RECEPT: KERSTPAVLOVA MET GESTOOFDE VIJGEN EN BRAMEN EN PISTACHE
/ Categories: Recepten

RECEPT: KERSTPAVLOVA MET GESTOOFDE VIJGEN EN BRAMEN EN PISTACHE

 

Ben jij je hersenen al aan het kraken over hét perfecte kerstmenu voor 2022? Met deze kleurrijke kerstpavlova met gestoofde bramen en vijgen, Kaapse kruisbessen en pistache steel je gegarandeerd de show tijdens het kerstdiner. Ideaal voor shared dining samen met je gasten. 

DIT HEB JE NODIG

Voor +/- 10 personen

  • 6 eiwitten (op kamertemperatuur)
  • 1,5 kopje kristalsuiker / basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 3 theelepel maïsmeel/maïzena
  • 1 theelepel witte azijn
  • 1 vanillestokje of 1 theelepel vanille aroma
  • 1 kopje slagroom (om op te kloppen)
  • Bramen (of andere verse bessen), vijgen, kaapte kruisbessen en pistache
  • Een garde

ZO MAAK JE HET

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden
     
  2. Neem wat keukenpapier en week het in een beetje witte azijn. Veeg je kom hiermee schoon om te ontvetten.
     
  3. Klop in deze kom de eiwitten en het zout samen tot er stijve pieken ontstaan.
     
  4. Voeg geleidelijk de suiker (¼ kopje per keer) toe en klop na elke toevoeging ongeveer 1 minuut. Klop tot de suiker is opgelost. Om te testen of het is opgelost, kun je een beetje van het meringuemengsel tussen je vingers nemen en voelen of je nog kristallen voelt. Blijf kloppen als het korrelig is.
     
  5. Klop, nadat de laatste suiker is toegevoegd, 3 minuten op de hoogste stand. (Het mengsel moet dik en glanzend zijn.)
     
  6. Meng de maïzena, azijn en vanille-essence in een (heel) kleine schaal.
     
  7. Klop dit mengsel door de eiwitten, voor ongeveer 30 seconden lang om ervoor te zorgen dat het luchtig en een beetje is gemengd met elkaar.
     
  8. Bekleed een ovenplaat met een stuk bakpapier.
     
  9. Begin met het scheppen van het meringuemengsel en vorm een ​​cirkel van ongeveer 22 cm.
     
  10. Gebruik een spatel om je pavlova voorzichtig vorm te geven. (Begin onderaan en voorzichtig, maak mooie, nette lijnen naar de bovenkant van de pavlova)
     
  11. Verlaag de oventemperatuur 120 graden.
     
  12. Bak gedurende 1 uur (tot max. 1 uur en 15 minuten): de Pavlova moet lichtbruin zijn en droog genoeg om aan te raken zonder dat het aan je vingers blijft zitten.
     
  13. Zet de oven uit en laat de pavlova 3 uur in de oven staan ​​met de deur dicht tot de pavlova is afgekoeld.
     
  14. Klop de slagroom stijf en giet deze voorzichtig in het midden van de pavlova. Werk af met de bramen, Kaapse kruisbessen, vijgen en pistachenoten.


TIP: geef de pavlova nóg meer smaak door de vijgen en bramen van tevoren een uurtje te stoven in rode wijn, rozemarijn, kardemom, peper en vanille.

Previous Article RECEPT: VEGAN CHOCOLADEMOUSSE MET ZILTE GEKARAMELISEERDE PECANNOTEN
Next Article RECEPT: NO FISH BOUILLABAISE MET ZILTE PESTO & DESEMBROOD
Rate this article:
5.0