RECEPT: SCHORSENEREN MET KASTANJES, GEBRUINDE BOTER EN SPEKKRUIM
/ Categories: Recepten

RECEPT: SCHORSENEREN MET KASTANJES, GEBRUINDE BOTER EN SPEKKRUIM

Samen met Ellen van Duijn, zijn we de afgelopen maanden de keuken in gedoken en heeft Ellen een heerlijk WMF kerstmenu samengesteld. Dit keer heeft zij zich ontfermt over sous vide koken! Dit stond al lang op het wensenlijstje van Ellen. Ze maakte dit heerlijke kerstvoorgerecht klaar met een onze WMF Lono Sous Vide Cooker Pro. 

Dit blog is geschreven in samenwerking met / door Ellen van Duijn, auteur van het kookboek “Made by Ellen - Elke dag verrassend lekker eten” en foodblogger van de gelijknamige blog madebyellen.com


"Al heel lang stond sous vide koken op mijn lijstje. Dat komt omdat ik een keer spare ribs heb gegeten in een restaurant die sous vide waren gekookt. Het waren de lekkerste spare ribs ooit. Vandaag bereid ik alleen geen vlees maar ga ik juist eens groenten sous vide koken. En ik kan je alvast verklappen, dat was een feest! Ik maakte met de sous vide van WMF Nederland een gerechtje van schorseneren met tamme kastanjes, gebruinde boter en spekkruim. Mmmm, wat was dat lekker!

Een heel makkelijk te maken gerechtje en je scoort er ook nog eens hogeogen mee. Toen ik dit mooie groente gerecht serveerde kreeg ik meteen te horen; “wow, wat een prachtig restaurant gerechtje”. Wellicht ook een leuk voor- of tussengerecht om te maken tijdens een feestelijk etentje of met kerst."

Benieuwd hoe sous vide precies in z’n werk gaat? Bekijk dan deze video. Hierin laat Ellen stap-voor-stap zien hoe je dit gerecht met een sous vide maakt. Onder de video vind je het geschreven recept. Veel kijk- en kookplezier! 

DIT HEB JE NODIG

Voor 4 personen | Voorgerecht |  Voorbereidingstijd: 15 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten

  • 8 schorseneren
  • 80 gram roomboter
  • 4 kleine blaadjes gedroogde laurier
  • 2 plakjes gerookte ontbijtspek
  • 8 tamme kastanjes (gekocht of zelfgeraapt)
  • Klein handje verse kruiden, zoals platte peterselie
  • Zwarte peper en een beetje zeezout
  • Bakje melk om de geschilde schorseneren in te bewaren (tegen verkleuring)
  • Sous vide apparaat
  • Vacuüm sealer
  • Steelpannetje 
  • Grillpan 
  • Staafmixer

ZO MAAK JE HET

  1. Maak als eerste de gebruinde boter door een goede klont roomboter samen met de laurierblaadjes te verwarmen. Bak de boter al roerend totdat deze een diepbruine donkere kleur heeft. Het is niet de bedoeling dat de boter verbrand dus roer regelmatig en schraap de boter waar nodig van de bodem. Wanneer de gebruinde boter klaar is zet je het vuur uit en het pannetje even weg.
     
  2. Schil de schorseneren met een dunschiller en snijd de uiteinden die eventueel bruin zijn af. Halveer deze en leg in een badje met melk, dat helpt tegen de snelle verkleuring.
     
  3. Snijd de tamme kastanjes van boven in en pel deze. Als het lastig om het vliesje eraf te krijgen dan laat je deze gewoon zitten.
     
  4. Vul de vacuumzakjes met een paar stengels geschilde, 2 gepelde kastanjes en een eetlepel gebruinde boter en een laurierblaadje. Seal de zakjes nu.
     
  5. Leg de gesealde zakjes in de met watergevulde sous vide en start het programma voor 25 minuten op 85graden. Wanneer de groenten klaar zijn dan haal je het zakje uit de sous vide en knip je deze open.
     
  6. Ondertussen bak je de plakjes spek op 220 graden in de oven totdat deze krokant zijn.
     
  7. Zet een grillpan op het vuur en geef de schorseneren en tamme kastanjes in enkele minuten nog een beetje kleur.
     
  8. Leg op een bord en schenk de achtergebleven sappen uit het zakjes over het gerecht.
     
  9. Maal het spek met een staafmixer tot kruim en strooi hiervan een beetje op elk bord. Maak af met nog een eetlepel van de overgebleven warme gebruinde boter en een beetje verse kruiden. Serveer meteen en enjoy!

TIPS

Wanneer je het vliesje van de tamme kastanjes er vooraf niet af krijgt dan haal je het er na de sous vide of wanneer het eenmaal op het bordje ligt heel makkelijk af. Meer weten over sous vide koken of over de super fijne WMF Durado grillpan? Kijk dan even hier of hier.

Wat nog even leuk is te vermelden is dat niet alleen ik heel enthousiast ben over de pannen van WMF Nederland. Zo heeft de consumentenbond de Durado in oktober 2021 beoordeeld tot ‘Beste uit de test’ met een top score van 7,7. Positieve punten die uit de test naar voren komen zijn de uitstekende anti-aanbak kwaliteiten, krasvastheid en de gelijkmatige warmteverdeling. Nou, daar ben ik het helemaal mee eens ;-).

 

 

Previous Article PERFECTE MOSSELEN STOMEN DOE JE ZO!
Next Article 5X RACLETTE RECEPTEN VOOR SINTERKLAAS
Rate this article:
5.0