DE KERSTTRENDS VAN 2020!
/ Categories: Keukengeheimen

DE KERSTTRENDS VAN 2020!

Kerstkoekjes in de dennenboom, fonkelende glazen, opgepoetst bestek, en dressed up in een mooie outfit: klaar voor het kerstdiner… Iets anders dan anders dit jaar, met een klein en fijn gezelschap, maar voor het zover is duiken we de keuken in om ons klaar te stomen voor de lekkerste tijd van het jaar. Weet je niet wat je voor het kerstdiner moet maken dit jaar? Met deze culinaire kersttrends zit je sowieso goed!

100% feestelijk, 100% Bob

Kan ieder moment de deurbel gaan? Zet het aperitief maar snel klaar. Wil je met de trend mee dan serveer je iets non-alcoholisch. Net als in een restaurant, waar de menukaarten tegenwoordig bol staat van de alcoholvrije drankjes, kun je er thuis een spektakel van maken. Doe er wat verse kruiden in voor een hartige touch, kleed je mocktail aan met (passie)fruit voor wie dol is op zoet en serveer je aperitief in een mooi, bol champagneglas voor een chique tintje. En: trek de non-alcoholische drankjes door naar het kerstdiner dat volgt. Ga mixen en matchen met gerechten – denk maar aan wijn-spijscombinatie en de trend van twee jaar geleden toen we speciaalbier aanpasten op al het lekkers van het menu. Wil je het helemaal spot on doen? Ga voor gefermenteerde drankjes, zoals kombucha, ook die kun je thuis gemakkelijk in kleine hoeveelheden maken. Voorbereiding is hierbij wel key!

Kerstdiner kick-off

Vergeet de borrelplank met gedroogde hammen, kaas en olijven, ga voor een rijkelijke seacuterie. Dat betekent geen tonijnsalade uit een supermarktbakje, maar zelf aan de slag met kruiden, pekelen, drogen en rijpen van verse vis. Met als resultaat luxe worstjes van gamba’s, octopussalami of bijvoorbeeld gekonfijte makreelrilette. Serveer er olijven, gegrilde paprika, zilveruitjes, vegan zeewierboter en boerenbrood bij en de borrel kan beginnen. Ook leuk als voorgerecht!

Hoofdspektakel

Een keer per week geen vlees eten of zelfs helemaal vegetarisch of veganistisch is helemaal van deze tijd. Maar voor iedereen die vega(n) all-Christmas-dinner-long een stap te ver vindt, wordt blij van de fiftyfifty-trend: 50% vlees of vis en 50% vega(n) in één gerecht. Denk bijvoorbeeld aan een burger: 50% rundvlees en de andere helft peulvruchten. Dat klinkt leuk, én is het ook, maar een burger is niet wat je noemt superfeestelijk voor het kerstdiner. Maar deze hele kip gevuld met hazelnoten, paddenstoelen en linzen steelt gegarandeerd de show. Het enige wat je nodig hebt is een portie liefde en geduld én een fijne braadpan die in de oven kan, zoals de WMF Fusiontec Mineral Ronde Braadpan. Deze pan is lekker stevig en zwaar (geen wiebelende pan op het fornuis tijdens het omscheppen), kan in de oven en is ook nog eens lekker groot (er past met gemak een hele kip of rollade in).

Bonustip: grijp voor deze kersttrend niet naar een vleesvervanger, maar ga aan de slag met ingrediënten van het seizoen; aardpeer en knolselderij zijn wat ons betreft een regelrechte go-to. Of ga voor een combinatie van (hippe) gedroogde peulvruchten.

Tast toe

Nu kun je twee kanten op: zoete groentes in je dessert óf een lekker licht, fris toetje toe. De eerste is stiekem en smokkeltroef, om na al het feestelijke, ongezonde geweld toch nog wat groenten binnen te krijgen. Maar aan minder zoet hoef je niet te denken hoor, een rode biet of wortel zijn ook zoete krachtpatsers. Een paar ideeën: zoete-aardappelbrownies met notenijs, zuidvruchtentaart met avocadomousse of wat dacht je van pompoentaart met chocolade? Ga je liever voor een licht dessert, in plaats van vette en romige toetjes, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een frambozengranitée, sorbet met spicy mango-chutney, citroen-scroppino… de keuze is reuze en helemaal aan jou!

Showstopper

Begonnen we deze kersttrendlijst met non-alcoholische drankjes, sluiten we toch af met een cocktail. Want áls we voor alcohol kiezen, dan doen we het goed. Hoe? Volgens de kersttrend van 2020 sluit je het diner in stijl af met een koffie-klapper die terug is van weggeweest: de espresso-martini. Genieten met een hoofdletter G.

 
Previous Article RECEPT: CHOCOLADE ESPRESSO CAKE
Next Article RECEPT: SUMAKZALM MET GRAPEFRUITSALADE
Rate this article:
3.8