RECEPT: PASTASALADE MET ASPERGES,  AARDBEIEN EN BASILICUMPESTO
/ Categorieën: Recepten

RECEPT: PASTASALADE MET ASPERGES, AARDBEIEN EN BASILICUMPESTO

Voor 4 personen | Hoofdgerecht of uitgebreide lunch

DIT HEB JE NODIG:

Voor de asperges:

  • 10 stengels witte asperges (20 mm)
  • 1 eetlepel olijfolie en citroensap elk
  • Zout en peper uit de molen

Voor de pastasalade:

  • 250 g Farfalle
  • 2 vleestomaten
  • 1 klein bosje basilicum
  • 6-8 zwarte olijven zonder pit
  • 30 ml olijfolie
  • 15 g frambozenazijn
  • 1 snufje suiker
  • 1 scheutje citroensap
  • Zout en peper uit de molen

Voor de basilicumpesto:

  • 1 bosje basilicum
  • 50 ml olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 10 g pijnboompitten
  • 20 g Parmezaanse kaas

Voor de opmaak van het gerecht:

  • 8 verse aardbeien
  • 1 bosje rucola
  • Enkele olijven

ZO MAAK JE HET:

  1. Schil de asperges, snijd de uiteinden eraf(houtachtig) en snijd ze in de lengte in dunne reepjes. Gebruik hiervoor een dunschiller of mandoline. Marineer vervolgens de dunne aspergereepjes met olijfolie, citroensap en peper en zout en laat ze minimaal 10 minuten staan.
     
  2. Schil het teentje knoflook en snijd klein. Meng de basilicum met de olijfolie en knoflook en hak deze fijn met een staafmixer. Afhankelijk van smaak kun je de pesto heel fijn of grof pureren. Rooster de pijnboompitten droog in een koekenpan, hak ze fijn en voeg ze toe aan de pesto. Rasp de Parmezaan fijn en roer door de pesto.
     
  3. Kook de farfalle in gezouten water en spoel af met koud water. Ontvel de vleestomaten, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd ze in grote blokjes. Pluk de basilicumblaadjes en snijd ze in fijne reepjes.
     
  4. Snijd de olijven in ringen. Maak van de overige ingrediënten voor de pastasalade een dressing, klop losjes met een lepel en meng alles goed door elkaar.
     
  5. Verdeel de pastasalade over grote borden. Om dit te doen, leg de asperges eerst in een ruitpatroon of in reepjes uit. De resterende sap van de marinade kun je toevoegen aan de pastasalade.
     
  6. Schep met behulp van een pollepel de pastasalade in het midden en hoog op het bord. Drapeer de aardbeien en olijven rond de pastasalade, breng op smaak met wat peper en steek wat takjes mooie rucola door de salade.
     
  7. Sprenkel tot slot nog wat basilicumpesto rond de salade en de frisse lentesalade is klaar!

 

Tips & trucs

  • Let bij het kopen van asperges op de uiteinden van de stengels, deze moeten er vers en sappig uitzien.
  • De pastasalade kan natuurlijk ook met elke andere pastasoort worden bereid, afhankelijk van wat je in de kast hebt staan. We hebben in dit geval mini Farfalle gebruikt.
  • Als je de salade in een kom wilt serveren bij de BBQ, leg dan de garnering erop en meng de salade kort voor het nuttigen.
Vorige artikel KOOKLES: SNIJTECHNIEK JULIENNE
Volgende artikel HOW-TO: WHISKY MARINADE
Beoordeel dit artikel:
5.0