel, kruidnagel, koriander, komijn, paprikapoeder, peper en saffraan.

De kardemon doe je in hun geheel in sauzen, stoofgerechten of curry’s zodat de smaak lekker in het gerecht trekt. Let wel op, want hoe lekker de smaak ook is die kardemom afgeeft, erin bijten moet je vermijden. Het is echt een smaakmaker, geenszins een ingrediënt om zo te eten. Je kunt ook zelf poeder ervan maken. Plet dan de peul met de zijkant van een mes en haal de kleine pitjes eruit, die kun je vervolgens vermalen. Uiteraard kun je kardemon ook gewoon in poedervorm kopen, dat scheelt een extra handeling in de keuken. 

Leuke weetjes

Van oudsher wordt kardemom in India ook gebruikt als ademverfrisser. Zo’n peultje zou zelfs de geur van alcohol verbloemen. Kardemom is bijvoorbeeld een essentieel onderdeel van het beroemde Indiase kruidenmengsel garam masala. In Arabische landen wordt een gekneusde peul in de tuit van de koffiepot gestopt, zodat de koffie die erlangs geschonken wordt het aroma gedoseerd oppakt.

Zwarte kardemom

Dan is er dus ook ‘zwarte kardemom’, uit diezelfde gemberfamilie uit de Himalaya. Dit zijn grotere, donkerbruine, gerimpelde peulen en worden ook wel ‘grote kardemom’ genoemd. Iets minder geliefd, het aroma is wat grover. Omdat zwarte kardemom traditioneel boven een vuur wordt gedroogd, heeft het ook een houtige, rokerige smaak. Maar onderschat de zwarte kardemom niet: het is een unieke smaakmaker die heel eigen toepassingen kent. 

Het juiste keukengerei

Ben je helemaal lekker gemaakt en van plan om snel zo’n lekkere curry of garam masala met kardemom te gaan maken, maar beschik je niet over de juiste pan? Dan bieden de cookware producten van WMF uitkomst. Ze zijn niet alleen esthetisch heel mooi, maar gaan ook een levenlang mee. De pannen zijn gemaakt van het innovatieve materiaal FUSIONTEC en bevatten de ideale eigenschappen voor het koken en bakken van alle soorten gerechten, van stoofvlees, braden van lam tot eenvoudige groentesoepen. De serie is beschikbaar in zwart en kan op elk type warmtebron gebruikt worden. Voor een curry of garam masala is de sauteerpan uit deze serie de beste keus!

Benieuwd waar je WMF kunt kopen? Klik dan hier.

 

Vorige artikel MET DEZE TIPS WORDT FOOD PREPPEN EEN KOUD KUNSTJE
Volgende artikel RECEPT: ZOETE AARDAPPELSOEP MET KOKOSMELK
Beoordeel dit artikel:
4.3