DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN RODE, WITTE EN ZWARTE PEPER
/ Categories: Keukengeheimen

DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN RODE, WITTE EN ZWARTE PEPER

Waar de één zweert bij witte peper, gebruikt een ander liever de rode of zwarte variant. Gek? Zeker niet, want er zit wel degelijk smaakverschil in. En wij leggen je uit hoe dat komt.

 

Het rijpingsproces
Je zou het misschien niet denken, maar wit, rood en zwart komen van dezelfde plant. Het verschil zit ‘m alleen in het rijpingsproces: voor zwarte peper wordt een onrijpe bes gebruikt, die wordt gedroogd in de zon. Rode peper wordt ook gedroogd in de zon, maar komt juist van een rijpe bes. Witte peper is een rijpe bes die wordt geweekt in stromend water, de schil schiet eraf en voilà: daar heb je de witte korrel. 

Een pittige taste
Over smaak valt niet te twisten, ook bij deze pepersoorten niet. Want hoewel ze je maaltijd alle drie een pittige taste geven, is zwart een stuk sterker aanwezig. Witte peper geeft een ‘aardse’ smaak en wordt daarom vaker gebruikt bij groenten, vis, blanke vleesgerechten en in sauzen. Zwarte peper kan perfect bij rood vlees, stoofpotjes en soepen terwijl rode peper door de zoete smaak juist weer heerlijk is bij fruit of in een dessert.

Ceramill Nature van WMF
Goed om te weten: hout onttrekt olie uit de peperkorrels. Dus wil je de beste smaak uit peper halen? Stop de korrels dan in een glazen kruidenmolen. In deze Ceramill Nature bijvoorbeeld, van WMF: het maalsysteem is gemaakt van keramiek, dus ijzersterk. De molens hebben een traploze instelling waarbij je kunt kiezen uit verschillende standen, van grof naar fijn. Bovendien zit het maalsysteem bovenop, zodat je geen sporen krijgt op tafel. Nog een mooi extraatje: de smaken blijven dankzij het aromabeschermdeksel extra lang lekker én - minstens zo belangrijk - door het strakke design misstaan ze niet in je interieur.

Tip: wil je écht het beste van het beste? Verwen jezelf dan met Kampot peper uit Cambodja. Deze heeft een beschermde geografische status en is zonder twijfel een van de beste pepersoorten ter wereld.

Previous Article RECEPT: SMOOTHIE VAN BOSFRUIT MET MUNT EN HONING
Next Article ZO MAAK JE PERFECTE (WITTE) RIJST
Rate this article:
3.9