ETEN INVRIEZEN: WMF GEEFT TIPS & TRICKS
/ Categorieën: Keukengeheimen

ETEN INVRIEZEN: WMF GEEFT TIPS & TRICKS

Oh zo handig, een grote vriezer die goed gevuld is. Bijna net zo onmisbaar als een grote voorraadkast. Eten invriezen is niet alleen ideaal als je per ongeluk veel te veel hebt gekookt. Want eten weggooien is zonde. 

Zorg dus altijd voor een goed gevulde diepvries met groente, fruit, vlees en vis en restjes. Zo heb je altijd wat gezonds in huis en het is lekker makkelijk voor doordeweeks. WMF geeft tips & tricks voor het invriezen en ontdooien van eten.

1. AFKOELEN
Laat kliekjes en restjes eerst afkoelen voordat je ze in een goed afsluitbare bakje stopt en berg ze pas daarna op in de koelkast of vriezer. Als je warme producten in de koelkast stopt dan stijgt de temperatuur in de koelkast en bederft je etenswaar sneller. Doe je het eten te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verminderen en het kost je ook nog eens extra stroom. Belangrijk hierbij is: bedenk wanneer je het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het misschien nog verwerken tot een nieuw gerecht? Want dan bewaar je het in de koelkast. Wil je het bewaren, maar heb je geen zin om deze week weer hetzelfde te eten, dan stop je het in de vriezer en hoef je voor de week daarop 1 maaltijd minder te koken.

2. BEWAREN 
Het vriesvak is de koudste plek van je koelkast. De ideale temperatuur hiervoor is -18 graden Celsius. Je kunt er van alles in bewaren. Denk aan vlees, vis, brood, ijs, groente, fruit en aardappelproducten. Zo blijft melk vier tot zes weken goed, brood vier weken en ijs een jaar. Vlees en vis blijven drie maanden vers en groente en fruit zijn een jaar houdbaar in de vriezer. Wanneer je kliekjes in de koelkast bewaart, moet je ze binnen 2 dagen opeten. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar.
De vriezer is ook ideaal voor als je aan food preppen doet, want ook vooraf bereide maaltijden en restjes en kliekjes kun je heel goed invriezen. Heb je een grotere hoeveelheid vlees of vis gekocht? Vries dan het deel dat je niet direct opeet in. 

3. ONTDOOIEN
Snel ontdooien kan, maar het is veiliger, lekkerder en energiezuiniger om de koelkast z’n werk te laten doen. We zetten de opties op een rij.

In de koelkast
Haal je ingevroren eten 24 uur van tevoren uit de vriezer en laat rustig ontdooien in de koelkast. Deze manier van ontdooien beperkt de groei van bacteriën, bespaart energiekosten en behoudt vitamines en smaak maximaal.

In de magnetron
Kleine stukken vlees of vis, of kliekjes, zijn prima te ontdooien in een magnetron met ontdooistand. Hoe groter de hoeveelheid, hoe lager het aantal watt je gebruikt. Ga je voor te veel watt dan verliest je eten veel vocht, vitamines en mineralen. Ook heb je kans dat de buitenkant al gaart en de binnenkant nog bevroren is. Keer je vlees of vis steeds na een minuut of schep het kliekje om. Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product. Dus: voel, neem de tijd en kijk wanneer het is ontdooid.
 
In de pan
Bevroren groente, sauzen en soepen kun je natuurlijk ook in een pan met deksel op laag vuur ontdooien. Leg in geen geval je kostje op het aanrecht om te ontdooien – het bederfproces zet bij kamertemperatuur razendsnel in.

4. VERWARMEN
Verwarm het eten dat uit de vriezer komt altijd door en door om alle bacteriën te doden. Zo voorkom dat je ziek wordt. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij het opwarmen in de magnetron. Daardoor wordt het hele gerecht overal even heet. Als er alsnog wat van je opnieuw opgewarmde kliekje overblijft, is het beter om het niet meer op te eten en dus weg te gooien.

Meer handige keukentips? Lees dan snel de blog ‘SNIJDEN ALS EEN KOK DOE JE ZO.’ 

Wil jij je eten invriezen zonder vriesschade? Voedingsmiddelen die vacuümgetrokken zijn krijgen geen vriesschade, blijven langer goed en de smaak en vitaminen blijven beter bewaard. Ook handig: de WMF vacuümzakjes kunnen gebruikt worden in heet water, of dit nu in een sous vide is of gewoon in de koekenpan. Meer info over de sous vide van WMF vind je hier. Er is ook een vacuümsealer van WMF te krijgen. Wel zo handig als je met een sous vide aan de slag gaat. 

Vorige artikel DIT IS DE REDEN WAAROM JE PASTA MOET KOKEN IN ZOUT WATER
Volgende artikel GEFELICITEERD: WINNAARS WMF-CHEFSTAFETTE BEKEND
Beoordeel dit artikel:
Geen beoordeling