PERFECTE BIEFSTUK BAKKEN DOE JE ZO!
/ Categories: Keukengeheimen

PERFECTE BIEFSTUK BAKKEN DOE JE ZO!

Samen met Ellen van Duijn, duiken we de komende weken de keuken in en laat Ellen zien hoe je bepaalde ingrediënten het beste kan klaarmaken in "Zo maak je de beste". Vaak krijgen we de vraag wat nou dé manier is om biefstuk het beste te bakken. Ellen vertelt graag waar je op moet letten! 

Dit blog is geschreven in samenwerking met / door Ellen van Duijn, auteur van het kookboek “Made by Ellen - Elke dag verrassend lekker eten” en foodblogger van de gelijknamige blog madebyellen.com


Vaak krijgt Ellen de vraag "Hoe bak je nou het lekkerst een biefstuk?" Ellen door de keuken in en geeft hier antwoord op. Er zijn namelijk een paar
aandachtspunten wanneer je een biefstuk gaat bakken!

1.  Het vlees

"Als eerste gaat het om het stukje vlees. Zorg dat je een mooi kwalitatief stukje vlees koopt bij een goede slager. Ik koos dit keer voor een kogelbiefstuk maar je kan hier verschillende stukken vlees voor gebruiken. Laat je adviseren door je slager. Wanneer je het vlees wilt gaan bakken dan zorg je ervoor dat je het minimaal 1 uur van te voren op kamertemperatuur legt, uit de verpakking en op een bord. Op deze manier is het vlees niet te koud en zal het ook niet “schrikken” als het in de hete pan komt te liggen. Dit komt de structuur en smaak ten goede. Zelf haal ik het vlees vaak al 2,5 van te voren uit de koeling. Strooi vlak voordat je het vlees gaat bakken wat zout en peper uit de molen over het vlees."

2. De pan

"Ook is de pan van belang. Zoals jullie weten ben ik al jaren fan van WMF en gebruik ik heel graag hun pannen. En ondanks dat ik enorm van de wat zware, robuuste pannen houd, ben ik onlangs met de WMF Durado pan gaan koken. En hoewel dit juist een veel lichtere pan is, ben ik hier erg enthousiast over. De Durado pan beschikt over een keramische laag waardoor de pannen zeer hittebestendig zijn en tot wel 250 graden, óók in je oven kunnen.

Daarnaast wordt de warmte snel en gelijkmatig verspreidt en voor langere tijd opgeslagen door de speciale bodem. Hierdoor zijn deze pannen energiebesparend en duurzaam. Verder kun je met deze pan op elke warmtebron koken, dus ook inductie. En wat ik verder merk is dat je eten niet vast plakt aan de bodem en dat je toch beduidend minder vet nodig hebt in deze pan om tot een mooi resultaat te komen. Zorg dus voor een goede pan! Je kan trouwens nog veel meer in deze pan bakken dan een stukje vlees. Zo grilde ik er deze week ook asperges in. Wat ik daar vervolgens mee heb gedaan, laat ik de volgende keer zien!"

Op de afbeelding: de WMF Durado koekenpan 

3. Roomboter en/of olijfolie?

"Voor het perfect biefstuk bakken gebruik ik zelf graag een combinatie van roomboter en olijfolie. Zo kun je op hogere temperatuur bakken. Het vlees schroeit op deze manier snel dicht waardoor het vlees sappiger blijft en je krijgt er een mooie korst van. Wanneer je het vlees eenmaal aan beide zijden kort hebt aangebakken en het vlees dicht geschroeid is kun je de temperatuur wat verlagen zodat het vlees de tijd krijgt om rustig van binnen te garen. Schep ondertussen een paar keer met een lepel de boter uit de pan over de biefstuk heen. Dat geeft het vlees extra veel smaak."

4. De bereiding

"Een biefstuk tussen de 120 en 130 gram bak je aan beide zijden voor ongeveer 2 á 3 minuten als je deze tussen rood en rosé wilt hebben. Een handige manier om te checken hoever je biefstuk gebakken is gaat als volgt: Als je je hand helemaal open houdt met je vijf vingers naar boven en je voelt dan aan je muis (het stukje onder je duim) dan is dat zacht. Als je biefstuk zo aanvoelt als je er zachtjes in drukt dan is deze nog rauw. Wanneer je je duim tegen je wijsvinger aanhoudt en je voelt dan opnieuw aan de muis dan voel je hoe een biefstuk moet voelen als het rood is. Als je je duim en middelvinger tegen elkaar aanhoudt, dan voel je al iets meer spanning erop zitten, dat is medium. En je duim en ringvinger tegen elkaar dat is well done. Goed doorbakken dus!"

5. Laten rusten

"Wanneer de biefstuk klaar is haal je deze uit de pan en leg je het vlees op een bord. Dek af met een stukje aluminiumfolie maar zorg ervoor dat er nog een beetje lucht door kan. Door het vlees tussen de 5 en 10 minuten te laten rusten stabiliseert het vlees zich en blijven er meer sappen binnenin het vlees zitten. Dit bevordert de smaak weer!"

6. Kruiden en jus

Breng het vlees eventueel nog een beetje op smaak met wat peper en zeezout uit de molen.  Van de overgebleven boter en olijfolie maak je terwijl het vlees rust
in een handomdraai de lekkerste jus. Voeg bijvoorbeeld wat gedroogde oregano en een paar blaadjes fijngehakte verse munt en salie toe. Roer even een paar keer om en doe er een goede scheut water bij. Laat de jus nu zachtjes inkoken tot je de gewenste dikte hebt. Schenk de jus over de biefstuk of serveer deze er apart bij.

 En dan als laatste het aansnijden van je vlees. Zorg ervoor dat je altijd tegen de draad in snijdt. Leg je vlees rustig neer en kijk hoe de vezels lopen. Lopen deze horizontaal dan snijdt je je vlees verticaal in plakjes. Snijd dus altijd tegen de draad in.

Zo, je hebt nu alle stappen doorlopen. Het is tijd om van je perfect gebakken biefstuk te gaan genieten. Enjoy!

Previous Article RECEPT: SPAANSE PAELLA
Next Article RECEPT: KEBABSPIESEN VAN LAMSGEHAKT MET TURKS BROOD EN YOGHURTDIP
Rate this article:
4.5