PERFECTE MOSSELEN STOMEN DOE JE ZO!
Samen met Ellen van Duijn, duiken we de komende maanden de keuken in en laat Ellen zien hoe je bepaalde ingrediënten het beste kan klaarmaken in "Zo maak je de beste". Vaak krijgen we de vraag wat nou dé manier is om mosselen perfect te stomen. Ellen vertelt graag waar je op moet letten én deelt een heerlijk recept.
Dit blog is geschreven in samenwerking met / door Ellen van Duijn, auteur van het kookboek “Made by Ellen - Elke dag verrassend lekker eten” en foodblogger van de gelijknamige blog madebyellen.com
Vaak krijgt Ellen de vraag "Hoe stoom je nou perfecte mosselen?'. Ellen dook de keuken in en geeft hier antwoord op. Er zijn namelijk een paar
aandachtspunten waar je op kan letten!
1. De mosselen
"Als eerste gaat het om de mosselen. Zorg ervoor dat je kwalitatieve mosselen koopt. Zelf schaf ik eigenlijk altijd Nederlandse mosselen aan. Wanneer je mosselen afkomstig uit Zeeland koopt ben je daar zeker van. De mosselen die je vaak in de supermarkt ziet liggen, zonder vermelding dat het mosselen zijn afkomstig uit Zeeland, zijn meestal een combinatie van mosselen. Deze zijn vaak afkomstig uit verschillende landen, zoals Duitsland. Persoonlijk vind ik de Zeeuwse mosselen gewoon het lekkerst, vandaar dat ik deze altijd wil kopen. Verder let ik altijd op het MSC keurmerk zodat ik weet dat ik in ieder geval de meest vis vriendelijke mosselen koop. En de datum is belangrijk zodat je geen oude mosselen koopt. Hoe later de mosselen verpakt zijn hoe verser. Eenmaal thuis spoel ik de mosselen schoon in een bak met koud water. De kapotte mosselen en de mosselen die al open staan haal je eruit en gooi je weg. Wanneer je de schoongespoelde mosselen gestoomd hebt zijn deze klaar om op te eten. Zijn er dan nog mosselen die dicht blijven zitten of stuk zijn dan gooi je deze alsnog weg. Op deze manier voorkom je dat je wellicht ziek wordt van een verkeerde mossel."
2. De pan
"Ook is de pan van belang. Zoals jullie weten ben ik al jaren fan van WMF en gebruik ik heel graag hun pannen. Zo heb ik ook de WMF Vitalis Stoom & Braadpan en ben ik hier erg enthousiast over. In deze pan kun je namelijk niet alleen stomen maar ook braden. Op deze manier kan ik bijvoorbeeld de mosselen met een laagje vocht in de pan zelf stomen. En heb ik de ruimte er boven vrij om heerlijk een groente mee te stomen, zoals paksoi, heerlijk smaakt dit erbij."
"Je krijgt dus een heel makkelijk eenpansgerecht op deze manier. En door de aanwezigheid van een thermometer op de glazen deksel kun je precies het kookproces in de gaten houden zonder dat je de deksel eraf hoeft te halen. Dat is dan ook nog eens energiebesparend."
Op de afbeelding: de WMF Vitalis Stoom- en braadpan, 28 cm
3. De bereiding
"En hoe bereid je dan nu de lekkerste gestoomde mosselen hoor ik je denken? Dit zit ‘m verder in het laagje vocht dat je in de pan schenkt en aan de kook brengt alvorens de mosselen erbij gaan. Ik maakte dit keer een Aziatische variant door onder ander een beetje kokosmelk toe te voegen, heerlijk is dat. Ik vertel je er in het recept hieronder alles over."
4. Het recept
DIT HEB JE NODIG
Voor 3 á 4 personen | 5 minuten voorbereiding en 5 minuten stoomtijd
- Zeeuwse mosselen, 1,5 kilo (MSC keurmerk), klaar voor gebruik
- 200ml kokosmelk
- 500ml bouillon
- 1 teentje knoflook, gepeld en in dunne plakjes
- 4 plakjes verse gember
- 1 rode peper, in dunne reepjes
- 1 stengel verse citroengras
- 1 theelepel vissaus of citron/limoensap
- 2 stronken paksoi, over de lengte gehalveerd
- Eventueel rijst voor erbij
ZO MAAK JE HET
- Zet de stoompan op het vuur en schenk in het onderste deel de kokosmelk samen met de bouillon. Voeg de knoflook, gember en rode peper toe. Kneus de citroengras door met een vijzel stempel of platte kant van een koksmes flink erop te drukken. Vervolgens snijd je de citroen gras in drie stukken en voeg je ook deze toe in de pan. Breng het vocht rustig aan de kook. Zodra het gaat koken zet je het vuur lager en voeg je de vissaus toe. Laat rustig pruttelen totdat je zover bent om de mosselen erbij te doen.
- Wanneer je de mosselen wilt gaan koken zet je het vuur weer wat hoger en doe je de schoongemaakte mosselen erbij. Plaats het stoomrekje bovenop de mosselen en leg hier de gehalveerde paksoi bij. Plaats de deksel op de pan en stoom de mosselen en groente nu in ongeveer 5 minuten beetgaar.
- Wanneer de mosselen allemaal goed open staan en de kassei beetgaar is dan is het gerecht klaar.
- Schep de mosselen om zodat alles onder het vocht komt te zitten.
- Serveer de mosselen in de pan of schep deze samen met het kookvocht in een schaal en serveer met de paksoi en eventueel wat rijst.
TIPS
Schep het kookvocht van de mosselen er royaal bij. Dit maakt het juist af. Ook heerlijk om over de rijst te doen. Ik maakte ook nog een lekkere dressing voor de gestoomde paksoi. Het recept hiervan zal ik binnenkort met je delen. Een stoompan is erg veelzijdig. Wist jij al dat je zelfs zoete pudding in de stoompan kan bereiden? Kijk hier voor het recept.