DEZE KERST ETEN WE AZIATISCH
/ Categories: Smaakmakers

DEZE KERST ETEN WE AZIATISCH

Aziatisch eten is momenteel super populair en bij WMF zijn we er ook dol op. Dus waarom niet een heerlijk Aziatisch kerstmaal serveren met Kerst? En het is weer eens wat anders dan de traditionele kalkoen met gestoofde peertjes en spruitjes.

De afgelopen jaren zijn we al helemaal gewend geraakt aan Aziatisch eten zoals sushi, curry pho, bibimbap en ramen en ook de pokébowl is niet meer weg te denken uit het weekmenu. En de Oosterse keuken is ook dit jaar weer razend populair.

Exotisch fruit
Zo eten we steeds vaker het kleurrijke, exotische en smaakvolle fruit afkomstig uit Azië. Denk aan doerian, jackfruit (Nangka) longan, pomelo, mangosteen, de slangenvrucht (Salak), zuurzak, kumquat of sharon fruit. Stuk voor stuk heerlijk in je smoothie, maar wat dacht je van een Pavlova met deze exoten in plaats van het aftoppen van deze spetterende afsluiter van het kerstdiner met het traditionele rode fruit?

Ook nice to know: Jackfruit kan zelfs gebruikt worden als vleesvervanger vanwege de structuur die lijkt op die van pulled pork of chicken. Het vruchtvlees kun je heel gemakkelijk op smaak brengen met kruiden of een lekker sausje.

Eten uit de zee
De sushitrend is natuurlijk al een paar jaar gaande, maar langzamerhand staat zeewier ook steeds vaker op de kaart. Het is gezond, duurzaam en lekker. Zeewier chips en burgers zijn al best goed verkrijgbaar, maar er komt meer uit de zee en er worden steeds meer variaties met zeewier gemaakt. Denk aan zee-groente (zeekraal, lamsoor), zeewier (nori) en algen (agar agar, een vegetarisch bindmiddel gemaakt van algen). Stuk voor stuk lekker en een fijne bijkomstigheid: het zit boordevol nuttige voedingsstoffen zoals vitaminen, eiwitten en mineralen, zitten bomvol vezels, en bevatten nauwelijks calorieën. Het is dan ook een goede vervanger of aanvulling op je visgerecht en in veel meer smaken beschikbaar dan je denkt.

Aziatische smaakmaker
Pandan is een Aziatische smaakmaker die steeds meer gebruikt wordt in Nederland om eten mee op smaak te brengen. Het is een blad met een vanilleachtige smaak en wordt daarom vaak verwerkt in desserts of baksels. De Britse tv-kok Nigella Lawson voorspelde eind 2018 al dat we massaal aan de pandan-bladeren gaan. En het geeft nog een leuk groen kleurtje aan het eten ook. Eén ding is zeker: hier kun je meer dan genoeg fotogenieke gerechten mee maken voor het kerstmaal.

Kleurrijk middel
Ooit van ube gehoord? Het is een zoete aardappel die in Aziatische landen veel gebruikt om eten een fancy paars kleurtje te geven. In Nederland wordt ube ook steeds populairder, maar de knol is helaas nog niet heel gemakkelijk te verkrijgen. Gelukkig in poedervorm wel. Deze poeder werkt ook goed om gerechten paars te kleuren. En geen zorgen, de kleur is volledig plantaardig.

Dus doe eens gek, doe eens anders en ga voor een Oosters diner dit jaar met de Kerst. De meeste mensen zijn er dol op, en wij bij WMF houden er ook erg van. Maak eens Eendenborst met teriyakisaus met als bijgerecht Aziatische broccoli of probeer Aziatische vis kebabs of JJinppann, met deze recepten verras je iedereen. Het is helemaal ‘on trend’, en zeker niet minder feestelijk. En het is weer eens wat anders dan de traditionele kalkoen met gestoofde peertjes en spruitjes.

Laat die ontbrekende buurttoko je niet tegenhouden, bestel de smaakmakers eenvoudig online Vaak heb je flink wat verschillende ingrediënten en smaakmakers nodig voor de Aziatische keuken en niet voor iedereen is de toko op loopafstand. Maar daar is nu ook een oplossing voor, namelijk shoppen vanaf de bank bij de online toko voor de lekkerste Aziatische ingrediënten.  

Een leuke extra: Sluit het kerstmenu af met een Japanse groene thee en Chinese Fortune cookies! Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Tot slot: voor het bereiden van Aziatisch eten heb je het juiste kookgerei nodig
Met deze pan kan je allerlei soorten ingrediënten stomen, stoven en braden! Het werk voor jou als kok wordt dankzij deze pan gemakkelijker gemaakt en de ingrediënten behouden hun volle aroma, veel meer kleur en veel meer vitaminen dan bij traditioneel koken het geval is. Zeker aan te bevelen voor het bereiden van bovenstaande Aziatische recepten

Tip: Leg in het water een heerlijk takje tijm in, basilicum, peterselie, of munt. Dankzij het gesloten systeem en de stoomeigenschappen trekt de smaak dan in het water waardoor je extra smaak aan je gerecht toevoegt.

De WMF Vitalis Stoom-/Braadpan heeft een afmeting van 41 x 27 x 10 cm en heeft een capaciteit van 6,5 liter en is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com, Fonq.nl. en de Bijenkorf.

 
Previous Article RECEPT: EENDENBORST MET TERIYAKISAUS, PAK CHOI EN ZOETE AARDAPPEL
Next Article RECEPT: JJINPPAN
Rate this article:
5.0