DIT ZIJN DÉ FOODTRENDS VAN 2020
/ Categories: Smaakmakers

DIT ZIJN DÉ FOODTRENDS VAN 2020

Benieuwd naar wat we gaan eten aankomend jaar? We worden milieubewuster en willen gezonder gaan eten: we eten minder vlees en steeds meer mensen gaan voor veganistisch. Ook willen we graag het verhaal achter ons eten weten. Dit beïnvloedt steeds vaker wat we kopen en heeft invloed op de foodtrends voor 2020. 

Vegetarisch en plantbased is hot en we eten meer en meer groenten en peulvruchten. Snoepen doen we verantwoord en duurzaam en je eet groentesnacks bij je alcoholvrije cocktail of bier.

Meer groente

Veel groenten eten wordt steeds normaler. Mensen zullen eerst bedenken welke groente ze op tafel zetten en dan pas kiezen ze welk stukje vlees of vis ze daarbij willen eten. 

Minder vlees

Als het aan Isabel Boerdam van de Hippe Vegetariër ligt, zet de vega-revolutie voort en ontploft het schap met vleesvervangers in de supermarkt zich in 2020 in een razend tempo uit, zo verkondigt ze aan foodmagazine ELLE Eten. 'Veel merken spelen erop in. We zien vleesvervangers terug in steeds meer categorieën: zo is ook de visvervanger in opkomst. 

Peulvruchten-invasie

Foodwatchers Anneke Ammerlaan en Femke Mosch voorspellen een ware peulvruchten-invasie in 2020. Naast de favoriete edamame boon is de kikkererwt in opmars en zullen we ook andere onbekende bonen steeds vaker zien als vleesvervanger. 

Vegan

In 2020 kan eigenlijk ook niemand nog om de vegen-trend heen. Het aantal introducties met plantaardige ingrediënten groeit in een rap tempo en op de kaart in restaurants zie je veel plantbased-gerechten. Volledig veganistisch eten is best ingewikkeld, daarom zien we ook een steeds grotere groep die het eten van dierlijke producten reduceert, maar niet voor 100% vegan kiest. 

Alcoholvrij 

Ook komt er steeds meer drank zonder alcohol op tafel. Spannende drankjes als Kombucha (gegiste thee), gemberbier, kruidendrankjes en vergiste groentesappen zijn mega in opkomst. Nul-punt-nulletje zijn niet aan te slepen op feesten en partijen en is niet enkel meer voor de Bob. Daarnaast wordt volop geëxperimenteerd met alcoholvrije cocktails. 

De West-Afrikaanse & Franse bistrokeuken 

Qua smaak vertrekken we van Azië naar een nieuw continent en zien we de West-Afrikaanse keuken steeds vaker, ook komt de Franse bistrokeuken terug. De West-Afrikaanse keuken is puur met veel groenten en zonder onnodige toevoegingen. Goedgevulde soepen, fijne stoofschotels en de lekkerste rijstrecepten. En ook de Frans bourgondische kookstijl wordt weer populair. Je ziet dat vooral bij de grote chefs die weer meer bezig zijn met klassieke gerechten. Denk aan zelf bouillon maken, de basis van heel veel gerechten. Het fijne van bouillon maken is dat je er (bijna) alle resten in kan verwerken. Dat voorkomt ook weer een deel van het probleem dat we allemaal veel te veel eten weggooien. 

Duurzaamheid

Tot slot staat duurzaamheid ook nog altijd hoog op de trendlijst voor 2020. Duurzaamheid, transparantie en traceerbaarheid van wat er op je bord ligt, worden steeds belangrijker. Er komen steeds meer duurzame initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan en bedrijven maken meer werk van zero-waste. Lokale ingrediënten gaan daarom ook een steeds belangrijkere rol spelen. Kortom: in 2020 eten en consumeren we daarom steeds een beetje meer verantwoord en nemen we onze eigen bakjes en zakjes mee naar werk en de supermarkt. 

Wil jij ook graag je steentje bijdragen aan het milieu en wat minder vlees gaan eten? Probeer dan eens een van deze vegetarische recepten van WMF:

Eet smakelijk!

Previous Article DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN BLENDER EN EEN FOODPROCESSOR
Next Article MET DEZE TIPS WORDT FOOD PREPPEN EEN KOUD KUNSTJE
Rate this article:
3.0