RECEPT: KIPROLLADE MET PADDENSTOELEN, HAZELNOTEN EN LINZEN
/ Categories: Recepten

RECEPT: KIPROLLADE MET PADDENSTOELEN, HAZELNOTEN EN LINZEN

Hoofdgerecht | Voor 4-6 personen | Bereidingstijd: 40 minuten | Oventijd: 40 minuten

DIT HEB JE NODIG:

  • 90 g hazelnoten
  • 300 g gemengde paddenstoelen (zoals koningszwammen, shiitakes, kastanjechampignons), plus 250 g extra om te garneren
  • 1 prei
  • 2 middelgrote uien
  • 3 el olijfolie, plus 100 ml
  • 2 takjes tijm
  • 1 blikje voorgekookte linzen (à 200 g)
  • 200 g verse spinazie
  • 1 hele biologische kip (à 1,4 kg), vraag de slager of poulier het karkas te verwijderen of ontbeen de kip zelf
  • 400 g kruimige aardappels
  • 350 g knolselderij
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 teen knoflook
  • 30 g platte peterselie
  • 15 g roomboter
  • versgemalen peper
  • zout 

Keukengerei: 

ZO MAAK JE HET: 

1.       Verwarm de oven voor op 180 °C (of 160 °C als je een heteluchtoven hebt).

2.       Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan, bijvoorbeeld de WMF Fusiontec Mineral koekenpan (Ø24 cm), tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de pan, hak ze in grove stukjes en houd ze zolang apart.

3.       Maak 300 gram gemengde paddenstoelen schoon en snijd ze in kleine stukjes. Maak de prei schoon (spoel hem goed af tussen de bladeren) en snijd hem in dunne ringetjes. Pel de uien en hak ze fijn.

4.       Verhit 1 eetlepel olijfolie in een bakpan, bijvoorbeeld de WMF Fusiontec Mineral Ronde Braadpan (Ø28 cm), en bak de ui en prei in ongeveer 4 minuten goudbruin.

5.       Voeg de gesneden paddenstoelen toe. Haal de blaadjes van de takjes tijm en schep ze door het paddenstoelen-preimengsel. Bak dit alles tot de paddenstoelen mooi goudbruin zijn.

6.       Spoel ondertussen de linzen af en laat ze uitlekken in een vergiet of zeef. Roer ze door het paddenstoelen-preimengsel en breng dit alles op smaak met zout en versgemalen peper. Schep het mengsel dan in een kom, roer de gehakte hazelnoten erdoor en houd zolang apart.

7.       Verhit 1 eetlepel olijfolie in de bakpan (die je net hebt gebruikt), voeg de spinazie toe en laat al omscheppend in een paar minuten slinken. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en houd zolang apart.

8.       Leg de uitgebeende kip op een snijplank en vorm het kippenvlees tot een rechthoek. Bestrooi royaal met zout en verdeel vervolgens de spinazie erover, gevolgd door de paddenstoelen-linzenvulling. Vouw het kippenvlees om de vulling en bind het daarna op meerdere plekken – over de lengte en breedte – vast met keukentouw, zodat de vulling er niet uit kan lopen.

9.       Maak de braadpan schoon (die je net hebt gebruikt) en verhit opnieuw 1 eetlepel olijfolie. Leg de kiprollade voorzichtig in de pan en bak hem in 6 minuten op middelhoog vuur rondom goudbruin. Zet de pan in de voorverwarmde oven en rooster hem in 40 minuten gaar. De kip is gaar als er helder sap uit komt als je erin prikt.

10.   Schil, als de kip in de oven staat, de aardappels en knolselderij. Snijd ze in gelijke stukken van 3 centimeter, doe ze in een pan en vul aan met water tot de groenten net onderstaan. Voeg 2 theelepels zout toe en kook de aardappels en knolselderij in 10-12 minuten gaar. Giet af en stamp met behulp van een pureeknijper mooi glad. Meng de puree met de crème fraîche en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Houd de aardappel-knolselderijpuree zolang warm op laag vuur.

11.   Maak de kruidenolie: pers de knoflook boven een hakmolen en voeg de peterselieblaadjes toe. Schenk er 100 milliliter olijfolie bij en maal tot een mooie gladde, groene kruidenolie. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper.

12.   Maak de overige 250 gram paddenstoelen schoon en snijd eventuele grote exemplaren doormidden. Bak ze in de roomboter mooi goudbruin en bestrooi de paddenstoelen met wat zout.

13.   Verdeel de aardappel-knolselderijpuree over een mooie serveerschaal, leg de kiprollade erop en garneer met de gebakken paddenstoelen. Schenk er tot slot wat van de kruidenolie over en geef de rest van de olie erbij.

 

Previous Article GOURMETTEN MET MINDER VLEES? DIT ZIJN HEERLIJKE ALTERNATIEVEN
Next Article RECEPT: CHOCOLADE ESPRESSO CAKE
Rate this article:
5.0