RECEPT: PERFECTE MINI PAVLOVA VOOR KERST
/ Categories: Recepten

RECEPT: PERFECTE MINI PAVLOVA VOOR KERST

Samen met Ellen van Duijn, zijn we de afgelopen maanden de keuken in gedoken en heeft Ellen een heerlijk WMF kerstmenu samengesteld.  Als nagerecht maakte Ellen een mini pavlova met kweepeer. Heb je het eerder nog niet aangedurfd of gaat het bij jou juist altijd mis met het kloppen van de eiwitten? Met deze paar tips kan iedereen de perfecte mini pavlova maken voor kerst en jij dus ook!

Dit blog is geschreven in samenwerking met / door Ellen van Duijn, auteur van het kookboek “Made by Ellen - Elke dag verrassend lekker eten” en foodblogger van de gelijknamige blog madebyellen.com


TIPS & TRICKS

"Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je eiwitten luchtig wilt gaan kloppen. Ik zet ze hier alvast voor je op een rijtje:" 

  • Zorg dat de kommetjes waarin je de eieren splitst brandschoon en vetvrij zijn
  • Het is belangrijk om niet voorzichtig te zijn bij het kloppen van de eiwitten. Zet je keukenmachine dan ook op de hoogste stand voor het beste resultaat. Je krijgt hiermee de beste pieken
  • Gebruik een beetje maizena voor extra stevigheid
  • Gebruik een beetje azijn voor een mooie glans

DIT HEB JE NODIG

Voor 8 personen 

Voor de ingelegde kweepeer:

  • 5 verse kweeperen
  • 1 vanillestokje
  • Een kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • Een bio citroen
  • 1,25 liter water
  • 250 gram fijne kristalsuiker

Voor de Pavlova's:

  • 4 eiwitten
  • mespunt zout
  • 1 theelepel witte of natuurazijn
  • 220 gram fijne tafelsuiker
  • 1 volle eetlepel maizena
  • 500 ml ongezoete slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • Ingelegde kweepeer
  • 4 eetlepels hazelnoten, kan met vliesje er nog aan
  • Takje verse verbena of munt om het af te maken

ZO MAAK JE HET

  1. Als eerste begin je met het inleggen van de kweepeer door met een schilmesje het vanillestokje over de lengte open te snijden en de vanille eruit te schrapen.
  2. Vervolgens doe je de vanille samen met het stokje in een grote pan en voeg er de suiker en het water aan toe.
  3. Maak de citroen schoon en schil met een dunschiller zo’n 8 stukjes schil van de citroen. Doe dit ook in de pan.
  4. Zet de pan met ingrediënten op het vuur en breng zachtjes aan de kook.
  5. Ondertussen schil je één van de kweeperen. Daarna halveer je de kweepeer en snijd je deze in ongeveer 8 partjes. Haal met een goed stevig, bijvoorbeeld een hakmes, het harde vruchtvlees eruit. Pas hierbij op dat je niet in je vingers snijd want het vruchtvlees van de kweepeer is hard. 
  6. Doe de stukjes die je af hebt meteen één voor één in de pan zodatde kweepeer partjes niet gaan verkleuren. Iets verkleuren maakt niks uit want dat herstelt zich weer tijdens het pocheren.
  7. Nu schil je de volgende kweepeer en gaat weer hetzelfde te werk totdat je alle kweepeer in partjes in de pan hebt liggen. Als het goed is ligt nu alles net onder water. Breng de kweepeer zachtjes net aan de kook en zet het vuur meteen laag. Plaats een deksel half op de pan en kook de kweepeer in ongeveer 1 tot 1,5 uur in mooie beetgare zalmroze partjes. Wanneer de kweepeer klaar is zet je het vuur uit en laat afkoelen. Schep de kweepeer vervolgens in een afsluitbare bak of pot en plaats deze in de koelkast.
  8.  Verwarm de oven voor op 180 graden.
  9. Leg de hazelnoten op een bakplaat en plaats deze voor 8 tot 10 minuten in de oven totdat de hazelnoten goudbruin zijn. Haal dan uit de oven en leg apart.
  10. Splits de vier eieren één voor één in een vetvrij schaaltje.
  11. Doe de eiwitten samen met een theelepel azijn in een vetvrije kom of keukenmachine. Zet de elektrische mixer/keukenmachine aan en voeg meteen terwijl de machine draait een mespunt zout toe. Klop een paar minuten totdat je zachte pieken hebt en voeg dan heel rustig elke keer een eetlepel suiker toe terwijl de keukenmachine aan staat. Voeg pas de volgende schep toe als de suiker is opgenomen. Klop totdat de eiwitten goed stijf en glanzend zijn. Wanneer je de kom kan omkeren zonder dat de eiwitten eruit vallen is het klaar. Stop dan ook meteen anders zakken de eiwitten juist weer in. Schep de eetlepel maïzena er rustig doorheen.
  12. Zet een met bakpapier beklede ovenplaat op het aanrecht en schep met een eetlepel 8 tot 10 eiwit bolletjes op de plaat. Zorg dat overal wat ruimte tussen zit.
  13.  Verlaag de oven temperatuur naar 110 graden en plaats de ovenplaat meteen onder in de oven (anders kan de luchtigheid verloren gaan) en laat voor ongeveer 2 a 2,5 uur in de oven staan, totdat de buitenkant hard aanvoelt maar de binnenkant nog zacht is.
  14. Zet vervolgens de oven uit en laat staan totdat de mini pavlova's afgekoeld zijn.
  15. Verdeel de mini pavlova's over de borden en klop de room met een eetlepel poedersuiker in een keukenmachine tot luchtige slagroom.
  16. Schep op elk bord een goede eetlepel slagroom en leg een paar partjes ingelegde kweepeer er bovenop. Schenk een beetje van het kweepeer siroop erbij. Hak de hazelnoten grof en strooi deze over de mini pavlova. Maak af met een plukje verbena of munt.

  

Previous Article 5X RACLETTE RECEPTEN VOOR SINTERKLAAS
Next Article RECEPT: RODE BIET-ZALM, KROKANTE GEITENKAAS EN ROODLOF-SPINAZIE SALADE
Rate this article:
5.0