TIPS VAN EEN STYLIST: ZÓ CREËER JE EEN FEESTELIJK GEDEKTE TAFEL
/ Categorieën: Tafelmanieren

TIPS VAN EEN STYLIST: ZÓ CREËER JE EEN FEESTELIJK GEDEKTE TAFEL

Je kerstham van de plaatselijke traiteur is besteld en alle ingrediënten voor tiramisu zijn in huis - perfect. Maar hoe ga je al dit moois presenteren? Rian Gieling, stylist van WMF, heeft dé tips voor een feestelijk gedekte kersttafel.

De tafel
Dan kun je nog zoveel versiering in huis hebben, het allerbelangrijkste is volgens Rian - hoe simpel ook - de grootte van de tafel. Want toegegeven: niets is vervelender dan met je elleboog roeren in het bord van je buurman. “Als je veel gasten krijgt, is het slim om een tafel te huren of te vergroten met een MDF-plaat van de bouwmarkt”, zegt de stylist. “Let er wel op dat-ie niet gaat schuiven; een stukje ondertapijt doet wonderen.”

Tafelkleed
Vervolgens drapeer je er een mooi tafelkleed overheen. Van wit en crème tot mooi linnen: kijk wat het beste bij jouw interieur past, maar ga sowieso voor lekker groot zodat-ie ruim over de tafel hangt. Heb je een ronde tafel? Dan kun je volgens de stylist het beste een vierkant kleed gebruiken “Én”, zo tipt Rian, “leg er voor wat extra volume een oud kleed onder, dat geeft een rijkere indruk.”

Details
Hoewel een kerstboeket er op tafel natuurlijk hartstikke gezellig uitziet, is dat niet altijd even handig. “Een grote tak boven je tafel is minstens zo mooi”, vindt Rian. Stijl de boel af met wat aparte, mooie kerstballen, kandelaars of drijfkaarsjes en er is niemand die dat boeket ook maar een seconde mist.

Servies en servetten
Nog een belangrijk punt is het servies. “Een onderbord geeft extra allure. Leg daar weer een plat bord op en vervolgens een diep bord. De aperitieven kunnen in een mooi glas óf een kommetje op het diepe bord worden gezet.” En ben je dan al klaar? Zeker niet, want ook servetten mogen niet ontbreken. Rian: “Kies je voor papieren varianten, zorg dan wel dat ze extra stevig zijn. Om je tafel wat meer kleur te geven, kun je er een dunner servetje invouwen.” Ook leuk: leg in het midden van het bord een kleine attentie voor de gasten - wordt iedereen blij van.

Het bestek
En last, but zéker not least: het bestek. “Voor de klassiek gedekte tafel met meerdere gangen, ligt het tafelmes en het mes voor het dessert of voorgerecht aan de rechterkant. Daarnaast ligt de (soep)lepel. Links van het bord leg je twee vorken (groot en klein). Bovenop het bord een nog kleiner vorkje en lepel, links op de side plate leg je een brood- of fruitmesje.”

Wil jij er zeker van zijn dat je gasten met het beste bestek eten? Ga dan voor de besteksets van WMF. Met de innovatieve Corvo-set hoef je niet meer te beslissen hoe je de messen neerlegt, want het kan op beide manieren. De Merit-set is tijdloos en ligt door het solide materiaal en afgeronde randen fijn in de hand. De Palermo-lijn kenmerkt zich door de strakke, sierlijke vormgeving. En hou je van iets uitgesprokener? Dan is de Premiere het ideale model voor jou.

LEES OOK: Deze kerst eten we Aziatisch en Tafeletiquette, hoe heurt het eigenlijk?

Vorige artikel RECEPT: AZIATISCHE BROCCOLI
Volgende artikel RECEPT: ZOETE RISOTTO
Beoordeel dit artikel:
Geen beoordeling