RECEPT: GRENADINE-VANILLE PRUIMEN MET WITTE CHOCOLADE MOUSSE EN CRUMBLE
/ Categories: Recepten

RECEPT: GRENADINE-VANILLE PRUIMEN MET WITTE CHOCOLADE MOUSSE EN CRUMBLE

DIT HEB JE NODIG

Voor 4 personen

Voor de grenadine vanille pruimen:

  • 4 rijpe pruimen
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el boter
  • 1 el grenadine siroop
  • 3 el water
  • ½ vanillestokje


Voor de witte chocolademousse:

  • 200 g witte chocolade
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 eieren
  • 2 el witte rum (of whisky, Grand Marnier of sinaasappelsap)
  • 200 ml slagroom
  • ½ vanillestokje


Voor de crumble:

  • 25 g suiker
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 50 g gemalen havermout
  • Zout en kaneel

ZO MAAK JE HET

  1. Hak de chocolade grof, smelt boven au bain marie en zet opzij zodra het vloeibaar is. Week de gelatine in koud water. Scheid de eieren. Klop het eiwit en de room in aparte kommen en plaats in de koelkast.
     
  2. Klop de eidooiers met de rum, in een kom boven een pan met heet water, schuimig en los er dan de goed geperste gelatine in op. Giet de chocolade erbij en klop de massa in een koudwaterbad (bijvoorbeeld in de gootsteen) los. Spatel nu voorzichtig het stijve eiwit en de room erdoor en giet het in een bakje naar keuze (een platte bakplaat werkt het beste). Laat minimaal 2-4 uur opstijven in de koelkast.
     
  3. Verwarm de oven voor op 150°C in een heteluchtoven. Smelt de boter en meng met suiker en kaneel. Maal eventueel havermout in de blender of gebruik gemalen havermout. Meng alle ingrediënten door elkaar en wrijf kleine balletjes tussen je vingers. Voeg indien nodig nog wat bloem of olie toe. Bak in de oven op een stuk bakpapier voor ca. 15 minuten goudbruin.
     
  4. Snijd de pruimen doormidden. Voeg suiker toe aan een pan en verwarm tot het smelt en mooi bruin wordt - niet zwart! Leg nu de gesneden kant van de pruimen in de suiker – pas op want ze zijn erg heet! Zet het vuur iets lager, voeg de boter en grenadine toe, evenals het vruchtvlees en de schil van het geschraapte vanillestokje, breng opnieuw aan de kook, blus af met een beetje water, doe de deksel erop en kook op laag vuur ca. 5 minuten tot ze zacht zijn.
     
  5. Schik alles en serveer zoals op de foto. Garneer eventueel met munt.
Previous Article RECEPT: ITALIAANSE SUPPLÌ ALL'AMATRICIANA
Next Article BIMIBAP-BOWL MET GEGLAZUURDE MISO AUBERGINES, EDAMAME, WORTELEN, ENOKI CHAMPIGNONS, SESAM-SPINAZIE, EI EN KIMCHI
Rate this article:
5.0