RECEPT: NO FISH BOUILLABAISE MET ZILTE PESTO & DESEMBROOD
/ Categories: Recepten

RECEPT: NO FISH BOUILLABAISE MET ZILTE PESTO & DESEMBROOD

Met de WMF Perfect Snelkookpan en de Durado koekenpan bereidde @lotsofvega deze smaakvolle No Fish Bouillabaisse. Als finishing touch maakte ze toastjes desembrood met zilte pesto die je moet proberen. Normaal gesproken bestaat dit traditionele gerecht uit verschillende soorten gekookte vis, maar zij wist hier haar eigen draai aan te geven door de vis achterwege te laten.

DIT HEB JE NODIG

Voor 4 personen

WMF: Durado Koekenpan en Perfect Snelkookpan

 • 2 (vlees)tomaten
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 grote of 2 kleine venkels
 • 1 prei
 • 2 wortels
 • 150 gr gedroogde rode linzen
 • 8 gr gedroogde kombu (of 80 gr gezouten kombu)
 • 1 el tijm
 • 1 groentebouillonblokje
 • 150 gr oesterzwammen
 • 4 oesterbladeren of lamsoor (schoongeveegd)
 • 1 el sojasaus
 • scheutje droge witte wijn
 • 1 tl mosterd
 • rasp van 1 biologische citroen
 • vers gemalen peper
 • Om te serveren: verse dille

ZO MAAK JE HET

 1. Ontvel eerst de tomaten. Zet met een mes een kruisje in de boven- en onderkant van de tomaten. Vul een kom met kokend water en leg de tomaten erin. Na 5 minuten beginnen de velletjes los te laten. Trek de velletjes van de tomaten. Snijd de tomaten in blokjes.
 2. Pel de ui en knoflook en hak deze fijn. Snijd de venkel in reepjes, de wortels in blokjes en de prei in plakjes.
 3. Verhit een scheutje olijfolie in de WMF snelkookpan. Fruit hierin de ui en prei in 5 minuten goudbruin. Voeg vervolgens de knoflook, venkel, wortel, tomaat, rode linzen, kombu, tijm en het groenbouillonblokje toe. Giet 1,25 liter water over de groenten. Sluit de snelkookpan.
 4. Plaats de gesloten snelkookpan op de warmtebron en stel de warmtebron op de hoogste stand in (lees de gebruiksaanwijzing of de korte uitleg bij Tips & variaties). Verminder de energietoevoer op tijd en zodanig, zodat de eerste oranje kookring nog net zichtbaar blijft. Laat de soep nu 5 minuten koken. Let erop dat de positie van de ring stabiel blijft. Regel de warmtebron dienovereenkomstig. Laat de pan 5 minuten staan en open deze dan voorzichtig (let op: er ontsnapt veel hete stoom). Proef of de linzen en groenten zacht zijn. Is dit niet het geval? Kook de soep dan nog even door zonder deksel op de pan (voeg indien nodig een scheutje water toe).
 5. Trek ondertussen de oesterzwammen in repen. Verhit een scheutje olijfolie in de Durado pan en bak de zwammen kort samen met de oesterbladeren. Blus af met 1 el sojasaus en scheutje witte wijn. Zet het vuur uit zodra de wijn is verdampt. Breng op smaak met gemalen peper.
 6. Verwijder de kombu. Voeg 1 tl mosterd en de citroenrasp toe. Pureer de soep tot een glad geheel. Breng op smaak met vers gemalen peper. Zout is waarschijnlijk niet meer nodig, omdat de kombu, naast het bouillonblokje, ook zout heeft ingebracht.
 7. Proef of de kombu mals is*. Is dit het geval? Snijd deze dan in dunne reepjes en meng deze door de gebakken zwammen. Is dit niet het geval, doe deze weg of laat deze drogen om nogmaals te gebruiken.
 8. Serveer de soep in glaasjes of kleine kommetjes. Verdeel het zwammenmengsel en de verse dille over de soep.

*Dit is afhankelijk van het soort kombu en de tijd waarin deze geoogst is.

Tips & variaties:

 • Varieer eens met de linzen en groenten in deze soep. Voeg bijvoorbeeld pompoen toe in plaats van wortel en witte (gekookte) bonen in plaats van rode linzen.
 • Kombu is te koop in biowinkels.
   
 • Lees voor gebruik van de snelkookpan de gebruiksaanwijzing aandachtig door. Het is een ideaal hulpmiddel in de keuken, maar onjuist gebruik is gevaarlijk. Plaats de gesloten snelkookpan op de warmtebron en stel de warmtebron op de hoogste stand in. Via het kookmechanisme, dat tegelijkertijd ook een veiligheidsventiel is, kan in de opwarmfase net zo lang lucht ontwijken, totdat het ventiel hoorbaar sluit en zich druk kan opbouwen (je ziet stoom ontsnappen aan het ventiel). De kookindicator stijgt omhoog, de gele drukring en de twee oranje kookringen worden zichtbaar.

  Afhankelijk van de inhoud voer je de druk in de snelkookpan op tot de eerste of hoger tot de tweede oranje kookring. Verminder de energietoevoer op tijd en zodanig, zodat de eerste oranje kookring nog net zichtbaar blijft of verhoog de energietoevoer als je de tweede ring tevoorschijn wilt laten komen. Let erop dat de positie van de ring stabiel blijft. Regel de warmtebron dienovereenkomstig.

  Als de kookindicator onder de gewenste (eerste of tweede) oranje kookring daalt, zet dan de warmtebron hoger. Als de tweede oranje ring zichtbaar wordt, verwijder dan de pan van de kookplaat, wacht totdat de kookindicator tot de eerste oranje kookring gedaald is en schakel de warmtebron omlaag. Haal voorzichtig de druk van de pan af door de pan van de warmtebron af te nemen.

  Na korte tijd gaat de kookindicator omlaag. Als de indicator helemaal in de dekselgreep verdwenen is, schuif je het schuifje langzaam naar ‘open’. Hierbij ontsnapt de nog resterende stoom onder de dekselgreep door. Als er geen stoom meer ontsnapt, schud de pan dan even, zodat eventuele luchtbellen in de pan zich kunnen oplossen.
Previous Article RECEPT: KERSTPAVLOVA MET GESTOOFDE VIJGEN EN BRAMEN EN PISTACHE
Next Article RECEPT: GEBAKKEN BANAAN MET BOSBESSENPANNENKOEKJES, MASCARPONE PEERTJES EN ZABAGLIONE
Rate this article:
No rating