dinsdag 12 oktober 2021 / Categorieën: Recepten RECEPT: TARTE TATIN MET GEKARAMELISEERDE UI Een tarte tatin: de appeltaart op z'n kop! Ooit in 1889 per ongeluk ontstaan door een foutje. Deze variant is met heerlijk gekarameliseerde rode en witte uien, port en tijm. DIT HEB JE NODIG Voor 4 personen | 1.5 uur bereiding incl. baktijd 500 g kleine uien (wit en rood) 10 takjes tijm 80 g rietsuiker 30 ml portwijn 1 el. boter Bladerdeeg, ca. 300 g Een kookpan Een steelpan Een ovenbestendige lage braadpan ZO MAAK JE HET Schil de uien en snij de worteluiteinden plat. Snijd vervolgens zijdelings doormidden. Pluk de tijmblaadjes van de stelen. Karameliseer de helft van de suiker met 1 eetlepel water in een kookpan. Overgiet met port, breng aan de kook en laat al roerend sudderen tot de suiker is opgelost. Voeg de uien toe en laat 10 minuten op zacht vuur sudderen. Haal de pan van het vuur, doe de uien door een zeef en vang het sap op. Laat het portwijnsap in een steelpan op een zacht vuur ca. 20 minuten, onbedekt, tot het een dikke siroop vormt. Laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 °C boven-/onderwarmte. Smelt de boter in de lage braadpan, strooi de rest van de suiker en tijm gelijkmatig over de bodem van de pan. Leg de uien in-side dicht bij elkaar, met het snijvlak naar beneden. Rol het bladerdeeg uit en leg op de uien. Druk het deeg rond de rand van de pan. Bak de tarte zonder deksel in de voorverwarmde oven ca. 45 minuten tot het goudbruin is. Laat afkoelen en keer voorzichtig om op een bord. Besprenkel met de portwijnsiroop en serveer. Tip: Een frisse groene salade en gekoelde witte wijn of rose wijn passen goed bij dit gerecht. Vorige artikel WMF OVER DE WERELD VAN KOFFIE Volgende artikel RECEPT: VISTAJINE STOOF MET CHERMOULA Beoordeel dit artikel: 5.0
DIT IS DE REDEN WAAROM JE ELKE DAG EEN HANDJEVOL BLAUWE BESSEN ZOU MOETEN ETEN dinsdag 29 januari 2019