MET DEZE TIPS WORDT FOOD PREPPEN EEN KOUD KUNSTJE
/ Categorieën: Keukengeheimen

MET DEZE TIPS WORDT FOOD PREPPEN EEN KOUD KUNSTJE

Food prepping: een wereldwijde trend die ook in Nederland massaal wordt opgepakt. Of je nu tijd wilt besparen of een extra steuntje in de rug nodig hebt om je aan je voedingsschema te houden, food preppen is voor iedereen handig! En het is ook nog eens goed voor het milieu, financieel voordelig, tijdbesparend én heel handig voor iedereen met een volle agenda. 

Met onze drukke agenda’s is het soms best ingewikkeld een lekkere gezonde maaltijd voor jezelf of voor je gezin op tafel te toveren. De oplossing hiervoor? Food prepping! Maar wat is dat nou eigenlijk? Food preppen is letterlijk het voorbereiden van je maaltijden. Het zorgt voor structuur in je leven en maakt gezond eten eenvoudiger, maar je moet er wel handigheid in krijgen! Een ritme vinden. Voorbereiding is daarom key, dus voordat je meteen de keuken in rent, is het handig eerst even deze meal prep-tips te lezen. Laat het een wijze les zijn!

1. PLAN JE WEEK

Goed plannen, een keer in de week inkopen doen en voorkoken. Dat is de truc. Denk na over hoe jouw week eruit gaat zien, stel een weekmenu samen en maak een boodschappenlijst. Zo win je tijd, tover je doordeweeks in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel en kom je minder vaak in de verleiding om impulsaankopen te doen. En dat is weer gunstig voor de portemonnee.

2. KIES JE MOMENT

Het lijkt nu misschien alsof food preppen je meer tijd kost, maar je zult snel merken dat je prep-routine juist extra vrije tijd gaat opleveren. Prik een vast moment in de week dat je zeker weet dat je voldoende tijd hebt om je maaltijden voor te bereiden voor de rest van de week. Kies bijvoorbeeld een vrije zaterdag of zondag om te kokkerellen of houd een doordeweekse avond vrij. En als je het teveel vindt om voor de hele week te koken, dan start je eerst eens met food preppen voor een halve week.

3. GEBRUIK EEN EETMAATJE 

Het Eetmaatje is een maatbeker voor rijst, pasta en couscous, waarmee je porties gemakkelijker kunt afmeten en dus niet te veel maakt. Zo kan ook jij heel gemakkelijk een bijdrage leveren aan het tegengaan van voedselverspilling. Goed voor het milieu, je gezondheid én voor je portemonnee.

4. DE VRIEZER IS JE BESTE VRIEND

Een van de basisregels van het preppen is het optimaal gebruiken van je vriezer. Er is namelijk veel meer in te vriezen dan je denkt. Van zelfgebakken bananenbrood tot verse kruiden en fruit. Wat doe je met het restje wat overblijft in de pan na een maaltijd? Juist ja, dat gaat de vriezer in. En wees creatief met de ingrediënten die je over hebt door er bijvoorbeeld een lekkere soep van te maken die je vervolgens kunt invriezen voor een later moment. 

5. ZORG VOOR DE JUISTE TOOLS

Succesvol food preppen valt of staat met de juiste keukentools. Omdat je met preppen je maaltijden voor meerdere dagen voorbereid en je doorgaans ook vaak grotere porties maakt, is het belangrijk dat je in ieder geval een aantal grote pannen is huis hebt en een stapel vershouddozen in diverse formaten om je eten in te bewaren. 

Andere handige keukenhulpjes voor bij het food preppen zijn: De WMF Kult X Foodprocessor om alle ingrediënten snel en makkelijk mee te hakken en te snijden. Daarmee win je zeeën van tijd. Ook de WMF Lono Sous Vide biedt uitkomst; met dit apparaat kun je namelijk vlees, vis of groenten heel langzaam, op hele precieze temperaturen, koken in een warmwaterbad. Doordat je je vlees, vis of groenten van tevoren luchtdicht verpakt met de WMF Lono Vacuüm Sealer, kun je het bereidde eten heel makkelijk invriezen tot gebruik. Je hoeft het daarna alleen nog even te ontdooien en op te warmen. Bijkomend voordeel: door je maaltijden luchtdicht in een vacuümzak te verpakken bespaar je ruimte in je vriezer en voorkom je kans op vriesschade.

Benieuwd waar je al dit moois van WMF kunt kopen? Klik dan hier.

Vorige artikel DIT ZIJN DÉ FOODTRENDS VAN 2020
Volgende artikel IS KARDEMOM HET NIEUWE KURKUMA?
Beoordeel dit artikel:
4.8