RECEPT: (VEGAN) GEBAKKEN BANAAN MET BOSBESSENPANNENKOEKJES, MASCARPONE PEERTJES EN ZABAGLIONE
/ Categorieën: Recepten

RECEPT: (VEGAN) GEBAKKEN BANAAN MET BOSBESSENPANNENKOEKJES, MASCARPONE PEERTJES EN ZABAGLIONE

Naast Janneke Philippi en Ellen van Duijn, doken wij ook zelf de keuken in om een derde WMF kerstmenu op de kaart te zetten. Ontdek dit heerlijke vegan dessert met gebakken banaan, bosbessenpannenkoekjes, mascarpone peertjes en zabaglione. Een dessert waar je iedereen mee verrast én heel blij maakt! Dit recept kun je tijdens het racletten maken, maar ook zeker wanneer je een driegangenmenu hebt. 

DIT HEB JE NODIG

Voor 4 personen | Nagerecht

Voor de gebakken banaan:

Voor de vegan bosbessenpannenkoekjes:

  • 200 g tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 snufje kaneel
  • ½ theelepel zout
  • 1 el zonnebloemolie
  • 250 ml plantaardige melk
  • 100 g bosbessen
  • Boter om in te bakken
  • Een koekenpan

Voor de vegan zabaglione:

  • 100 g cashewnoten, een nacht geweekt
  • 30 ml amaretto
  • 1 snufje saffraan
  • 1 snufje zout
  • 6 el zijden tofu
  • 2 el maizena
  • ½ vanillestokje
  • 250 ml water
  • 120 g suiker
  • 1 theelepel citroenschil (optioneel)
  • Een blender

Voor de gegratineerde mascarpone peertjes:

  • 1 peer
  • 100 g vegan mascarpone
  • 2 el water
  • 1 el agavesiroop
  • 1 el citroensap
  • Poedersuiker (om te karamelliseren)
  • Een grillpan

Inspiratie voor toppings:

  • Veganistische gummyberen
  • Gezouten pretzels
  • Walnoten
  • Gemixte bessen
  • Vegan mini marshmallows
  • karamelsaus
  • Chocolade saus
  • Aardbeiensaus

ZO MAAK JE HET

  1. Pureer voor de zabaione alle ingrediënten in een blender tot een romig geheel. Giet het mengsel in een kom en plaats deze op een pan met zacht kokend water (au bain marie). Klop de massa met de garde tot deze dik begint te worden. Verwarm voorzichtig, onder voortdurend roeren, tot het mengsel dik is. Laat de crème een paar minuten rusten en roer opnieuw voorzichtig voor gebruik. Zet apart.

  2. Doe voor de pannenkoeken alle ingrediënten in een mengkom en meng goed met een garde. Voeg de bosbessen toe aan het beslag. Bak kleine pannenkoekjes in een koekenpan met wat boter. 

  3. Snijd voor de gegratineerde mascarpone-peren de peren in partjes. Meng de vegan mascarpone met water, citroensap en agavesiroop. Karameliseer de peertjes in een grillpan met een beetje poedersuiker en gratineer daarna met de vegan mascarpone.

  4. Snijd de babybananen in plakjes. Laat een koekenpan zonder boter of olie warm worden en strooi de bruine suiker uit over de bodem. Bak de bananenplakjes hier enkele minuten in, zodat deze karameliseren.

  5. Leg de bosbessenpannenkoekjes op een bord en leg de bananenplakjes hierop. Serveer samen met de peertjes en zabaglione

TIPS

TIP #1: ook heerlijk voor bij ná het racletten! De pannenkoekjes kun je dan in de raclette of gourmet pannetjes bakken en de peertjes grill je bovenop de grill/plaat. Elke gast kan zijn of haar pannenkoekjes dan garneren met toppings naar keuze!

TIP #2: Eventueel kun je de zabaglione ook prima weglaten en bijvoorbeeld extra mascarpone erbij serveren. 

Vorige artikel RECEPT: Chinese mandarijnpannenkoekjes met Pekingeend
Volgende artikel RECEPT: EENDENBORST MET KASTANJE RAVIOLI, PADDENSTOELEN, SNIJBIET EN PORTSAUS
Beoordeel dit artikel:
5.0