HANDIGE TIPS VOOR EEN FEESTELIJK GEDEKTE TAFEL
/ Categories: Tafelmanieren

HANDIGE TIPS VOOR EEN FEESTELIJK GEDEKTE TAFEL

Haal alles uit de kast voor de feestdagen en tover je tafel om tot een waar kerstfeest. Want niet alleen het eten dat je serveert is belangrijk, het oog wil ook wat. Met deze tips creëer jij in een mum van tijd een extra feestelijk tintje kunt geven aan jouw kerstdiner…

 

Bij een lekker kerstmenu hoort natuurlijk een knap gedekte tafel. Niet alleen het servies, bestek en het glaswerk is belangrijk, ook de accessoires die je kiest voor het decoreren van jouw tafel zijn essentieel bij het sfeervol dekken van jouw kersttafel. Wees niet bang om te experimenteren dit jaar en verras jouw tafelgasten niet alleen met een verrukkelijk kerstdiner, maar dek dit jaar de tafel ook extra feestelijk en gewaagd. Daarom een aantal leuke tips voor een feestelijk tafereel. 

WIJN & SPIJS
Bedenk van tevoren goed wat en hoeveel gangen je tijdens de kerst wilt gaan serveren, want dat is namelijk heel belangrijk voor het dekken van de tafel. Ook moet je goed nadenken over welke drankjes je wilt gaan schenken. Zo weet je namelijk precies wat je nodig hebt aan servies, bestek en glaswerk. Vaak bestaat een diner uit 3 gangen: een voorgerecht, hoofdgerecht en een nagerecht. Maar misschien ben jij dit jaar wel van plan om ook nog een tussengerecht te maken? 

MIX & MATCH
Eenmaal het diner gekozen? Dan is het tijd om na te gaan denken over hoe die feestelijke kersttafel er dan uit moet komen te zien. Alles mag dit jaar, dus durf te mixen! Wees niet bang om te experimenteren en combineer erop los. Hou je van een natural look, zet dan een paar houten rendieren of een leuke hertenkop op tafel. Of kies bijvoorbeeld voor een wit tafelkleed met felgekleurde placemats en bonte kerstballen en combineer met verschillende gekleurde borden voor een uitbundige kersttafel. Zet veel lichtjes op tafel, en laat de kleuren waarmee je de tafel decoreert terugkomen in de glazen, borden of het bestek waarmee je de tafel dekt. 

Kortom: Een mix van verschillende materialen en kleuren werkt vaak goed. Als het maar in balans is. Dat is basisregel nummer 1. 

VARIEER IN HOOGTE
Basisregel 2: Werk met verschillende hoogtes op tafel. Dit creëer je door bijvoorbeeld met verschillende vaasjes te werken of meerdere maten kandelaars. Dit geeft een speels effect en zorgt voor diepte. Zorg er alleen wel voor dat je tafeldecoratie niet té hoog is, want dan zien je gasten elkaar niet meer en dat bevordert de sfeer aan tafel niet echt…

BESTEK INDEKKEN
Voordat je de tafel feestelijk gaat stylen, begin je eerst met het dekken van de tafel. Zorg ervoor dat de borden, het bestek en de glazen overal op dezelfde plaats en op dezelfde hoogte gedekt wordt. Dat creëert rust. Als je niet zeker weet hoe het bestek hoort te liggen, hier nog enkele tips: rechts van het bord liggen altijd de lepels en de messen met de snijkant naar het bord toe, links horen de vorken en boven het bord het dessertbestek met de steel van het lepeltje naar rechts en van het vorkje naar links. Let op: je dekt altijd van groot (het dichtste tegen het bord aan) naar klein (het verste weg). 

GLASWERK
Bij het kerstdiner schenk je vaak ook meerdere drankjes, daarom zet je ook meerdere glazen op tafel: een voor de rode wijn, een voor de witte wijn en een waterglas. Goed om te weten: volgens de etiquette plaats je de wijnglazen boven het mes en het waterglas schuin eronder.

Meer weten over tafeletiquette? Lees dan het artikel: TAFELETIQUETTE: HOE HEURT HET EIGENLIJK? 

KIES JE SMAAKMAKERS
Als het bestek is ingedekt en de borden en de glazen staan op de juiste plaats, dan pas kun je beginnen met het decoreren van de tafel met feestelijke accessoires en grappige extra’s voor de finishing touch. Zorg wel dat er een patroon in zit, anders oogt het rommelig.

