ZÓ MAAK JE DE PERFECTE AARDAPPELPUREE
/ Categories: Keukengeheimen

ZÓ MAAK JE DE PERFECTE AARDAPPELPUREE

Aardappelpuree is het bijgerecht bij uitstek om mooi te serveren bij een goed stuk vlees of bij versgebakken vis. En hoewel aardappelpuree vrij eenvoudig te bereiden lijkt, het maken ervan komt eigenlijk heel nauw. 

De juiste kennis en een goede techniek zijn van groot belang bij het maken van de perfecte aardappelpuree. Lees snel de trucjes die je kunt toepassen voor een heerlijk romig resultaat.

  1. Als je er zeker van wilt zijn dat je aardappelpuree glad en romig wordt, gebruik dan kruimige aardappels! Met vastkokende aardappels gaat het niet lukken.
  2. Snijd je aardappels in even grote stukken, anders loop je de kans dat niet alle stukjes even gaar worden en je wilt natuurlijk geen rauwe stukken in je puree.
  3. Kook de kruimige aardappels met een beetje zout in circa 20 minuten gaar. Het toevoegen van zout bij het koken van de aardappels is belangrijk omdat, net als bij het koken van pasta, de aardappelen zo het vocht sneller absorberen, waardoor het makkelijker is om ze te stampen. Onthoudt goed: Niets kan je aardappelen zoveel smaak geven als de smaak die je vanaf het begin toevoegt. Zelfs niet de boter.
  4. Giet de aardappels af, laat ze goed uitlekken en doe ze vervolgens terug in de pan terwijl het fornuis nog heet is. Zorg ervoor dat alle overbodige vocht verdampt is, zo voorkom je dat de puree waterig wordt.
  5. Er zijn meerdere manieren om de aardappels vervolgens tot een puree te maken. De juiste keukentools zijn hierbij wel van belang. De allerbeste aardappelpuree maak je met een pureeknijper. Stampen kan ook, maar gebruik in ieder geval geen blender, staafmixer, handmixer, of keukenmachine. Als je de aardappelen namelijk te veel klopt of mixt dan maak je de zetmeelmoleculen kapot en krijg je van die plakkerige, kleffe aardappelpuree.
  6. Hou je van een romige, stevige puree? Roer dan lekker veel roomboter en een kop warme volle melk met een pollepel door de puree heen en wees niet bang om lekker wat zout en peper toe te voegen voor de smaak. Serveer de warme puree in een feestelijke schaal, met een beetje bieslook of peterselie erop. Zorg dat de boter die je gebruikt wel op kamertemperatuur is en houdt ongeveer 150 gram per 1.5 kg aardappelen aan. 
  7. Wil je de aardappelpuree een beetje opleuken? Voeg dan wat kaas toe of vervang een derde van de aardappels door bijvoorbeeld knolselderij, wat erwten en munt of pastinaak.

VOORBEREIDEN EN KOKEN
Net als veel andere gerechten is aardappelpuree het lekkerst als hij net gemaakt is. Wil je toch graag alvast wat voorbereiden? Schil dan alvast de aardappelen de dag ervoor, zodat je vlak voor het hoofdgerecht alleen nog maar de aardappels hoeft te koken en te stampen.

STAMPEN MAAR
Toe aan een nieuwe stamppotstamper? WMF heeft er meerdere, waaronder eentje uit de Profi Plus serie. Alle producten uit deze serie zijn gemaakt van zeer duurzaam Cromargan® 18/10 roestvrijstaal en voldoen daarmee aan de hoge eisen van een professionele keuken. Deze pureestamper maakt het eenvoudig om gekookte aardappels tot een smeuïge puree te stampen. Wil je graag een keer een aardappelpers uitproberen? Ook die heeft WMF in haar assortiment. Uiteraard is pers ook te gebruiken voor het pureren van groente.

Benieuwd waar je al deze producten van WMF kunt kopen? Klik dan hier

 

Previous Article 5 CULICADEAUS VOOR ONDER DE BOOM
Next Article HANDIGE TIPS VOOR EEN FEESTELIJK GEDEKTE TAFEL
Rate this article:
4.1