Thema of kleurenpalet

Kies van tevoren voor een paar accent-kleuren of voor een bepaald thema. Ga je voor klassiek, modern, kleurrijk? De traditionele combinatie rood-wit-groen doet het natuurlijk altijd goed, maar misschien kies je dit jaar liever voor wat minder veilig.

Feestelijk tafellinnen

Een feestelijk gedekte tafel start bij de keuze van het tafellinnen. Kies dus voor een mooi tafelkleed, een feestelijke loper, leuke placemats of een combinatie ervan. Voor een rustige en chique uitstraling werkt een effen wit tafelkleed over de tafel altijd goed. Liever iets meer kerst? Dan kun je kiezen voor gekleurd tafellinnen of bijvoorbeeld een feestelijke print.

Mooie servetten

Bij een feestelijk gedekte tafel horen uiteraard ook mooie servetten. Je kunt kiezen voor papieren servetten met een gezellige kerstprint, of voor chique servetten van echt linnen. Leg ze met een mooie servetring op het bord of vouw ze in de vorm van een kerstboom et voilà, het lijkt net alsof je in een restaurant zit.

Bloemen en takken

Bloemen en planten fleuren de tafel vaak enorm op. Traditionele kerstplanten zijn natuurlijk dennentakken, mistletoe en hulst. Maar tegenwoordig kan alles. Kies dus voor bloemen en planten die jij mooi vindt en die passen bij je kleurenpalet en ga los. Een leuk idee is bijvoorbeeld om verschillende kleine vaasjes te vullen met fleurige bloemen.

Gezellige lichtjes

Bij kerst mogen kaarsjes natuurlijk niet ontbreken. Zet dus vooral veel kaarsen of waxinelichtjes en kaarsen op tafel. Ga je voor statige kandelaars of kies je er juist voor om houders voor waxinelichtjes te gebruiken? Een combi kan natuurlijk ook. Dat zorgt voor een fijne warme sfeer aan tafel en versterkt het kerstgevoel. Liever geen kaarsen? Een lichtslinger staat ook heel feestelijk en is tevens een veilige optie voor als je kleine kinderen hebt.

Menu- en naamkaartjes

Een menu- en naamkaartje maakt die feestelijk gedekte tafel extra persoonlijk. Wees creatief en schrijf het menu op een kaartje en decoreer deze met een leuke kerstbal in de vorm van een ster of een takje hulst. 

Versiering

En tot slot: met wat voor accessoires wil je de tafel nog meer opleuken? Die feestelijke touch aan je tafel kun je met van alles creëren: glitters, sterretjes, kerstballen, Christmas-cookies, en ga zo maar door. Dus: bedenk een thema, kies een kleur en ga aan de slag!

LEUKE EXTRA’S
Zet mooie waterkaraffen op tafel gevuld met fruit of kruiden. Je kan het water bijvoorbeeld lekkerder maken door munt, peterselie of basilicum eraan toe te voegen met een combinatie van fruit. Dit maakt het water niet alleen gezond maar het staat ook creëert ook nog eens sfeer op de eettafel! 

TOT SLOT
Vergeet buiten niet. Versier de bomen in je tuin met mooie lichtjes en hang een mooie krans aan de voordeur. Vergeet niet twee feestelijke windlichten bij de ingang te zetten en aan te steken wanneer je gasten bijna komen. Hang een bosje mistletoe boven de deur bij de hal. Dat zorgt voor een leuke binnenkomer en maakt het kerstfeest compleet!

KERST MET WMF
Mis jij nog iets essentieels om de tafel feestelijk mee te dekken? Denk aan mooie glazen, chique bestek, een decanteer kan of een stijlvolle waterkaraf. Laat je dan inspireren door de enorme keukencollectie van WMF. Benieuwd waar je WMF kunt kopen? Klik dan hier

Merry Christmas to you all!!!

Hoe dek jij je tafel met kerst? Wij zijn zeer benieuwd! Deel het resultaat met ons, gebruik de #wmfsmaakmakers en tag ons op Instagram @wmfnederland

 

Previous Article ZÓ MAAK JE DE PERFECTE AARDAPPELPUREE
Next Article 9 TIPS VOOR DE PERFECTE KAASPLANK
Rate this article:
5.0